BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,68
ALTIN 2.956,08
HABER /  GÜNCEL

25 Nisan 2013 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah öne çıkanlar: Avrupa çapında AB'ye güvenin düştüğünü ortaya koyan çarpıcı anket, Bangladeş'te çöken binanın İngiliz hazır giyim markalarıyla bağı, Türk kuyumcuların hükümete 'altın tepkisi'.

Abone ol

Guardian’ın manşetinde Avrupa çapında Avrupa Birliği’ne güvenin düştüğünü gösteren çarpıcı bir anketin sonuçları yer alıyor.

Habere göre, Avrupa Birliği’nin resmi kamuoyu araştırma kurumu olan Eurobarometre’nin yaptığı son anket, kıta çapında Birliğe olan güvenin AB tarihinin en düşük seviyesinde olduğunu ortaya koydu.

Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya ve Polonya’da gerçekleştirilen anket, bu ülkelerde AB’ye güvenmeyenlerin oranının AB’ye güvenenlere kıyasla çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Yeni veriler, 2007’deki benzer anketle karşılaştırıldığında AB’ye güveni bu dönem içinde en fazla düşen halkın İspanyollar olduğu ortaya çıkıyor.

İspanyollar’ın yüzde 52’si, Almanlar’ın yüzde 59’u AB’ye güvenmiyor

Buna göre İspanyollar’ın yüzde 72’si Birliğe güvenmeme eğiliminde.

2007’de Almanlar’ın yüzde 56’sı AB’ye güvenme eğilimindeyken bugünse yüzde 59’u güvenmeme eğiliminde.

Fransa’da AB’ye güvenmeme eğilimi beş yıl içinde yüzde 41’den yüzde 56’ya yükselmiş.

İtalya’da ise beş yıl önce AB’ye güvenmeyenlerin yüzde 28 olan oranı bugün iki katına çıkarak yüzde 53’e çıkmış.

İngiltere’de ise güvensizlik oranı yüzde 41’den yüzde 56’ya fırlamış.

Gazete, AB’ye girmesinin üzerinden daha on yıl geçmemiş olan ve bugüne kadar Brüksel’den ciddi mali destek aldığı bilinen Polonya’da dahi AB’ye güvenin yüzde 68’den yüzde 48’e düşüşünün çarpıcı olduğunun altını çiziyor.

Guardian bu durumu son beş yıl içinde AB çapında yaşanan ekonomik krizlere bağlıyor ve sonuçların AB’nin demokratik meşruiyetini temelden sorgulattığını belirtiyor.

Bangladeş’ten çöken binanın İngiltere bağlantısı

İngiliz gazeteleri Bangladeş’te dün bir binanın çökerek en 87 kişinin ölümüne sebep olması haberine sayfalarında geniş yer ayırıyor.

Bunun en önemli nedeniyse, çöken binada İngiliz giyim markaları için de üretim yapan konfeksiyon atölyelerinin bulunması.

Independent haberi ‘Primark’ın fabrikası çöktü’ başlığıyla okurlarına duyuruyor.

Gazete, çöken binada Primark ve diğer başka İngiliz giyim markalarına üretim yapan atölyelerin bulunduğunun altını çiziyor.

Independent olaydan sonra Primark sözcüleri tarafından yapılmış açıklamaya da yer vermiş.

Firma sözcüleri açıklamada olay karşısında şoke olduklarını ve çok üzüldüklerini bildirip, yaşamını yitirenlere baş sağlığı dilemiş.

Açıklamada ayrıca, firmanın birkaç yıldır bazı sivil toplum örgütleri ve diğer perakendecilerle birlikte Bangladeş’deki fabrika standartlarının yeniden gözden geçirilmesi için çalıştığı belirtiliyor ve buna binaların sağlamlığını incelemenin bundan sonra bu kapsama sokulacağı sözü veriliyor.

Guardian’a konuşan, ‘War on Want’ adlı, uluslararası çapta yoksullukla mücadele amacıyla faaliyet gösteren sivil toplum örgütünün yönetici Laia Blanch’sa yaşananlardan dolayı Bangladeş hükümetini de suçlamış.

Blanch, Batılı uluslar için giyim malzemesi üreten bu fabrikalarda üretim yapan konfeksiyon işçilerinin ölümcül koşullarda çalıştırılmalarına izin verilmesinin tüyler ürpertici olduğunu belirtmiş.

Türk kuyumcuların tepkisi

Financial Times sayfalarında Türkiye’deki kuyumcuların ülkede altın alım satımıyla ilgili yapılan son düzenlemelere tepkisini aktarıyor.

Haberin başında Kapalıçarşı’da 50 yıldan fazladır esnaflık yapan kuyumcu Mehmet Ali Yıldırımtürk’ün, altının Türk toplumundaki yaygın kullanımını anlatan sözlerine yer veriliyor.

Yıldırımtürk altının önemli olduğu bir kültürde kuyumcuların da öneminden bahsediyor.

Haber şöyle devam ediyor: “Kuyumcular bugünlerde hükümetin halkın elindeki altını ekonomik büyüme için kullanma girişimini boşa çıkarmaya çalışıyorlar. Merkez Bankası’na göre halkın elinde, en az 115 milyar dolar değerinde altın var. Yastık altında belki daha da fazlası olabilir. Türkiye’nin büyük yatırımlara, kısa vadeli yurtdışı sermaye girişlerine ve düşük tasarruf oranına ihtiyacı var. Bu yüzden de devlet yastık altında bulunan altını ekonominin bankalar gibi daha resmi bir alanına doğru kaydırmak istiyor.”

Gazete, bu plan çerçevesinde bankaların ve PTT’nin altın alım ve satımlarına başladığını belirtiyor.

Financial Times bu adımla ilgili İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kamberoğlu’nun da görüşüne başvurmuş.

Kamberoğlu “Ağzımızdaki lokmayı almak istiyorlar” yorumunu yapmış.

‘UKIP Muhafazakâr Parti’yi zorlayacak’

İngiltere Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) İngiltere’deki yükselişi de İngiliz gazetelerine haber olmaya devam ediyor.

Bu yükselişle ilgili Independent’ta bugün yer alan haberde seçim uzmanlarının görüşlerine yer verilmiş.

Uzmanlar, partinin 2015’teki genel seçimlerde Muhafazakar Parti’nin en yüzde 6’lık bir oyunu alacağını ve ülkenin dördüncü büyük partisi haline geleceği tahmininde bulunmuş.

İngiltere Bağımsızlık Partisi, Avrupa Birliği’ne karşı çıkan ve göçmenlere sıkı denetimi savunan politikalarıyla öne çıkıyor.