İngiltere basınında bugün, çıkarılması planlanan yeni terörle mücadele yasasının kapsamı öne çıkıyor.
Abone olGuardian gazetesinin birinci sayfasındaki habere göre İngiltere'de hükümetin çıkarmayı planladığı yeni "terörle mücadele" kanununda içişleri bakanlığına aşırı görüşlere sahip konuşmacıların üniversitelerde bulunmaması talimatını verebilme yetkisi sağlanıyor.
Yasa tasarısının ayrıntılarının Çarşamba günü yayınlanması bekleniyor.
Bu arada Rusi isimli düşünce kuruluşunun toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Teresa May, İngiltere emniyet güçlerinin son 10 yıl içinde 40 terör saldırısını gerçekleşmeden engellediğini, bunlar arasında bir uçağın düşürülmesi, Hindistan'ın Bombay kentindekine benzer bir silahlı saldırı ve bir büyükelçiye suikast girişimi olduğunu söyledi.
Şeriat kanununa 'uyum' tepkisi
Telegraph gazetesinde bugün yer alan bir habere göre, İngiltere'de avukatların bağımsız mesleki birliği olan Hukuk Topluluğu, üyelerine Şeriat yasalarına göre gelen talepleri İngiltere kanunlarına uyacak biçimde dilekçelerinde nasıl ifade edeceklerine dair gönderilen bir rehberi, tepkiler üzerine geri çekti. Birliğn başkanı Andrew Caplan özür diledi ve eleştirilerin dikkate alındığını söyledi.
Rehberde, kadınların eşit miras hakkından nasıl faydalanmayabileceği ya da evlilk dışı doğan çocukların nasıl miras hakkından mahrum bırakılabileceği gibi anlamlara gelen notlar bulunuyordu.
Ortadoğu'nun savaşında yabancı askerler
Independent gazetesindeki köşesinde Patrick Cockburn, Suriye'nin Kobani kentindeki Kürt güçleri YPG'ye katılarak IŞİD'e karşı savaşan İngiltere vatandaşlarını ele almış.
Cockburn, Eski İngiltere askerlerinin 30 yıldır Türkiye ordusu ile savaşan PKK ile bağlantılı olan ve altı aydır IŞİD'e karşı durabilme yeteneği gösteren tek güç olan YPG'ye askeri olarak birşeyler katabileceğini düşünmek garip diye yazıyor.
IŞİD saflarına katılan yabancıların da aynı şekilde pek katkı sunabileceğine ihtimal vermeyen Cockburn, IŞİD'in pek de enternasyonalist olmadığını ve yabancıları düşündükleri kadar hoş karşılamayabileceğini söylüyor.
Cockburn "Suriye ve Irak'a savaşa giden yabancılar hangi tarafta olurlarsa olsunlar ölüme giden askerler olacaklardır" diyor.
Almanya'nın yaklaşan enerji sorunu
Financial Times'ın birinci sayfasında yer alan bir habere göre Almanya, nükleer ve fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiş yaptığı için gelecekte yaşaması muhtemel elektrik sıkıntısına çözüm bulmak için İsveç'ten yardım istedi.
Financial Times tarafından görülen bir mektupla İsveç'in başbakanına ulaşan Almanya başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel, İsveç'in kamuya ait şirketi Vattenfall'ın Almanya'nın kuzey doğusunda işlettiği iki kömür madenini genişletme planlarından vazgeçmesi durumunda, bunun elektrik arzı açısından ciddi sonuçları olacağını yazmış. Mektup geçen ay gönderilmiş.
Ancak mektuba rağmen Vattenfall'ın yeni başkanı Magnus Hall, Ekim ayı sonunda yaptığı bir açıklamada Almanya'daki madenlerini elden çıkaracaklarını söyledi.
Almanya 2050 yılına kadar elektriğinin yüzde 80'ini temiz enerji kaynaklarından sağlamayı hedefliyor.