BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,30
ALTIN 3.067,96
HABER /  GÜNCEL

25 gün sonra feryatlar duyulabildi

Van depreminin üzerinden 5 gün geçti. Vanlılar eksi 10 derecede üstelik yazlık olan çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor ancak...

Abone ol

Van depreminin üzerinden 5 gün geçti. Vanlılar eksi 10 derecede üstelik yazlık olan çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Nihayet AFAD'dan açıklama geldi. AFAD, "Yazlık çadırları kaldırıp kışlık çadırlardan yeni çadır kentler kuracağız" dedi.

Depremin vurduğu Van'da soğuk hava ve kar yağışı, çadırkentlerde süren hayatı zorlaştırıyor. Şehir merkezindeki 4 ayrı çadırkentte 10 bin kişi kalıyor. Ancak çadırların büyük kısmı yazlık. Durum böyle olunca depremzedeler, geceleri eksi 10 dereceyi bulan soğuk havada donma tehlikesi geçiriyor Depremzedeler tuvalet ve duş ihtiyacını çok zor şartlarda giderirken, hijyen problemleri büyüyor. Bölgede gıda ve kışlık giyecek ihtiyacı da had safhada.

Zaman Gazetesi'nden Mustafa Turan'ın haberine göre, Van ve ilçelerindeki çadırkentlerde soğuk hava sebebiyle sık sık içme suları donuyor. Bunun yanında elektrikler de zaman zaman kesiliyor. Ancak, en büyük problem, çadırların yazlık olması. Depremzedeler eksi 10 dereceyi bulan soğuk havalarda bu çadırlarda kalıyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı Müşaviri Peksever Müderrisoğlu, kışlık çadırları da kurmaya başladıklarını belirterek, "Çadır sevkiyatı devam ediyor. Gelenleri depolarda tutmadan derhal depremzedelere dağıtıyoruz. Yazlık çadırları kaldırıp kışlık çadırlardan yeni çadır kentler kuracağız" diyor.

Barınma krizinin aşılması için 17 bin konteynır siparişi verildiğini belirten Müderrisoğlu, konteynırların İstanbul'da yapıldığını, aralık ayı sonunda kurulmasının planlandığını söylüyor. Peksever Müderrisoğlu, bölgedeki ihtiyaçları şöyle sıralıyor:

"En acil ihtiyaçlar gıda ve kışlık giyim. Havalar daha da soğuyacak. Bunun için bot, kazak, atkı, eldiven ve mont gibi kışlıklara ihtiyaç had safhada. Hayırseverler pirinç, bulgur ve nohut gönderiyor, ancak insanların bunu pişirecek imkanı yok. Öncelikle hazır gıdalara ihtiyacımız var."

Peksever, gönderilen giyim malzemelerinin ikinci el olmamamasını da özellikle vurguluyor.

Çadır kent sakinleri de barınma, ısınma, hijyen gibi birçok sorunlarının olduğunu anlatıyor. Depremde evi ağır hasar gören ve 4 çocuğu, annesi ve kocasıyla aynı çadırda yaşam mücadelesi veren Ayşe Yılmaz, "Geceleri üşüyoruz. 5 aylık çocuğum var. Sık sık ateşleniyor. 20 gündür duş alamadık. Kullandığımız tuvaletler de temiz değil" diye konuşuyor.

DEPREMZEDELERİ MİSAFİR ETMEK İSTEYENLERE DUYURU

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı internet sitesinde depremzedeleri misafir etmek isteyenler için bir basın duyurusu yayınladı. İşte o duyuru;

"Van'da meydana gelen depremler sonrasında açıkta kalan depremzedelerin başta barınma olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla illerimizde bulunan kamuya ait tesislere nakledilmesine başlanmıştır.

Diğer taraftan ülkemiz genelinde birçok vatandaşımız, kendilerine ait boş konutların depremzedelerin kullanımına sunulması yönünde Başkanlığımıza ve Van Valiliği'ne başvurmaktadır.

Bu çerçevede, depremzedelerin kamu tesislerine yerleştirilmesi ve vatandaşlarımızdan gelen başvuruların değerlendirilmesi için ülkemiz genelinde 81 İl Valiliği'nde Vali Yardımcıları başkanlığında bürolar oluşturulmuştur.

Kendilerine ait boş konutları, depremzedelerin kullanımına açmak isteyen vatandaşlarımızın, konutunun bulunduğu ilde Valilikler bünyesinde açılan büroya başvurması gerekmektedir."