BIST 9.831
DOLAR 35,35
EURO 36,62
ALTIN 2.983,32
HABER /  GÜNCEL

25 bin erkek nereye gitti?

TÜİK, il merkezinde erkek nüfusunun yaklaşık 25 bin kişi azalmasıyla ilgili olarak 'yanlış hesaplama olduğu tahmin ediliyor' dedi.

Abone ol

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, geçen yıl, bir önceki yıla göre il merkezinde erkek nüfusunun yaklaşık 25 bin kişi azalmasıyla ilgili olarak ''2010 yılı ya da geçen yılın verilerinde yanlış hesaplama olduğu tahmin ediliyor'' dedi.

Vali Çiftçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıla ait Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerinin, TÜİK tarafından 27 Ocak'ta açıklandığını hatırlattı.

Erkek nüfusunun 2010 yılına oranla geçen yıl Kütahya il merkezinde 24 bin 388, il genelinde 26 bin civarında azaldığının belirtildiğini ifade eden Çiftçi, şunları söyledi:

''Bu konu bizim de gündemimizde. 2010 yılı ya da geçen yılın verilerinde yanlış hesaplama olduğu tahmin ediliyor. Kütahya'da böyle bir nüfus azalması yok. Azalma olmadığı için yazılı olarak bunu TÜİK'e sorduk. Bu konuyu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileriyle de görüştüm. Onlar da 'son birkaç ay içinde ne değişti de böyle bir azalma yaşandı' diye araştırma yapıyor. Kütahya'da hem ekonominin hem de bina sektörünün gelişmesine bakıldığında böyle bir nüfus azalması olmadığı görülmektedir. Bunu şu anda sorguluyoruz.''

Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça ise makamında düzenlediği basın toplantısında, merkez ilçede erkek nüfusundaki azalmaya karşın kadın nüfusunun yaklaşık 3 bin arttığını ifade etti.

2010'da bazı kurum ve kuruluşlarla iş birliğine giderek, üniversite öğrencileri arasında ''Şehrine Sahip Çık'' adıyla kampanya başlatıp nüfus kayıtlarını Kütahya'ya aldırmalarını istediklerini kaydeden İça, şöyle konuştu:

''27 bin öğrenci kayıt yaptırdı. Ayrıca toplu taşımadaki elektronik bilet uygulamasına 10 bin 249 öğrenci dahil oldu. 2009'da yaklaşık 500 olan inşaat ruhsatı sayımız geçen yıl 700'ü aştı. Emlak komisyoncuları 4-5 yıldır kiralık ev bulmakta zorlanıldığını, kira ücretlerinin yükseldiğini söyledi. İlk ve orta dereceli okullarda öğrenci sayısında 2010 ve 2011 yıllarında fazla bir değişme olmadığını öğrendim. Organize sanayi bölgesinde istihdam edilen işçi sayısı 5 bine yaklaştı. Üniversitemizde öğrenci sayımız 40 bini geçti. Geçen yıl 3 bin 290 doğum, bin 783 ölüm gerçekleşti. Evlenen çift sayısı da 2010'da bin 408 iken 2011'de bin 769 oldu. Merkez ilçede aile hekimliği uygulamasına dahil olan kişi sayısı geçen yıl 10 bin erkek, 8 bin kadın olarak gerçekleşti. İlimiz göç de alıyor. Verilerimiz nüfusumuzda eksilme olduğu bilgisiyle çelişiyor.''

İça, kentin geleceğini planlamada nüfus verilerinin çok önemli olduğuna işaret ederek, planlamayı doğru yapmak istediklerini söyledi.

İlin kalkınmasının nüfus verileri doğrultusunda atılacak adımlarla gerçekleştirileceğine dikkati çeken İça, ''Bu sayımın tekrarlanması veya gözden geçirilmesi için TÜİK'e müracaat edeceğiz, alacağımız sonuç bizi tatmin etmezse yasal yollara başvuracağız'' diye konuştu.