BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,56
ALTIN 3.024,32
HABER /  GÜNCEL

24 Ocak 2013 Basın Özeti

İngiltere'de yayınlanan gazetelerde ön plandaki haber ve yorum konuları, İsrail'deki hükümet denklemleri ve İngiltere Başbakanı'nın AB üyeliğini referanduma götürme kararı. Financial Times ise İstanbul'da dev bir havalimanı inşa projesini irdeliyor.

Abone ol

İngiltere'de yayınlanan gazetelerde ön plandaki haber ve yorum konuları, İsrail'de seçimler sonrası hükümet denklemleri ve İngiltere Başbakanı'nın Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götürme kararı. Financial Times ise İstanbul'a dev bir havalimanı inşa etme projesini ve İran'da lüks araba ithalatının artışını sayfalarına taşımış.

Guardian gazetesi, İsrail genel seçimlerine tam sayfa ayırmış.

Haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, radikal sağcı partilerle yeni bir koalisyon kurmak yerine, merkez-soldaki Bir Gelecek Var partisi lideri Yair Lapid’le işbirliği aradığı belirtiliyor.

Kudüs’te bulunan Harriet Sherwood, meclisteki sandalyelerinin dörtte birini kaybeden Netanyahu’nun, bu “acı tokadın” ardından “tavizler” vermeye zorlanacağını belirtiyor.

Sherwood analizinde şöyle diyor:

“Hükümetin son bileşimi, onun ‘ana ilkelerine’ yaklaşımını belirleyecek. Fakat, İsrail hükümetinin İran konusundaki tavrında belirgin bir değişim beklenmiyor. Geçen yılın şahin söylemi yerini daha ayarlanmış bir tona bıraktı. Ancak Netanyahu hâlâ İran’ın nükleer programını, yaptırımlar veya diplomasi başarılı olamazsa askeri yolla engellenmesi gereken, varoluşsal bir tehdit olarak görüyor.”

İsrail’in İran’a karşı tek başına mı, yoksa Amerika Birleşik Devletleri’yle birlikte mi hareket edeceği sorusunun, koalisyon pazarlıklarında da tartışılacağı belirtiliyor analizde.

Ayrıca, Netanyahu’nun müstakbel ortağı Bir Gelecek Var partisi lideri Lapid’in geçen hafta verdiği bir demeçte hükümeti, ‘Filistinlilerle anlamlı barış görüşmeleri yürütmediği için’ eleştirdiği hatırlatılıyor.

Lapid, yeni hükümette “incir yaprağı” olmayacağını söylese de, Ben Gurion Üniversitesi’nden David Newman, merkez-solcu liderin sadece Netanyahu üzerinde “yumuşatıcı etki” yapacağı görüşünde.

Filistin Kurtuluş Örgütü liderlerinden Hanan Eşravi de, “Ufukta barış görmüyoruz. İsrail politikasında mucizevi bir dönüşüm beklemiyorum” diyor.

Times gazetesi de, Netanyahu’nun “biraz soldan, biraz sağdan alarak” Başbakanlık koltuğunda oturmayı sürdüreceğini belirtiyor.

Gazete, kendi partisi içindeki çatlaklar ve merkezdeki partilerin yükselişi arasında sıkışan Netanyahu’nun, İran’a saldırı veya Gazze’ye operasyon gibi girişimlerden uzak duracağı tahminlerini aktarıyor.

Guardian’ın başyazısında, Yair Lapid, “sakin bir yaşam” sürmek isteyen “normal” İsraillilerin tercihi olarak tanımlanıyor.

Başyazıda, seçim sonuçlarıyla beraber Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinin İsrail’e “uzak görüşsüzlükten” vazgeçmesi için daha fazla baskı yapabileceği ifade ediliyor.

Financial Times da, Lapid’in, radikal sağcı Avi Lieberman yerine Dışişleri Bakanı olabileceğinin konuşulduğunu aktarıyor.

İstanbul’a dev havalimanı

Financial Times, İstanbul’da üçüncü bir havalimanı inşa edilmesi projesini duyuruyor.

Gazete, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, Fatih Sultan Mehmet’e gönderme yaparak, “İstanbul’un yeni bir çağın kapısını açtığına” ilişkin ifadelerini aktarıyor.

Haberde, Mayıs ayında açılacak ihalenin en az 5,6 milyar dolar tutarında olmasının beklendiği belirtiliyor.

İlk etapta 90 milyon, daha sonra 150 milyon yolcu kapasiteli olması planlanan havalimanının Körfez ülkelerindeki yatırımlarla rekabet edeceğine dikkat çekiyor Financial Times.

Habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri bu yıl Dubai’de 160 milyon yolcu kapasiteli havalimanını açmaya hazırlanıyor. Yine bu yıl içinde, Katar da 15 buçuk milyar dolarlık havalimanını hizmete sokacak.

Avrupa, Afrika ve Asya güzergahlarının en büyük bağlantı noktalarından biri olmaya aday İstanbul’un, havalimanı kapasitesi bakımından tüm Avrupa ülkelerini geride bırakacağının altı çiziliyor haberde.

Financial Times, Türk Hava Yolları’nın 90’dan fazla ülkedeki 200’den fazla kente uçuş gerçekleştirdiğine dikkat çekiliyor. Geçen yıl Atatürk Havalimanı’nın 45, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ise 15 milyon yolcuya hizmet verdiğini kaydeden gazete, İstanbul’un 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliğine soyunduğu hatırlatılıyor.

Projenin, İstanbul’un çevresel ve tarihi mirasını tahrip edeceği gerekçesiyle eleştirildiği de haberde not ediliyor.

Tahran sokaklarındaki lüks arabalar

Financial Times’taki başka bir haberde, İran’daki gelir dağılımı uçurumunun derinleştiğine değiniliyor.

Gazete, uluslararası yaptırımlar nedeniyle İran’ın petrol gelirleri dibe vururken, zenginlerin daha zengin, fakirlerin daha fakir hale geldiğini yazıyor.

Analizcilerin tahminlerini aktaran gazete, son 9 ayda İran’ın lüks araba ithalatının yüzde 13 buçuk arttığını ve Porsche sayısının 1500 civarına ulaştığını kaydediyor.

Diğer yandan, 75 milyonluk İran nüfusunun yüzde 35’inden fazlası yoksulluk sınırının altında gelirle yaşıyor. 8 yıl önce bu oran yüzde 22 düzeyindeymiş.

İngiltere’nin Avrupa’yla imtihanı

Independent gazetesinin kapağı, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın 2017’de Avrupa Birliği’nde kalıp kalmamayı referanduma götürme planına ayrılmış.

Kapakta, gelişmeler şöyle özetleniyor:

“Cameron’ın 2017’de AB referandumu açıklaması tartışma fırtınası başlattı… (Liberal Demokrat) Başbakan Yardımcısı; sürüncemeli, tanımı belirsiz yeniden müzakere yüzünden belirsizlikle geçecek yıllar için uyarıyor… Avrupa karşıtları, iş dünyası liderleri ve Muhafazakâr Parti bağışçıları ret korosuna katılıyor… Fransa Dışişleri Bakanı şöyle diyor: Eğer İngiltere ayrılmayı istiyorsa, kırmızı halıyı sereriz…”

Daily Telegraph gazetesinde Michael Deacon ise şöyle özetliyor gelişmeleri:

“David Cameron AB içinde kalmamızda kararlı. Bu yüzden çıkmak için oylama yapılmasını istiyor. Politika karmaşık iş. Tabi ki AB içinde şimdi olduğu gibi kalmamızı istemiyor. Birçok yetkinin İngiltere’ye geri verildiği, reforme edilmiş bir AB istiyor. AB’yi reforme etmeyi başardığında, bunu isteyip istemediğimizi oylayacağız.”