Guardian, Başbakan Erdoğan'ın 1915 taziye mesajına geniş yer ayırmış. Times gazetesinde Esad ve El Kaide bağlantısını sorgulayan bir yazı yer alıyor. Financial Times, Katalonya'nın bağımsızlık referandumunda ısrar ettiğini yazıyor.
Abone olGuardian gazetesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915'te ölen Ermenilerin torunlarına "başsağlığı" mesajına geniş yer verilmiş.
Gazete, 1915'te yaşananların Türkiye ve Ermenistan arasında tatsız bir ihtilafa neden olduğunu yazıyor. Haberde, Ermenistan'ın Türkiye'den yaşananları "soykırım" olarak tanımasını istediği, buna karşılık Türkiye'nin kategorik olarak bu kavramı reddettiği belirtiliyor.
Gazete, Hrant Dink'in kardeşi Orhan Dink'in açıklamayla ilgili yorumlarını alıntılamış:
"Açıklamayı çok önemsiyorum. Türkiye demokrasi inşa edecekse en temel taşlarından biri de budur. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın böyle bir açıklama yapması, Türkiye'de yaşayan Ermeniler açısından, benim açımdan önemlidir. 'Gecikmiş' denilebilir ama önemli olan, bu ilk adımını atılmasıdır. Bu adım iki toplumun yavaş yavaş normalleşmesine doğru gitmeli."
Haberde, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA), taziye mesajını "soğuk ve alaycı" bulduğu belirtiliyor. ANCA Başkanı Aram Hamparian, bu mesajla Türkiye'nin inkar politikasını tırmandırdığı yorumunu yapıyor. Hamparian'a göre bu mesaj, Ermeni soykırımı için adalet talebine mani oluyor.
Guardian, Türkiye - Ermenistan sınırının 1993'ten beri kapalı olduğunu yazıyor. Türkiye'nin sınırını, Karabağ çatışması sonrası Azerbaycan'ı desteklemek için kapattığı belirtiliyor.
El Kaide'yi Suriye'ye Esad mı çağırdı?
Times gazetesinde ise, "Esad bölerek yönetmek için El Kaide'yi Suriye'ye sızdırdı" başlıklı bir yazı var. Yazıda, Makyavelist bir planla muhalifleri bölmek isteyen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, El Kaide militanlarını Suriye'de sızdırdığı belirtiliyor.
Rejimin, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞID) militanlarına sahte kimlik verdiği ve gizlice Suriye'ye girebilmelerini sağladığı iddia ediliyor. Yazıda ayrıca rejimin, İslami militanların
savaştığı yerleri hedef almadığı vurgulanıyor.
Yazıda, Esad'ın "radikal İslamcılarla savaştığı" izlenimi oluşturabileceği belirtiliyor ve bunun İngiltere ve müttefiklerine sorun yaratabileceğinin altı çiziliyor.
Muhaliflera ait bir internet sitesinde yayımlanan Suriye Hükümeti'ne ait resmi bir belgeden bahsediliyor. Belgede rejimin Iraklı Şii militanlara sahte kimlik verdiği ve militanların da Suriye'ye girerek Irak ve Şam İslam Devleti'ne katıldığı kaydediliyor.
Şu anda Türkiye'de bulunan, Özgür Suriye Ordusu üst düzey üyelerinden Samir Muhammed'in konuyla ilgili görüşlerine de yer verilmiş. Muhammed şöyle konuşuyor:
"Bence rejim IŞID'i kontrol ediyor. Esad Batı'ya "Suriye'de teröristlerle savaşıyorum" mesajını vermek istiyor."
Gazeteye konuşan Oklahoma Üniversitesi'nden Joshua Landis ise, Esad'ın IŞID'ı yönettiğine inanmadığını söylüyor. Landis, muhalif gruplar arasındaki çatışmanın, son birkaç ay içinde Esad'ın başına gelen en güzel şey olduğunu belirtiyor.
3 çocuğu ölü bulunan anne tutuklandı
Daily Telegraph, İngiltere'de engelli üç çocuğunun ölü bulunması üzerine tutuklanan anneyi yazmış. Gazete, çocukların aileye ait olan, 7 yatak odalı lüks evde ölü bulunduğunu belirtiyor.
Haberde, ölen çocuklardan Olivia'nın 4 yaşında, Ben ve Max adlı ikizlerin ise 3 yaşında olduğu kaydediliyor.
Gazete, 42 yaşındaki grafik tasarımcısı anne Tania Clarence'in, olayın ardından tutuklandığını yazmış.
Olay sırasında, babanın ve 7 yaşındaki kızlarının memleketleri Güney Afrika'da tatilde olduğu belirtiliyor.
Ölen çocukların genetik bir hastalık olan spinal kas atrofisiyle doğdukları ve en fazla beş yaşına kadar yaşayabilecekleri kaydediliyor.
Gazete, ailenin yeni yılda bu eve taşındığını ve evi engelli çocuklarına uygun hale getirmek için 1 milyon Pound (yaklaşık 3,5 milyon TL) harcadığını belirtiyor.
'Bütün vücudunda delikler vardı'
Independent gazetesinde bugün Ukrayna'daki son gelişmeler yazıyor. Gazete, işkence yapılarak öldürülen Vladimir Rybak'ın eşi Elena Rybak'ın yaşadıklarına yer veriyor.
Gazetenin Donetsk muhabiri, Elena Rybak'ın kaybettiği eşiyle ilgili söylediklerini aktarmış:
"Ona yapılanlarla ilgili detaylara girmek istemiyorum. Ona bakınca ilk gördüğüm, vücudunda çok fazla delik olduğuydu."
"Öldüğünü öğrendikten sonra bile bir gün boyunca beklemem gerekti. Ortalık güvenli değildi. Sonra cesedi teşhis etmeye gittim. Yolda silahlı, sakallı adamlarla buluştuk. Sanırım Çeçenlerdi. 8-9 kontrol noktasından aranarak geçtik."
Elena Rybak'ın, 25 yaşındaki oğluna ne olduğunu söylediği ancak 13 yaşındaki kızının henüz bir şeyden haberinin olmadığı yazıyor.
Haberde, Rybak'ın birilerini suçlamaktan kaçındığı gözlemi yer alıyor. Eşinin yolsuzluğa karşı duran dürüst bir adam olduğunu söyleyen Rybak, sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu planlanmış bir şeydi. Son dakikada yapılan bir şeye benzemiyordu. Peki neden? Biriyle tartışmak böyle sonuçlanmaz. Neden olduğunu anlamak çok zor."
Rybak'ın ölü olarak bulunmasının ardından, Ukrayna geçici başkanı Turchynov'un "Donetsk'i işgal eden teröristler çok ileri gittiler. Bu suçlar Rusya'nın desteğiyle işleniyor" şeklinde konuştuğu belirtiliyor.
Yazıda, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un konuşmasından, Doğu Ukrayna'da şiddete başvurabileceği ifade ediliyor. NATO, on binlerce Rus askeri birliğinin Ukrayna sınırında bulunduğunu kaydediyor.
Katalonya bağımsızlık referandumunda kararlı
Financial Times'da Katalonya'nın bağımsızlık referandumu talebine ilişkin bir haber yer alıyor. Gazete, Katalonya Başkanı Artur Mas'ın, Katalanların kendi geleceklerini tayin edebilmelerine vurgu yaptığını belirtiyor.
Katalonya Başkanı'nın Kasım'da bağımsızlık referandumu için çağrı yapacağı belirtiliyor. Başkan Mas'ın bu çağrıdan vazgeçmeyeceği ifade ediliyor. Mas'ın şu ifadelerine yer verilmiş:
"Bu süreci durdurmayacağız. Eğer durdurursak ve bir seçenek sunmazsak, gerilim bölgeye hakim olacaktır."
Gazete, Katalonya Başkanı'nın İspanya ile uzlaşmaya açık olduğunu yazıyor. Ancak Başkan Mas'a göre, Madrid'deki yönetim neredeyse her taleplerini reddediyor.
İspanya hükümeti, Katalonya bağımsızlık talebinin Anayasa'nın "devletin bölünmezliği" hükmünü ihlal ettiğini savunuyor. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un bu hafta Artur Mas'ı "referandum planlarından vazgeçmesi" konusunda uyardığı bildiriliyor. Uyarıda, bağımsız Katalonya'nın Avrupa Birliği dışında kalacağı ve uluslararası kamuoyu tarafrından dışlanacağı belirtiliyor.
Uzmanlar, bağımsızlık referandumu yönünde bir girişimin mahkeme kararıyla engelleneceği yorumunu yapıyor.