BIST 9.729
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.969,16
HABER /  GÜNCEL

24 milyon ehliyet değişiyor! İşte yeni ücreti

Karayolları Trafik Yönetmeliği uyarınca yaklaşık 24 milyon ehliyetin 15 lira karşılığında yenileriyle değiştirilecek.

Abone ol

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, temmuz ya da ağustos ayında yürürlüğe girmesi beklenen Karayolları Trafik Yönetmeliği uyarınca yaklaşık 24 milyon ehliyetin 15 lira karşılığında yenileriyle değiştirileceğini belirtti.

Tekin, içinde Stajyer Ehliyet  Kanunu'na ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı yönetmelik taslağında son aşamaya  gelindiğini ifade ederek, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tarafların görüşlerini de  aldığı yönetmeliğin en erken Temmuz ya da ağustos ayında yürürlüğe gireceğini  kaydetti.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, Avrupa'daki ehliyet sisteminin bir  benzerini Türkiye'nin gereksinimlerini de göz önünde bulundurarak değişikliğe  gittiğini anlatan Tekin, şöyle konuştu:
 
"Şu anda 9 ayrı ehliyet veriyoruz. Bu ehliyet sınıfları 17'ye çıkacak.  Ehliyetlerimizin hepsi değişecek. Otomobil, minibüs gibi küçük araçlar için  kullanılan ehliyetler 10, otobüs ve kamyon gibi araçlar için kullanan ehliyetler  de 5 yılda bir değiştirilecek. Sürücü, belirtilen süreyi doldurduktan sonra  sağlık ocağına gidecek ve tekrar, 'Sürücü olur raporu' alacak. Bu raporu aldıktan  sonra 15 lirasını vererek, ehliyetini değiştirecek."
 
24 MİLYON EHLİYET DEĞİŞTİRİLECEK
 
Murat Tekin, Türkiye'de yaklaşık 24 milyon ehliyet bulunduğunu, bunların 15 lira karşılığında yenileriyle değiştirileceğini söyledi.
 
Yeni ehliyetlerin, Avrupa ülkeleri de dahil 80 ülkede geçerli  olacağını dile getiren Tekin, "Yönetmelikle küçük ehliyeti alıp, tecrübe edinip  daha sonra büyük ehliyete geçme şartı gelecek. Mesela bir kişi direkt (E) sınıfı  dediğimiz otobüs, kamyon ehliyetine başvuramayacak. Öncelikle (B) sınıfını alması  gerekecek" diye konuştu.
 
  İlk defa sürücü kursuna ehliyet almak için başvuran kişinin, yazılı ve  direksiyon sınavlarında başarılı olduktan sonra 1 yıl staj göreceğini, bu süre  içerisinde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sürücüye 50 ya da 70 ceza puanı hakkı  vereceğini anlatan Tekin, sürücünün bu sürede ceza puanını doldurması halinde  aldığı stajyer ehliyetin iptal olacağını kaydetti.
 
SERTİFİKA DOSYALARI ÇEVRİLMEZSE 1 MİLYON 700 BİN EHLİYET RİSKTE
 
İSKEF Başkanı Murat Tekin, Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu  Yönetmeliği'nin, 29 Mayıs 2013'te değiştiğini, yönetmelikle direksiyon  sınavlarının daha da zorlaştığını belirtti.
 
Yönetmeliğin, sınavda başarılı olan kişilere, sertifikalarını emniyete  götürmelerine bir süre getirdiğini ve bunun da 2 yıl olduğunu dile getiren Tekin,  şu andan itibaren sürücü kursuna başvuracak adayların, sertifikalarını aldıktan  sonra bunların üzerinde yazılı olan tarih itibarıyla 2 yıl içerisinde bunu  ehliyete dönüştürmek zorunda olduklarını söyledi.
 
Tekin, "Şu anda yaklaşık 1 milyon 700 bin ehliyet riskte. Ondan önceki  ehliyetler de 29 Mayıs 2015'e kadar dönüştürülmek zorunda. Yani sertifika  dosyalarının ehliyete çevrilmesi gerekiyor. Çevrilmezse bu hakları yanacak, tekrar sürücü kurslarına müracaat etmeleri gerekecek" ifadelerine yer verdi.
 
İKİ ARAÇ ARASINA PARK EDEMEYENE EHLİYET YOK
 
Sürücü kurslarında en az 12 saat direksiyon eğitimi verilmesi,  adayların da bu konudaki haklarını bilmesi gerektiğini vurgulayan Tekin,  Türkiye'de daha önceki direksiyon sınavı başarı istatistiklerinin yüzde 99  olduğunu aktardı.
 
Tekin, "100 kişiden 99'u ehliyetini alabiliyordu. Şu anda başarı  oranları yüzde 55 ile 60 arasında. Neden? Çünkü ölçme ve değerlendirmede not  sisteminden, başarılı ya da başarısız bölümüne geçildi. İki araç arasına park  edemeyen, yokuşta aracını geriye kaçıran, 25 metre geri geri gelemeyen, 30  dakikalık sınavda bu kombinasyonun tamamını yapamayanlar başarılı olamıyorlar"  değerlendirmesinde bulundu.
 
Öğretmenler tarafından sadece hafta sonları yapılan sınavların yerine  pedagojik eğitimi olan makine ve motor bölümü mezunlarının, Milli Eğitim  Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak "Sınav Yapıcılar Komisyonu" tarafından  gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Tekin, sürücü kurslarında başarılı  olanların emniyete giderek bunu ehliyete dönüştürebileceklerini vurguladı.
 
Tekin, "Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmayla ilk aşamada  ehliyetlerin verilmesi nüfus müdürlüklerine devredilecek. Daha sonra ise nüfus  müdürlüklerinden kişinin adresine gönderilecek" şeklinde konuştu.