BIST 9.673
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.963,24
HABER /  GÜNCEL

24 Mayıs 2011 Basın Özeti

ABD Başkanı Obama'nın İngiltere ziyareti, 'İngiliz polisi Asyalıları hedef alıyor' iddiası ve 10 milyon dolarlık yüz gerdirme tazminatı...

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün başlayan İngiltere ziyareti gazetelerde önemli yer buluyor.

Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Times gazetesi için birlikte kaleme aldıkları makalede, tüm Arap dünyasında demokrasiye geçiş konusunda ısrarcı olacakları ve reform yanlısı gösterileri kanlı bir şekilde bastıran rejimlere karşı askeri güce başvurabilecekleri mesajını veriyor.

İki lider makalelerinde, "Karanlığı aydınlığa dönüştürmek isteyenlerin yanında yer alacağız, baskılardan kurtulup özgür olmaya çalışanlara destek olacağız, demokrasi inşa etmeye çalışanlara el uzatacağız." diyor. Gazeteye göre, bu yaklaşım, Arap Baharı'nın ilk günlerinde sessiz kalmayı tercih eden Obama'nın söyleminde önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

Obama ve Cameron, makalelerinde ayrıca, "İngiltere ve Amerika'nın yan yana olması, halklarımızı ve dünya halklarını daha güvenli ve müreffeh kılacak" ifadesine veriyor.

Guardian, iki günlük ziyaretin sonunda Obama ve Cameron'ın mali açıkların kapatılması konusunda iki ülkenin aynı yaklaşımda olduğu mesajını vermelerinin beklendiğini yazıyor.

Gazeteye göre, Obama'nın temasları sırasında Afganistan, Libya ve Arap Baharı'nın yanı sıra dünya ekonomisi de ele alınacak. Obama bütçe açığının kapatılması konusunda son dönemde İngiltere'nin pozisyonuna yaklaştı.

Guardian'a göre, İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti, Obama'nın bütçe açıkları konusunda Cameron'ın yaklaşımına destek belirtmesi umudu içinde. Gazete, Demokrat bir başkandan gelecek böyle bir desteğin, içeride kesintiler nedeniyle muhalefetin baskısı altındaki Cameron için büyük bir siyasi ödül olacağına dikkat çekiyor.

Financial Times, Obama'nın, İzlanda'daki bir yanardağdan yükselen ve bugün İngiltere'ye ulaşması beklenen kül bulutları nedeniyle İrlanda'dan erken ayrılmak zorunda kaldığını aktarıyor.

Kül bulutları İngiltere'de

İskoçya'da Loganair adlı havayolu şirketinin onlarca uçuşunu iptal ettiğini belirten gazeteye göre, sivil havacılık yetkilileri, geçen yıl Nisan ayında yaşanan krizden sonra getirilen kuralların, uçuş iptallerini azaltacağını düşünüyor. Geçen yılki kriz sırasında dünya genelinde 10 milyon yolcu mahsur kalmış, havayolu şirketleri toplam 1 milyar 700 milyon dolar tazminat ödemişti.

Meteoroloji yetkililerine göre, kül bulutlarının bu sabah itibarıyla İskoçya'nın büyük bir bölümünü kaplaması bekleniyor. Aynı saatlerde daha düşük yoğunluklu kül tabakasının da İrlanda Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda ve İngiltere'nin kuzey kesimlerine ulaşacağı tahmin ediliyor. Kül bulutlarının 20 bin feet yükseklikte olacağının hesaplandığını belirten Financial Times, modern uçaklarının çoğunun 20 bin feet'in üzerinde uçtuğunu ancak iniş ve kalkışlarda sorun yaşanabileceğini vurguluyor.

'Hamas'sız temsil olmaz'

Hamas Siyasi Bürosu Başkan Yardımcısı Musa Ebumarzuk, Guardian'da yayımlanan makalesinde, Hamas'ın dışlanması durumunda Filistinlilerin meşru bir şekilde temsilinin mümkün olmayacağını belirterek Obama'nın kendilerine hak ettikleri değeri vermesi gerektiğini söylüyor. Ebumarzuk, yazısında özetle şöyle diyor:

"Kahire'de Hamas ve El Fetih arasında varılan uzlaşma, yavaş ve sancılı bir sürecin sonunda geldi. Ama Filistinliler bu uzlaşmaya destek verdiler. Ulusal hareketimizdeki trajik bölünmüşlük, bir daha asla yaşanmayacağını umduğumuz bir dönem oldu. Bu uzlaşma, barışı engelleyen şeyin İsrail işgali olduğunu gerçeğini ortaya çıkardı. Filistin Yönetimi'nin yaptığı her anlaşmaya karşı çıkan İsrail şimdi Avrupalı hükümetleri Filistinlilere mali yardımlarını çekmeleri için ikna etmeye çalışıyor. Orta Doğu'daki demokratik değişimi memnunlukla karşılayan Avrupalılar Filistin'de yaşanacak benzer bir değişime destek olmalı."

Yazısında İsrail'in kuruluşunun 63'üncü yıldönümündeki gösterilere gönderme yapan Ebumarzuk şöyle devam ediyor:

"Büyük Felaket'in yıldönümünde yaşananlar, savaşlar ve ambargoların Filistinlileri özgürlük yolundan döndüremeyeceğini göstermiştir. Dünya

davamızın temelinde, uluslararası hukukta da yer aldığı gibi mültecilerin geri dönüş hakkının bulunduğunu unutmamalı. Biz de başkaları gibi bu hakkımızı kullanabilmek istiyoruz."

'İngiliz polisleri Asyalıları hedef alıyor'

Guardian, 2000 yılında çıkarılan ve polise şüpheli olsun olmasın istediği kişiyi durdurup arama yetkisi veren terörle mücadele kanununun daha çok azınlıklar için kullanıldığını belirtiyor.

Gazetenin ulaştığı resmi verilere göre, Asya kökenlilerin durdurulup aranma olasılıkları, beyazlarınkinden 42 kat daha fazla.

Polisin durdurduğu kişilerin sessiz kalma hakkı yok. Ve soruları yanıtsız bırakmak suç. Polis bu kişileri avukatları olmadan sorgulama hakkına sahip. Ancak sorgusunda avukat isteyenler, bunun parasını kendileri karşılamak zorunda.

Söz konusu yasa makul bir şüpheye olmaksızın deniz ve havalimanlarında polise istediği kişiyi dokuz saate kadar bekletme yetkisi veriyor. İngiliz Müslümanlar, Guardian'a, polisin ve iç istihbarat servisi MI5'ın bu yetkilerini kötüye kullanarak, Müslümanları muhbirliğe zorladığını belirttiler.

Gazetenin verilerine göre, beyazların durdurulup sorgulanma oranı yüzde 19, siyahların yüzde 10 ve Asya kökenlilerin yüzde 41. Beyazlar nüfusun yüzde 91'ini oluştururken, Asyalılar yüzde 5'ini, siyahlar da yüzde üçünü oluşturuyor.

10 milyon dolarlık yüz gerdirme tazminatı

Daily Telegraph'a göre, 2003'te Leeds kentindeki bir hastanede yaptırdığı yüz gerdirme ameliyatı sırasında sinirleri kesilen ve yüzünün bir tarafını kısmen oynatamayan iş kadını 10 milyon dolar tazminat aldı.

Penny Johnson adlı 49 yaşındaki kadın, mahkemede ameliyattan sonra çalışamadığı için, yüzde 50 hisseye sahip olduğu şirketin batması sonucu 70 milyon dolar kaybettiğini söyledi ve ameliyatta doktorun yüzünde deneme yaptığını savundu.