İngiliz gazetelerinde bu sabah: Petrol piyasaları şokta, Türkiye ile Suriye arasında artan gerginlik, Erdoğan’ın Suriye tutumu, Mısır’da 'önce anayasa' çağrıları, Diyabete 600 kalorilik diyetle çözüm.
Abone olFinancial Times gazetesi, manşetten yer verdiği haberde Uluslararası Enerji Ajansı'na üye 28 ülkenin, piyasaya stratejik rezervlerinden petrol vereceği açıklamasının, piyasaları şoka sürüklediğini yazıyor.
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları haberin ardından sert şekilde geriledi, yüzde 7'ye varan düşüşler görüldü.
Financial Times, bunun petrol üreten ülkeler örgütü OPEC'e uyarı niteliği taşıdığı yorumunu yapıyor. OPEC, ay başında yaptığı toplantıda, üretim miktarını artırma kararı almakta başarısız olmuştu.
Financial Times, Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol piyasasındaki darlığın kırılgan durumdaki küresel ekonomik toparlanmaya zarar verme tehdidi taşıdığını söylediğini yazıyor.
Örgüt, Libya'dan petrol arzında yaşanan kesintinin yol açtığı boşluğun doldurulması gerektiğine dikkat çekti.
Gazete, örgütün böyle bir girişimde bulunacağını Mayıs ayında söylediğini hatırlatıyor. Ancak gazeteye göre böyle bir uyarıdan haberdar olsalar da, bunun gerçekten hayata geçirilmiş olması sarstı piyasaları.
Türkiye ile Suriye arasında artan gerginlik
Independent gazetesi, Suriye'den kaçan mültecilerin sayısı artarken, Suriye ordusunun Türkiye sınırına daha da yaklaştığını aktarıyor.
Financial Times da benzer bir başlıkla duyurduğu haberde, Suriye birliklerinin Türkiye sınırına yakın Kirbet el Juz köyünü basmasının, Ankara'yla gerginliği artırdığını belirtiyor. Gazete, sınırın Türkiye tarafındaki Güveçci tarafındaki görgü tanıklarına göre, Suriyeli askerlerin sınırın kendi taraflarındaki bir Türkiye bayrağını söküp yerine Suriye bayrağını koyduklarını belirtiyor.
Daily Telegraph gazetesi de haberi "Türkiyeli ve Suriyeli güçler arasında sınır ötesi gerginlik" başlığıyla duyuruyor.
Suriye ordusunun ülkenin kuzeyindeki köy ve kentlerde başlattığı operasyonun Suriye ve Türkiye orduları arasında ilk kez göz temasına yol açtığını yazan Daily Telegraph, bunun iki komşu ülke arasında giderek daha tehlikeli bir hal alan ilişkileri gözle görülür ölçüde kötüleştirdiğine dikkat çekiyor.
Telegraph, Türkiye'nin Suriye lideri Esad'ın yürüttüğü operasyonu artan bir endişeyle izlediğini, Türk yetkililerin geçen hafta sivilleri korumak üzere, Suriye'nin kuzeyine "sınırlı askeri harekat" düzenleme olasılığını gündeme getirdiklerini belirtiyor.
Gazete, Suriye'nin operasyonu sonucu, 10 bini aşkın mültecinin Türkiye'ye geçmiş olduğunu, binlerce kişinin de sınırın Suriye tarafında saklanmakta olduğunu hatırlatıyor. Gazete ayrıca Suriyeli muhalif eylemcilere dayandırdığı habere göre Türkiye'nin Esad'a operasyona son vermesi için haftasonuna kadar süre tanıdığını yazıyor ve ekliyor:
"Suriye'nin mevcut ültimatoma rağmen Türkiye sınırına daha da yaklaşma kararı, Esad'ın Türkiye Başbakanı Erdoğan'la bir sinir harbine girişmeye kararlı olduğuna işaret ediyor.
"Suriye Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin başlıca muhaliflerinden kimilerine sığınma sunmasına öfkeli. Ancak bu türden bir meydan okuma Türklerin takındıkları tutumdan vazgeçmelerini sağlamaz. "Sınırlarının güçlü bir savunucusu olagelen Türkiye, geçmişte Kürt ayrılıkçılara saldırı için komşu Irak'a asker göndermişti."
Başbakan Erdoğan’ın Suriye tutumu
Guardian gazetesi de Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliğin artmakta olduğunda hemfikir, "Türkiye bir yandan Suriyeli mültecilere yardım ederken bir yandan da Esad'dan baskıya son vermesini talep ediyor" diye yazıyor.
Ancak gazete, Başbakan Erdoğan'ın şimdiye dek Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Libya lideri Kaddafi'ye olduğu gibi, Suriye cumhurbaşkanına görevi bırakması çağrısında bulunmadığına işaret ediyor. Ancak Guardian,
diplomatlar ve bölge uzmanlarının "son yıllarda hem siyasi hem de ekonomik anlamda gelişen ikili ilişkilerin belki de asla onarılamayacak şekilde zarar gördüğünü" söylediklerine dikkat çekiyor.
Şöyle devam ediyor haber:
"Düşünce kuruluşu Chatham House Türkiye Uzmanı Fadi Hakura, 'Erdoğan ile Esad arasındaki dostça ilişki, hemen hemen çökmüş durumda' derken Türkiye'nin daha sert ve dolaysız olmaya başladığını, bunun da Şam'da huzursuzluk yarattığını vurguladı.
Hakura'ya göre Erdoğan çok zorlu bir konumda. Bir yandan Suriye'deki mevcut duruma tepki vermeye çalışıyor ama aynı zamanda da Esad'a çekil çağrısı yapmış değil. Şiddet arttıkça, içinde bulunduğu konum daha da güçleşecek."
Mısır’da önce anayasa çağrıları
Guardian gazetesinde Kahire'den Jack Shenker'in gönderdiği habere göre Mısır'daki liberaller, Hüsnü Mübarek sonrası geçiş süreci önerilerinin Müslüman Kardeşler'den yana olduğunu savunurken, dini gruplar "önce anayasa" çağrılarına karşı çıkıyor.
Habere göre Mısırlı eylemciler, Kahire sokaklarındaki demokrasi yanlısı gösterileri yeniden başlatma tehdidinde bulundu. Buna göre generaller mevcut demokrasi için yol haritasından vazgeçmezlerse bir milyon kişinin 8 Temmuz'da Tahrir sokaklarına inmesi planlanıyor. Mısır'da 40 farklı liberal ve sol hareket, Eylül ayında seçimlerin düzenlenmesine yönelik planlardan vazgeçilmesi çağrısıyla güçlerini birleştirmiş görünüyor. Yazar, ülkede İslamcı ve seküler siyasi güçler arasındaki fikir çatışmasına dikkat çekiyor:
"Mübarek sonrası geçiş programı, Eylül ayındaki seçimlerin Mısır'ın mevcut anayasasadaki değişikliklere göre düzenlenmesini öngörüyor, parlamento üyeleri bunun ardından yeni bir anayasa yazacak. Yazara göre liberal ve sol hareketin savunucuları, bunun, iktidarı tümden Müslüman Kardeşler'e ve diğer dini gruplara devredebileceği endişesi içinde. Zira seçimlere bu grupların ağırlığını koyması bekleniyor.
"İslamcılar ise önce yeni anayasa yazılması yolundaki kampanyaya öfkeyle tepki gösterirken, bunun Mart ayında yapılan ulusal referandumun sonuçlarıyla çeliştiğini savunuyor. Referandum sonucunda halkın yüzde 77'si, anayasal değişiklikleri kabul ederken yeni bir anayasadan önce parlamento seçimleri yapılması önerisine destek vermişti."
Diyabete 600 kalorilik diyetle çözüm
Daily Telegraph ve Guardian gazeteleri düşük kalorili diyet yapmanın, tip 2 diyabete çare olabileceğini ilk sayfadan duyuruyor okuyucularına.
İngiltere'de yürütülen bir araştırma, iki aylık sıkı bir diyetin, tip 2 diyabetin ömür boyu sürdüğü yolundaki kanıyı tersine çevirdiğini gösterdi.
Newcastle Üniversitesi'nden bilim adamları, İngiltere Diyabet Derneği'nin sağladığı fonlarla yürüttükleri araştırmada tip 2 diyabet hastası 11 deneğe iki ay boyunca günde 600 kalorilik bir diyet uyguladı.
Sadece üç ay sonra, deneklerden 7'sinde diyabet belirtileri kayboldu.
Guardian gazetesi, İngiltere'de yılda iki buçuk milyon kişiye çoğu tip 2 olmak üzere diyabet teşhisi konduğunu, diyabet vakalarının, dünya genelinde de yükselişte olduğunu yazıyor.
Kanda aşırı glikoz bulunmasına dayalı bir rahatsızlık olan diyabet, obezite ile yakından ilişkili. Hastalık, ilaçlar ve hastaya insülin enjekte edilerek kontrol altında tutulabiliyor. Ancak tedavi edilmemesi halinde hastalığın sonuçları körlüğe hatta bacağın kesilmesine dek varabiliyor, yaşam kalitesi ve süresi azalıyor.
Katılımcı sayısı az olsa da uzmanlara göre bu deney, hastalığın ilaç değil ama diyet yoluyla üstesinden gelinmesinin mümkün olduğunu gösteriyor. Buna göre deneklere sekiz haftanın sonunda normal beslenme düzenine geçmeleri ancak porsiyonlarına dikkat etmeleri söylendi. Yapılan testlerden sonra deneklerden yedisinde diyabet belirtilerinin ortadan kalktığı anlaşıldı. Amerikan Diyabet Derneği'nin konferansında sunulan araştırmanın sonuçları aşırı düşük kalorili, diyet içeceklere ve karbonhidratsız sebzelere dayalı bir beslenme düzeninin, pankreasta yağlanmayı ortadan kaldırdığı, böylece insülin üretmesi önündeki engelleri de kaldırdığını gösteriyor.