İngiltere gazetelerinde Van'daki depreme ilişkin haberler, İngiltere'nin AB üyeliğine devam etmesi konusunda referanduma gidilip gidilmemesi gerektiğine ilişkin oylama ve Londra İşgalcileri'ni tahliye etme girişimleri dikkat çekiyor.
Abone olİngiltere gazeteleri, Van ve Erciş'i vuran, 7,2 şiddetindeki depremin hemen ardından yaşananları ve yapılan yorumları aktarıyor.
Guardian gazetesi enkazdan çıkarılan bir adamın fotoğrafı eşliğinde, "Türkiye'nin doğusunda yaşanan depremde yüzlerce kişinin ölmesinden korkulduğunu" aktarıyor.
Gazeteye göre ölü sayısı bine ulaşabilir.
Gazete kurtarma ekiplerinin aralıksız çalıştığını, sıradan vatandaşların ise yaralıları hiçbir iş aleti olmadan, elleriyle çıkardıklarını aktarıyor.
Guardian iç sayfalarında iki sayfayı kaplayacak şekilde halkın çabalarıyla kurtarılan iki kadının fotoğrafını yayınlamış.
Gazete ayrıca kimi depremzedelerin afetten hemen sonra yaptıkları açıklamalara yer verirken "kimin kurtarma operasyonunu yürüttüğünün anlaşılamadığını, gıda, temiz su sıkıntısı çekildiğini söylediklerini" aktarıyor.
1999'deki Marmara depremini hatırlatan Guardian, bu depremden sonra ölü sayısının resmi verilerde 17 bin olarak geçtiğini, ancak gerçek rakamın bundan çok daha yüksek olduğu yolunda haberler bulunduğunu belirtiyor.
İsrail'in yardım teklifi
Times gazetesi de ölü sayısının 1000'e ulaşabileceğini, haberin başlığından duyuruyor.
Türkiye'nin uluslararası yardım talep ettiğini belirten gazete, ilk yardım teklif edenlerden birinin, son yıllarda soğuyan ilişkilere rağmen İsrail olduğunu aktarıyor.
Times, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın "gereken her yardımı sunacaklarını söylediğini" yazıyor.
Independent gazetesi ise İsrail'in yardım teklifinin, Türkiye'nin İsrail'in Mavi Marmara olayı nedeniyle özür dilemeyi reddetmesi üzerine Eylül ayında, çoğu İsrailli diplomatın ayrılmasını istemesinin ardından ilk olumlu jest olduğu yorumunu yapıyor.
Independent da Guardian ve Times gibi Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu'nun televizyonlarda yayımlanan yardım çağrısını aktarıyor, Arapoğlu'nun çok fazla yıkım olduğu, acilen yardıma ihtiyaçları olduğunu söylediğini aktarıyor.
Türkiye'de 1999'da 17 bin can alan Marmara ve Düzce depremlerini anımsatan gazete, bugüne kadar en şiddetli depremin ise 1939'da Erzincan'da kayıtlara geçtiğini ve bu depremde 160 bin kişinin öldüğünü belirtiyor.
Daily Telegraph gazetesinde de deprem sonrası enkaz altında hayatta kalanları kurtarmak için büyük bir çaba sarfedildiği aktarılıyor. Hastanelerin yeterli olmadığını, bir çok yaralının hastane bahçesinde tedavi edildiğini belirten gazete, depremde çöken Yüzüncü Yıl Üniversitesi yurdunda bulunan bir öğrenciyle görüşmüş.
"Tavan çökmeye başlayınca herkes dışarı kaçtı" diyen Nefise Taylan, durumun çok kötü ve elektriklerinin kesik olduğunu anlatıyor.
Gazete depremin yerel saatle 1,41'de yaşandığını, çevre illerden yardımların 5 civarında ulaşmaya başladığını ifade ediyor.
İngiltere'de tartışmalı AB oylaması
İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliğine devam etmesi konusunda referanduma gidilip gidilmemesi gerektiğine ilişkin bugün yapılacak oylama, İngiliz basınında geniş yer buluyor.
Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında yapılacak oylamanın sonucu bağlayıcı olmasa da Başbakan Cameron'a ve koalisyon hükümetine desteğin sorgulanması açısından önemli olarak değerlendiriliyor.
Böyle bir referanduma karşı çıkan Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakâr Parti'deki 60'dan fazla milletvekili, referanduma destek veriyor.
Independent gazetesi, muhalefetteki İşçi Partisi'nin referanduma karşı oy kullanarak Cameron'ı desteklemesinin, bu nedenle de oylamanın büyük olasılıkla başarısız olacağını belirtiyor ancak oylama sonucunda isyan eden milletvekillerinin sayıca yüksek olmasının, Cameron için utanç verici bir durum olabileceği yorumunu yapıyor.
Independent, siyaset uzmanlarının oylama sonucunun Avrupa konusunda iktidarda olduğu dönemde Muhafazakâr parti içindeki en büyük direniş olabileceğini belirtiyor.
Guardian "İngiltere'nin AB'yi terketmesi, İngiltere-AB ilişkilerinde şartların yeniden tanımlanması ve durumun aynen korunmasının oylanacağı bir referandum önerisinin" oylandığını yazıyor.
Brüksel'de Euro bölgesindeki borç krizinin görüşüldüğü zirvede Almanya, Avrupa Birliği'nin yönetimine ilişkin kuralların değiştirilmesi önerisini gündeme getirmişti. Times gazetesi partisinin tarihindeki en büyük isyanlardan biriyle başetmeye hazırlanan Cameron'ın bu öneriye ise hazırlıksız yakalandığı yorumunu yapıyor.
Böyle bir değişikliğin en erken Aralık ayında gündeme gelebileceğini belirten gazete, Cameron'ın geçmişte Avrupa Birliği kurallarına herhangi bir değişikliğin gündeme gelmesini, Brüksel'e verdiği yetkileri geri almak üzere kullanacağı sözü verdiğini hatırlatıyor.
Daily Telegraph ise Cameron'ın Avrupa'ya verdiği yetkileri geri istemeye hazırlandığını manşetten duyuruyor okuyucularına.
27 üye ülkenin euro krizinin aşılması için AB Antlaşması'nda gerekirse değişikliğe gidilebileceği noktasında da uzlaşması sonrası Cameron bu desteği şarta bağladı.
Cameron'ın desteği karşılığında İngiltere'nin istihdam alanında ve sosyal haklara ilişkin yasalarda İngiltere'nin daha fazla söz sahibi olmasını isteyecek.
'Londra İşgalcileri'ne karşı mahkeme emri
Guardian gazetesi İngiltere'de dün bir haftasını dolduran Londra'yı işgal hareketini St Pauls Katedrali önünden ayrılmaya zorlamak için mahkeme emri çıkarabileceğini yazıyor.
Katedral, Cuma öğlemden bu yana, katedralin önündeki çadırların yangın, sağlık ve güvenlik riski taşıdığı gerekçesiyle kapalı.
Guardian St. Pauls katedralinin ikinci dünya savaşından bu yana ilk kez kapatıldığını ve bu durumun katedrale ziyaretçilerden elde ettiği geliri kaybettiğinden, günde 20 bin sterline mal olduğunu aktarıyor.