Kronik kalp hastası Erdem'e organ nakli yapılamadı.. Doktarlar çareyi taşınabilir yapay kalp takmakta buldu.
Abone olKronik kalp hastası genç Erdem Uzunlu, organ bağışının yetersiz olması nedeniyle uygun kalp bulunamadığı için artık yaşamını taşınabilir yapay kalp ile sürdürecek.
23 yaşındaki Uzunlu'ya, vatani görevini tamamladıktan 4 ay sonra birden bire rahatsızlanması üzerine başvurduğu hastanede kronik kalp yetmezliği tanısı konuldu.
Yaklaşık bir yıldır Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık durumu takip edilen Uzunlu, iki ay önce durumu ağırlaşınca kalp nakli için acil bekleme listesine alındı. Ancak aradan geçen sürede uygun kalp çıkmayınca doktorları gence, taşınabilir yapay kalp takmaya karar verdi.
Yüksek ihtisas Hastanesi 4. Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Mehmet Ali Özatik, iki aydır yoğun bakım servisinde yatan Erdem Uzunlu'ya kalbi destekleyici tedavi uygulandığını, ancak son bir aydır artık bunun da yeterli olmaması ve kalp bulunamaması nedeniyle yapay kalp cihazı takılmasının uygun görüldüğünü anlattı.
Bunların kalp cerrahisindeki son teknolojik cihazlar olduğunu ve ülkede çok az merkezde uygulama yapılabildiğini kaydeden Özatik, şöyle konuştu:
''Ülkemizde organ bağışı ne yazık ki çok yetersiz. Erdem gibi çok sayıda genç hastamız uygun organ bulunamadığı için yaşamını kaybediyor. 80-100 bin dolar değerindeki bu cihaz, sadece uygun hastalara takılabiliyor. Erdem de bu uygun hastalardan olduğu için cihaz takılabildi. Şu anda kalbin işlevini tamamen bu cihaz görüyor.''
Hastanede benzer bir cihazın aynı durumdaki bir hastaya son olarak 2002'de takıldığını, bu hastanın daha sonra kalp nakli olarak sağlığına tekrar kavuştuğunu belirten Özatik, ''Eğer bu cihazı takmasaydık hastamızı kaybedecektik. Bu şekilde 6-7 sene hayatını devam ettiren hastalar var ama tabii en iyisi kalp nakli yapılması. Erdem de yeni bir kalp bulununcaya kadar yapay kalple yaşayacak. Erdem, dünyada bu tür bir cihazın takıldığı 487. hasta'' diye konuştu.
''ORGAN TİCARETİ HABERLERİ, ORGAN BAĞIŞINI OLUMSUZ ETKİLEDİ''
Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Paç da son dönemlerde organ ticareti konusunda çıkan haberlerin organ bağışını olumsuz etkilediğini bildirdi.
Türkiye'de organ bağışının zaten yetersiz olduğunu ancak son zamanlarda bu sayının daha da düştüğünü kaydeden Paç, organ bulamayan hastaların hayatını kaybettiğini söyledi.
Paç, Yeşil Kartı olan hastaya 80-100 bin dolar değerindeki bu cihazın ve diğer tüm tedavi masraflarının devlet tarafından karşılandığını vurguladı.
Yaşamını, yapay kalple sürdürmek zorunda olan Erdem Uzunlu da ''Bu olay başıma gelmesiydi ben de organ bağışının ne kadar önemli olduğunu bilemezdim. Artık organ bekleyenlerin neler hissettiğini çok iyi biliyorum. Benim yakınlarım da ben hastalandıktan sonra organlarını bağışlamaya karar verdi. Kamuoyunun bu konuda daha duyarlı olmasını, organ bağışının artmasını bekliyorum'' diye konuştu