Güneydoğu Asya'da farklı ülkelere ait onlarca gemi, Kuala Lumpur - Pekin seferi sırasında denize düştüğüne kesin gözüyle bakılan yolcu uçağının enkazını arıyor.
Abone olGüneydoğu Asya'da farklı ülkelere ait onlarca gemi, Kuala Lumpur - Pekin seferi sırasında denize düştüğüne kesin gözüyle bakılan yolcu uçağının enkazını arıyor.
Toplam altı ülkeye ait irili ufaklı en az 50 geminin Güney Çin Denizi'nde bir buçuk günden bu yana yürüttüğü arama çalışmalarına rağmen, uçağın enkazına hala ulaşılamadı. Arama kurtarma çalışmalarına Malezya, Vietnam, Çin, Singapur, Filipinler ve Endonezya tarafından gönderilen gemilerin yanı sıra, çeşitli tiplerde uçak ve helikopterler de katılıyor.
Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 yolcu uçağı, taşıdığı 239 kişiyle önceki gün 12.21'de (TSİ 18.21'de) Kuala Lumpur'dan havalandı. Uçakla irtibat, Malezya ve Vietnam arasında deniz üzerindeyken yerel saatle 02.40'ta (TSİ 20.40'ta) kesildi.
MALEZYA BEŞ SAAT SONRA AÇIKLADI
MH370 sefer sayılı Boeing 777'yle irtibatı kaybeden Malezya Havayolları'nın söz konusu bilgiyi beş saate yakın gizli tutup sabah saat 7.30'da açıklaması, uçakta 154 vatandaşı bulunan Çin'de öfke yarattı.
Çin medyasında yayımlanan haberlerde, beş saalik gecikmenin uluslararası havacılık ilke ve kurallarına aykırı olduğu belirtiliyor. Gecikme nedeniyle arama kurtarma gemilerinin bölgeye öğleden sonra intikal etmeye başlayabildiğinin belirtildiği haberlerde, enkaz yer tespitinde kritik önem taşıyan uçak parçalarıyla yakıt ve yağ kalıntılarının dağılmış ya da uzak mesafelere sürüklenmiş olabileceğine işaret ediliyor.
BASIN TOPLANTISINDA GERGİNLİK
Öte yandan, Malezya Havayolları yetkililerinin Kuala Lumpur'da düzenlediği basın toplantısında gerginlik yaşandı.
Yetkililerin kayıp ilanının gecikmesi, uçağın düşüp düşmediği, yolcu listesindeki iki kişinin uçağa binmemiş olması gibi soruların hepsine yalnızca 'Henüz teyit etmemiz mümkün değil' ya da 'Hükümet onayını beklememiz gerekli' şeklinde yanıt vermesi gazeteciler arasında tepkiye yol açtı. Çinli muhabirler, ülkeleriyle yaptıkları televizyon bağlantılarında durumu dile getirerek Malezya Havayolları'ndan herhangi bir bilgi edinemediklerini dile getirdi.
Malezya kaynaklarının enkaza ulaşılmadan uçağın düştüğünün söylenemeyeceğini ifade etmesine rağmen, Çin ve Vietnam'da resmi basın organları uçağın düştüğü bölgenin büyük ölçüde tespit edildiğini ve arama kurtarma çalışmalarının bu alan merkez alınarak genişletilmekte olduğunu kaydediyor.
Öte yandan, uçağın herhangi bir acil durum sinyali vermeksizin aniden radarlardan kaybolması havada infilak ya da dikey düşüş ihtimallerini güçlendiriyor. Uzmanlar, her iki motorun da aynı anda bozulması durumunda dahi 10000 metrenin üzerinde seyreden uçağın rahatlıkla acil durum sinyali gönderebileceğini ve en kötü ihtimalle süzülerek deniz üzerine acil iniş deneyebileceğine işaret ediyor. Uçağın kaçırılması ihtimalinde dahi çevredeki sivil ve askeri radarların uçağı tespit edebileceğine işaret ediliyor.