BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,68
ALTIN 2.963,27
HABER /  GÜNCEL

23 Temmuz 2013 İngiltere Basın Özeti

Independent'ın başyazısında Türkiye'de Gezi Parkı eylemlerinden sonra işlerini kaybeden gazeteciler, Kraliyet doğumunun yansımaları, 'Kahvaltı etmemek kalp krizi riskini yükseltiyor ve 'Yunuslar birbirine isimleriyle sesleniyor'

Abone ol

Independent, dünya haberleri sayfalarında Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın Gezi Parkı eylemlerinden sonra işinden olan gazetecilerle ilgili açıklamasına yer veriyor.

Gazete, sendikanın Gezi Parkı eylemleri sırasındaki haberleri nedeniyle 22 gazetecinin işten atıldığını, 37 gazetecinin de istifaya zorlandığı yönündeki açıklamasını aktarıyor.

Gazete kısa bir başyazısında bu konuya yer veriyor. 'Türkiye'nin çok da özgür olmayan basınına bir darbe daha' başlıklı yazı şöyle;

'İşsiz kalmak kötünün iyisi'

Türkiye'de polisin geçen ayki protestolar sırasında haber yapmaya çalışan gazetecileri hedef aldığını gösteren kanıtlar yeterince kaygı vericiydi. Daha sonra da, 22 gazetecinin olaylarla ilgili olarak işlerini kaybetmesi, 37'sinin de istifaya zorlanması çok da umut vaat etmiyor. Belki de, sokakları biber gazı doldururken önde gelen bir haber kanalının doğa belgeseli yayımladığı bir ülkede, işlerinden olan gazetecilerin sayısı o kadar da şaşırtıcı olmamalı. Aslında dünyanın her yerinden daha çok gazetecinin hapiste olduğu Türkiye'de işsiz kalmak, bir gazeteci için kötünün iyisi bir sonuç olabilir. Her şeye rağmen, bu tür bir zulüm de daha az şoke edici değil. Gazetemizin Tehlikedeki Sesler kampanyası, dünya çapında çok sayıda gazetecinin yüzleştiği şiddet ve yıldırmaya ışık tutmak için başlatılmıştı. Türkiye'deki son olaylar da buna tipik bir örnek.'

Kraliyet doğumu

İngiltere basınında manşetler ve hatta gazete sayfalarının önemli bir kısmı bugün Prens William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın dünyaya getirdiği erkek bebekle ilgili haberlere, fotoğraflara ve yorumlara ayrılıyor.

Times manşetinde 'Bir Prens doğdu' derken, Guardian, 'Bir doğum, bir erkek bebek, bir prens, bir kral' diyor.

Independent da, 'Özel doğum, Düşes bir erkek bebek doğurdu ve küresel medya çılgınlığı başladı' diyor.

Daily Telegraph ise 'Bebek erkek' manşetini atmış.

Dün dünyaya gelen bebek, tahtın üçüncü sıradaki varisi olacak. Ancak Guardian başyazısında en az 50 yıl sonra tahta çıkabilecek bebeğin, zamanı geldiğinde ortada çıkabileceği bir taht olmayabileceğinden de bahsediyor. Ama gazete Prenses Diana'nın ölümünden bu yana türlü badireler atlatan kraliyet ailesinin bir 50 yıl daha, devletin zirvesinde olabileceğini kaydediyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

Bebeğin tahtı olacak mı?

'Prens Charles uzun süreli metresiyle evlendi. Bu bir ara tahtta bir devrimi tetikleyebilecek bir adım olarak görüldü ama şu anda tahta çıkmasına engel olmayacak gibi görünüyor. Oğlu Prens William, Kraliçe'nin kendisinden bile daha popüler olan tek kraliyet ailesi üyesi. Kraliyet ailesi hiç bu kadar güvende olmamıştı. Ama yine de, bebek en az 50 yıl daha tahta çıkamayacak gibi görünüyor. İngiltere 2065'te de, zirvesine kimin oturacağına daha doğumda karar verilen bir devlet mi olacak? Son 50 yılda kraliyet ailesinin, mantık sınırlarını aşan bir dirence sahip olduğunu gördük. Yanıt 'evet' olacakmış gibi görünüyor.

Doğum patlaması

Times ise, kraliyet ailesindeki doğumun İngiltere'de bir doğum patlamasına yol açabileceğini söylüyor.

Gazete, Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın son paltosunu, son çantasını ya da kıyafetini nereden aldığını açıklar açıklamaz, ilgili ürünlerin dakikalar içinde yok satmaya başladığını hatırlatıyor.

Bu durumu dikkate alan bazı uzmanların da önümüzdeki birkaç ay içinde bir doğum patlaması yaşanabileceğinden bahsettiği belirtiliyor.

Gazete, Middleton'ın hamile olduğunun açıklanmasından sonra, hamilelik testleri üreten bir şirketin satışlarında yüzde 60'lık bir artış olmasının da bu teoriyi desteklediğini vurguluyor.

İngiltere basınında geniş yer bulan konulardan biri de bir sağlık araştırması.

Kahvaltı ve kalp krizi riski

Independent'ın da yer verdiği araştırmaya göre, kahvaltı yapmamak kalp krizi geçirme riskini yüzde 27 oranında arttırıyor.

Harvard Üniversitesi'nde 45 ila 82 yaşları arasındaki 27 bin erkek sağlık çalışanının 16 yıl boyunca yeme alışkanlıkları ve bu alışkanlıkların sağlık durumlarına yansımaları incelendi.

İnceleme sonucu, kahvaltı yapmayan erkeklerin daha çok sigara içtikleri, bekar oldukları ve daha çok alkol tükettikleri saptandı.

Ancak araştırmada sağlık üzerinde olumsuz etkisi olabilecek bu özellikler dikkate alınmadı ve sadece yeme alışkanlıkları incelendi.

Independent'a konuşan araştırma ekibinin başkanı Dr. Leah Cahill, 'Gıda alınmadığında vücut koruma moduna giriyor, tansiyon çıkıyor, insülin ve kolesterol ve seviyesi artıyor. Sabah kahvaltı etmezseniz zaten bütün gece gıda almayan vücuda ek bir yük bindirmiş oluyorsunuz. Yıllarca bunu yaparsanız, insüline karşı direnç gelişiyor ve bu da kalp hastalıklarına yol açabilecek şeker hastalığına ya da yüksek tansiyona neden oluyor' diyor.

Araştırmaya göre, uyumadan önce yenen yemekse, kalp sağlığı açısından kahvaltı yapmamaya kıyasla çok daha kötü. Uzmanlar, gece yemeklerinin de kalp hastalığı riskini yüzde 55 yükselttiğini belirtiyor.

Yunusların isimleri

Gazetelerde yer bulan bir diğer araştırma haberi de yunuslarla ilgili. Daily Telegraph'ın da yer verdiği, İskoç biliminsanlarının yaptığı araştırmaya göre yunuslar birbirlerine isimleriyle sesleniyor. Yunusların kendilerine has bir ıslık işareti geliştirdikleri daha önce de biliniyordu.

Ancak araştırmaya göre, yunuslar aynı sosyal grubun içindeki bir yunusa ait olsa bile, kendilerine yöneltilmeyen mesaja tepki vermiyor.

İskoçya kıyılarında şişe burunlu yunuslar üzerinde yapılan araştırmada, su altı hoparlörleriyle belirli yunuslara ait ıslık işaretleri çalındı.

Yunusların kendi işaretlerini duyunca aynı işareti kullanarak yanıt verdikleri, ancak başka yunusların işaretleri çalındığında yanıt vermedikleri görüldü.

Daily Telegraph'ın haberinde ayrıca, yunusların bulanık denizlerde birbirlerini tanımayabilmek için bu işaret dilini geliştirdiklerine inandıkları belirtiliyor.