İngiltere basınında bugün, HSBC bankası hakkındaki suçlamalar, Londra'dan Suriye'ye gittiği düşünülen üç kız öğrenci, İngiltere siyasetinin önde gelen iki isminin karıştığı yolsuzluk iddiaları öne çıkıyor.
Abone olTimes gazetesi bugünkü manşetine, cihat yanlısı bir grubun İngiltere'de alışverişin yoğun olduğu yerlere saldırı düzenlenmesi çağrısını taşımış.
Somali'de bulunan radikal grup El Şebab'a ait olduğu iddia edilen bir videoda örgüt, İngiltere'deki Müslümanları Londra'da alışverişin kalbi olan Oxford Street bulvarına ve iki alışveriş merkezine saldırmaya çağırıyor.
Tehdidi dile getiren ve İngiliz aksanı ile konuşan maskeli militanın Somali kökenli olduğu sanılıyor. Grup ayrıca aralarında sahipleri Yahudi olan ABD, Kanada ve Fransa'daki alışveriş merkezlerine de saldırı çağrısı yapıyor.
Gözler HSBC üstünde
Independent gazetesinin manşetinde ise, genel müdürünün İsveç'te özel bir hesabının bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından gözlerin çevrildiği HSBC'yi manşete taşımış.
Gazetenin haberine göre, eski kamu soruşturmaları direktörü Lord Macdonald bankayı "ciddi şekilde suç arzeden sistematik ve karlı danışıklı dövüş" içinde olmakla suçluyor.
İki eski bakanın adı yolsuzluğa karıştı
Telegraph'ın manşetinde ise İngiltere'nin iki eski Dışişleri Bakanı'nın karşıtığı yolsuzluk iddiaları var.
Gazete Jack Straw ve Sör Malcolm Rifkind'in günde en az 5000 sterlin (18.500 liradan fazla) karşılığında hayali bir Çinli şirketin yararına siyasi nüfuzlarını kullandığını yazıyor.
Çocukları radikalleşmeden korumada istihbarat açığı mı var?
Guardian'ın birinci sayfasında ise, Türkiye üzerinden Suriye'ye gittikleri düşünülen Londralı üç kız çocuğunun ailesinin kızlarına geri dönmeleri için yaptıkları çağrı yer alıyor.
15 yaşındaki Shamima Begum'un ablası Renu Begum, kardeşi için "O sadece çok genç ve genç zihinler kolaylıkla etki altına alınabilir" diyor.
Aynı okulda okuyan ve arkadaş olan üç kızın, daha önce Suriye'ye gitmiş olan başka bir kadınla irtibata geçmiş olduğu düşünülüyor. İstiharat servisleri de eleştiri altında. Daha önce Suriye'ye giden Aqsa Mahmood isimli kadının sosyal medya hesaplarının takip altında olduğu söyleniyor.
Daha önce aynı okulda okuyan başka bir arkadaşları Suriye'ye gittiğinde polis üç kız öğrenciyi sorgulamış. Ancak Emniyet kızların risk altında olduğunu düşündürecek bir neden olmadığını söylüyor.