BIST 9.720
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.967,46
HABER /  GÜNCEL

23 Nisan İngiltere basın özeti

İngiliz basınında bugün 1915 olaylarına ilişkin haberler ve AB liderlerinin bugün göçmen kriziyle ilgili yapacağı zirve var.

Abone ol

İngiliz basınında bugün 1915 olaylarına ilişkin haberler ve AB liderlerinin bugün göçmen kriziyle ilgili yapacağı zirve var.

Guardian gazetesi özel haberinde, Brüksel'de bugün göçmek krizini görüşmek üzere bir araya gelecek olan AB liderlerinin zirvesiyle ilgili elde ettiği bildiri taslağını paylaşıyor.

Taslağa göre Avrupa, Akdeniz'deki tehlikeli yolculuğu aşıp kıtaya varan kaçak göçmenlerin yalnızca 5000'ine yerleşim hakkı tanıyacak.

AB liderlerinin üzerinde uzlaşı sağlayacağı belirtilen metinde, geçen yıl İtalya'ya varan ve 150 bini bulan kaçak göçmenlerin çoğunun sınır güvenlik birimi Frontex ile işbirliği içinde geri gönderileceği yazıyor.

Haberde, "Zirvenin taslak metin bildirisi ayrıca, Akdeniz'de arama kurtarma operasyonlarının genişletilmesi umutlarının da artan baskılara rağmen büyük ihtimalle boşa çıkartılacağını gösteriyor" ifadeleri var.

Metinde fonların artırılması kararının da teyit edilmediğine dikkat çeken gazete, ABD liderlerinin acil önlem olarak kaçak göçmen taşıyan gemilerin tespit edilmesi, yakalanması ve yok edilmesi çabalarına yoğunlaşacağını Aktar?yor.

Ermenistan izlenimleri

Guardian gazetesi Orta Doğu editörü Ian Black, 1915 olaylarının 100. yılı öncesi Ermenistan'ın başkenti Erivan'dan izlenimlerini yazdı.

"Küçük bir ülke fakat büyük bir millet: Soykırım bugünkü Ermenistan'ı nasıl şekillendirdi" başlıklı haberde, Ermenilerin anılarına ve anma törenin Ermeniler tarafından nasıl karşılandığına ilişkin gözlemler var.

Ian Black, Erivan'daki havayı anlattığı yazısında, posterler, tişörtler, şemsiye ve arabaların üzerindeki çıkartmalardan keklere kadar birçok yerde 1915'in simgesi haline gelen mor, sarı, siyah renkli 'Unutma Beni' çiçeğinin görüldüğünü aktarıyor.

Yazar, 'bu yeni geleneğin ticarileşme yönünde şikayetleri de doğurduğuna' dikkat çekerken yine de diaspora ve Ermeniler tarafından benimsendiğini hatta California'daki Ermeni çocukların da "kendi el işi çalışmalarıyla atalarının yaşadığı korkunç olayları anmak için kağıtlardan çiçekler, resimler yaptığını" belirtiyor.

24 Nisan'ın 100. yılıyla beraber, dünyanın dikkatinin zamanla gözden kaybolan ve propaganda savaşına dönüşen ölümlere çevirdiğini belirten yazar, yaşananların artık olağanüstü boyutlarda bir suç ve Nazilerin Yahudi Soykırımı'nın da (Holokost) öncüsü olarak görüldüğünü ifade ediyor.

Ian Black, Erivan'da yapılan tören alanını şu sözlerle anlatıyor:

"Ermenistan'da, Erivan'a doğru bakan soykırım anıtı Tsitsernakaberd'de Cuma günkü anma için son hazırlıklar yapılıyor. Sığınak benzeri bir müze ve sanki suçluyu parmakla gösterircesine göğe doğru sivrilerek uzanan gri bir dikili taş var. Sınırların uzun zamandır kapalı olduğu güneyin Türkiye tarafındaysa, baharın taşıdığı bulutları işaret eden üzeri karlarla kaplı haşmetli Ağrı Dağı."

Ian Black, 'Ermeni soykırımı'nı tanıyan 20 ülkeden Rusya ve Fransa liderleri Vladimir Putin ile François Hollande'ın da törene katılacağını hatırlatıyor ve aralarında İngiltere'nin de bulunduğu bazı Batı hükümetlerinin ise daha alt düzeyde temsil edileceğini, Türkiye'deki Çanakkale Savaşı anmasına ise daha üst düzeyde katılım olacağını ekliyor.

Gazeteye konuşan Ermenistan'ın milliyetçi Miras Partisi milletvekili Tevan Poghosyan'ın Türkiye'nin tutumuyla ilgili yorumu şöyle:

"Uluslararası tanınma iyi, fakat eğer Türkiye tanımazsa ihtiyacımız olan güvenliğe sahip olamayız. Bu bir güvenlik meselesi çünkü soykırım bize yapıldı. Vatanını kaybeden ve dünyanın dört bir tarafına dağılan bizim milletimiz. Bu yalnızca tarihi bir mesele değil."

Daily Telegraph: Türkiye 'soykırım' diyen ülkelere saldırdı

The Daily Telegraph gazetesinin Orta Doğu editörü Richard Spencer, Türkiye'nin 1915 olaylarına tutumunu irdeleyen bir makale kaleme almış.

Makalede, "Türkiye 24 Nisan'ın 100. yılını, 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan ülkelere saldırmak için kullandı" deniyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1915 olaylarına ilişkin açıklamasına da yer veren gazete, Türkiye'nin Avrupa Parlamento'suyla yaşadığı gerilimi de haberde hatırlatıyor.

Yazar, AFP haber ajansının 'Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik'in Erivan'daki anma törenine gitmek üzere olan uçağına Türkiye'nin hava sahasını kapattığı' yönündeki haberini aktarıyor.

Haberde, Dodik'in kabinesinden de şu açıklamanın yapıldığını belirtiyor: "Uçuş için tüm izinlerin alınmış olmasına rağmen Türk yetkililer kendi toprakları üzerinden uçuşa izin vermedi."

Açıklamayı aktaran gazete, uçağın Bulgaristan'ın doğusunda dört buçuk saat bekletildikten sonra Banja Luka'ya döndüğünü ifade ediyor.

(NOT: Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türk Dışişleri kaynakları bu iddiayı yalanladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Biliç, "Sayın Dodik'i taşıyan uçak için diplomatik kanaldan bir talepte bulunulmamıştır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne de bir başvuru olmamıştır" dedi ve ekledi: "Bulgaristan'dan Erivan'a gitmek için izin isteyen bir özel uçağın pilotuna gerekli izin hava kontrol birimlerimizce zamanında verilmiştir. Ancak bu uçağın, izin almış olmasına rağmen hava sahamızı kullanmadığı anlaşılmaktadır. Bu konuda herhangi bir engelleme söz konusu olmayıp, talep edilmesi halinde Sayın Dodik'in Erivan'a intikali için gerekli üst uçuş izni doğal olarak verilecektir.")

Daily Telegraph'ın haberinde Türkiye'nin, 'soykırım' ifadesini kullanan Avusturya'dan büyükelçisini çektiğine de yer verilmiş.

1915 olaylarıyla ilgili haberde yer alan ifadelerin bir kısmı şöyle:

"Türk yetkililer, (ırkın) kasten yok edilmesi politikası olmadığı konusunda her zaman ısrar ediyor fakat birçok Ermeni'nin Davutoğlu'nun ifadesiyle 'tehcir' edilirken öldüğünü kabul ediyor. Ama hala kayıp olan bazı anılar var. Ülkenin doğusundaki binlerce yıllık medeniyetin kanıtları çoğunlukla silinmiş. Birçok kilise yıkılmış veya çiftlik binası olarak kullanılıyor. Bazıları, orada daha önceden ibadet edenlere ne olduğuna dair hiçbir işaret bırakmayacak şekilde camiye dönüştürülmüş."

Haberde, Türkiye'nin iki önemli müttefiki İngiltere ve ABD'nin 'soykırım' ifadesini kullanmayı reddetikleri de hatırlatılıyor ve ABD Başkanı Obama'nın ise seçim kampası döneminde 'soykırımı tanıma sözü verdiği fakat hiçbir bir zaman bu ifadeyi alenen kullanmadığı' hatırlatılıyor.

Washington'dan gelen haberlerde 'soykırım' ifadesini kullanmama kararının, Obama'nın danışmanlarının Ermeni-Amerikan toplumu ile yaptığı görüşmeler sonunda alındığı belirtilirken Ermenistan'daki törene de ABD Hazine Bakanı Jacob Lew'in gideceği de haberde var.

Daily Telegraph'ın haberi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Obama'nın soykırım ifadesini kullanmasını beklemediği' yönündeki sözleriyle noktalanıyor.