Yunanistan ve AB arasında devam eden borç krizi pazarlıkları İngiltere basınında da geniş yer buluyor. Dikkat çeken diğer haberler arasında Rusya'nın dış poltikasını eleştiren yazılar var.
Abone olYunanistan ve Avrupa Birliği (AB) arasında devam eden borç krizi pazarlıkları İngiltere basınında da geniş yer buluyor.
Guardian gazetesi dün acil toplanan Euro Bölgesi liderler zirvesinden her ne kadar uzlaşma çıkmasa da umutların arttığını söylüyor.
Gazetenin birinci sayfasından "Atina'nın önerileri Yunan krizinde çözüm umutlarını artırdı" başlığıyla yer alan haberde "5 ay önce başlayan müzakerelerde en olumlu gelişme dün yaşandı" deniyor.
Haberde, özellikle Atina'nın KDV ve emeklilik fonu konularında taviz vermesinin tarafların aralarındaki farkı kapattığı ifade ediliyor.
İç sayfalarda yer alan Phillip Inman imzalı analizde ise "Atina'nın verdiği tavizlerin ardından 7,2 milyar euroluk yardım paketinin sonunda serbest bırakılması bekleniyor. Yani Yunanistan topallayarak da olsa yoluna devam edecek. Ancak AB ve Yunanistan evliliği sorunlu bir ilişki olmaya devam ediyor" deniyor.
Independent gazetesinde ise Brüksel'de kritik zirve devam ettiği sırada Atina sokaklarında anlaşma isteyen kalabalıkların gösterilerinde atmosferin nasıl olduğunu aktaran bir haber var.
"Her şartta umudumuz kalmadı, kemer sıkma önlemleri bizi öldürüyor" başlığıyla verilen haberde gazeteye konuşan 43 yaşındaki yazılımcı Dimitris "Biz Batı'ya aitiz. 250 yıllık aydınlanmayı bir kenara itmeye hazır değilim" diyor.
Emekli turizm acentası çalışanı Papayiotis Papanikolopiloulos ise asıl suçlunun kemer sıkma tedbirleri olmadığını, ülkeyi bugünkü haline getirenlerin 'basiretsiz' iktidarlar olduğunu söyleyerek "Eğer Euro'y kaybedersek her şeyimizi kaybedeceğiz" diyor.
Times gazetesinde ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dış politikasını eleştiren bir köşe yazısı dikkat çekiyor.
Edward Lucas imzalı yazı özetle şöyle:
"Baltık bölgesinde sular ısınıyor. Burası NATO'nun en zayıf olduğu bölge. Estonya, Letonya ve Litvanya'nın NATO'ya üyeliğinden bu yana -Kremlin'i kızdırmamak adına- askeri bir varlık konuşlandırılmadı.
"Putin de bu zayıflığın bilincinde. Amacı ABD'nin bir Avrupa gücü olma iddiasını ortadan kaldırmak ve NATO'nun bölgede etkisiz olduğunu ispat etmek.
"NATO üyelerinin müttefiklerinin içinde bulunduğu bu zor durumda devreye girmesi gerek. İstihbarat birimleri daha etkin çalışmalı, ülkeler arasındaki hava savunma sistemleri entegre hale getirilmeli ve Rusya'nın bölgede kolay kolay blöf yapmasının önüne geçilmeli."
Financial Times gazetesinde Türkiye'deki koalisyon kurma sürecinin ele alındığı bir haberde "10 yılı aşkın süredir koalisyonsuz yönetilen Türkiye'de seçmenin siyasilere verdiği 'uzlaşma' mesajını yerine getirmek zorlu bir görev" deniyor.
Partilerin seçim kampanyalarında birbirlerine karşı sert suçlamalar yönelttiği hatırlatılan haber "Şimdi ortak zeminde buluşmaları gerekiyor. En olası senaryolar AKP - CHP ile AKP - MHP koalisyonları"yorumuyla devam ediyor.
Haberde görüşlerine başvurulan Washington merkezli düşünce kuruluşu Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü'nden Soner Çağaptay ise "AKP'nin koalisyon için şartı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile oğlu hakkında soruşturma başlatılmamasını talep ediyor. Erdoğan bunun karşılığında Cumhurbaşkanlığı'nın gücünü törpüleyebilir" diyor.
Ancak Erdoğan'ın olası bir koalisyonda AKP'yi perde arkasından yönetmesinin de çok zor olacağı ifade edilen haberde "Bu düşünce Erdoğan'ın gizliden gizliye erken seçimi istediği yönündeki spekülasyonların oluşmasına yol açmış durumda. Böylelikle istediği yasal düzenlemeleri meclisten geçirebilecek bir AKP çoğunluğunu ümit ediyor olabilir" deniyor.