MEB'in yürüttüğü çalışma, birinci derece deprem bölgesindeki okul binalarının durumunu ortaya koydu.
Abone olMEB'in yürüttüğü çalışma, birinci derece deprem bölgesindeki okul binalarının durumunu ortaya koydu. 56 ilden seçilen okulların beton numunelerinde talaş, kiremit, hatta köpük çıktı. Bu okulların yüzde 32'sinin yıkılması isteniyor.
Okulların depreme dayanıklı hale getirilmesi için valiliklere 85 milyon YTL kaynak aktaran Milli Eğitim Bakanlığı, birinci derece deprem bölgesinde yer alan okulları mercek altına aldı. Bayındırlık Bakanlığı ile işbirliği halinde yürütülen proje çerçevesinde 56 ilde denetimler yapıldı. Tespit edilen 350 okuldan aldırılan beton numuneler Kadıköy Beton Zemin Laboratuvarı'nda tahlil edildi. Şimdiye kadar tamamlanan 226 okula ait beton ve zemin testinden çıkan sonuçlar dikkat çekici. Bazı okul binalarının yapımında kullanılan harçların içerisinde talaş, strafor, kiremit, mıcır gibi maddelerin bulunması laborantları bile şaşkına çevirdi. 226 okuldan sadece yüzde 8'inin projeye uygun yapıldığı anlaşıldı. İncelenen okullardan yüzde 32'si için 'yıkılıp yeniden yapılması gerekir' sonucuna varılırken, yüzde 60'ında 'binaların güçlendirilmesi' istendi.
Milli Eğitim Bakanlığı 2004 yılından beri okulların beton ve zemin testlerini yaptırmak ve çıkan sonuca göre güçlendirme çalışmalarını gerçekleştirmek için bütçesinden pay ayırıyor. Projeye 2005 yılı sonu itibarıyla 9 milyon 370 bin YTL etüt ve proje ödeneği aktarıldı. Güçlendirme çalışmalarının sürdürüldüğü 16 il valiliğine de 38 milyon 270 bin YTL gönderildi.
Okulların depreme karşı güçlendirme inşaatları için bu yıl valilikler emrine 85 milyon YTL tahsis edildiği öğrenildi. Gönderilen ödenekle valilikler, öncelikle 1. derece deprem bölgesindekilerde olmak üzere, 1999 yılından önce yapılmış olan okul binalarının ve müştemilatının depreme karşı tahkiki ve güçlendirme uygulama çalışmalarını yürütüyor. Okullarla ilgili testlerin yapılabilmesi için öncelikle binalardan beton numunesi alınıyor. Bakanlığın ihale verdiği özel bir firma aracılığıyla numuneler Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı'nda test ediliyor. 2006 yılında Türkiye'nin hemen her bölgesinden gönderilen toplam 350 okula ait numuneden 226'sının testleri sonuçlandı. Kanuna göre minimum 20 dayanma gücü kapasitesine sahip olması gereken binaların güç taşıma kapasite ortalaması ise 12 seviyesinde çıktı. Binaları yapan müteahhitlerin masraftan kaçmak için ilginç yöntemler kullandıkları saptandı. Bazı okul binalarından alınan numunelerde bina yapımında kullanılan beton harcının içerisinde kiremit, strafor, talaş, tahta gibi mamullerin kullanıldığı belirlendi. Bazı betonlarda ise sadece mıcırın kullanıldığı ortaya çıktı.
Testlerin yapıldığı Kadıköy Beton Zemin Laboratuvarı Sorumlusu Jeofizik Mühendisi Menekşe Tekin Perde, mevcut binaların tamamının bir an önce beton-zemin testinden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Perde, özellikle 1999 yılından önce yapılmış olan binaların çoğunun depreme dayanıksız olduğunu söyledi. Mülk sahiplerinin de binalarına ait testleri yapması için kanuni zorunluluk getirilmesi gerektiğini savunan Perde, "Şu anda herhangi bir apartmanda oturan 10 kişiden bir tanesinin dahi bina ile ilgili test yapılmasına karşı çıkması durumunda tahlil yapılamıyor. Bunun aşılması lazım." dedi. Perde. "İnsanlar olumsuz bir sonuç çıktığında binamızın değeri düşer diye test yapmaktan kaçınıyor. Ayrıca finans güçlüğü çekenler var. Oysa bir binanın beton testi maliyeti sadece 350 YTL." diye konuştu.