BIST 9.460
DOLAR 34,43
EURO 36,43
ALTIN 2.844,08
HABER /  POLİTİKA

221 vekil diken üstünde

Dönem sonuna eklenen dokunulmazlık dosyalarının sayısı 221. neredeyse Meclis’in yarısı fezlekeli...

Abone ol ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA – Tam 221 dokunulmazlık dosyası TBMM gündeminde... Ama Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla hemen hepsi dönem sonuna ertelenip, raflarda bekletiliyor. Dokunulmazlıklar kaldırılsa 221 ayrı dava dosyası ile yargılanacak vekiller, dokunulmazlık zırhı ile korunarak, davalardan uzak duruyorlar.

TBMM’ye sunulan 221 dokunulmazlık dosyasından bu dönem yani 23. Dönem 2. Yasama Yılında dokunulmazlık dosyalarından 75'i hakkında "dokunulmazlığın kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi" kararı verildi.

BAŞKAN YUMUŞATILMASINI İSTİYOR
TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu tarafından verilen bu erteleme kararlarına CHP ve MHP karşı. Meclis tatile girmeden önce genel kurulda okunan erteleme kararlarına ek olarak CHP ve MHP'nin karşı oy gerekçeleri de duyuruldu. TBMM Başkanı Köksal Toptan ise, dokunulmazlık konusunda, “Bizde katı bir dokunulmazlık anlayışı var. Yeni anayasa değişikliği yapılırken yumuşak ve daha dar kapsamlı bir dokunulmazlığa geçmeliyiz” dedi.

Toptan, demokratik parlamenter sistemlere milletvekillerinin dokunulmazlık zırhı ile korunmasının normal olduğunu hatırlatarak, bazı ülkelerde dokunulmazlığı sert, katı bir şekilde bazı ülkelerde de yumuşak şekilde uygulandığını söyledi. Toptan, şöyle konuştu:
“Batı demokrasilerinde yumuşak dokunulmazlık modeli benimsenmiş. Söz ve davranışları kapsıyor. Katı dokunulmazlık ise trafik suçunu bile kapsıyor. Yeni anayasa yapılırken dokunulmazlık konusu üzerinde durulmalı. Bizde dokunulmazlığın kaldırılması yasama döneminin sonuna bırakılıyor. Mutlak hüküm değil. İstenildiğin kaldırılıyor. Ama katı dokunulmazlık anlayışından daha yumuşak ve daha dar kapsamlı yumuşak dokunulmazlığa geçmeliyiz”

21 DTP’LİNİN 110 DOSYASI VAR
76 dosya için oluşturulan 3 hazırlık komisyonu ise çalışmalarını tamamlamadı. İlk toplantılarını yaparak milletvekillerinin savunmalarını yazılı ve sözlü olarak alan hazırlık komisyonları, henüz raporlarını yazmadı. Bu nedenle dosya üzerinde yapılacak çalışmalar gelecek yasama yılına kaldı.

TBMM'ye sunulan ve Anayasa-Adalet Karma Komisyonuna sevk edilen diğer 70 dosya hakkında ise henüz işlem yapılmadı. Meclise sunulan 4 dosya ise Başbakanlıktan gelen talep doğrultusunda iade edildi.

Dosyaların dağılımında; 21 DTP milletvekilinin 110 dosyası, 52 AK Parti milletvekilinin 79 dosyası, 18 CHP milletvekilinin 29 dosyası ile 1 MHP milletvekilinin 3 dosyası bulunuyor.

AİHM’DEKİ KART DAVASI ETKİLEYECEK
AİHM, bir süre önce, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ı, "adil yargılanma hakkının engellendiği ve hak ihlali yapıldığı" iddiasıyla Türkiye aleyhine açtığı davada haklı bulmuştu. Kart, 30 sayfalık kararın eline geçtiğini belirterek, "Tercümesini yaptırıyorum. Henüz konuyla ilgili olarak Meclis Başkanlığına bir başvuruda bulunmadım. Konuyu daha sonra değerlendireceğim" dedi. Ancak Kart’ın başvurusu ile AİHM’nin verdiği karar, bundan sonra diğer dosyaları da etkileyecek. Hakkında fezleke olan milletvekilleri başvuru yapmaları halinde, dokunulmazlıkları sürerken yargılanabilecekler. Bu durumda muhalefetin özellikle Başbakan Erdoğan’ı, başvurup yargılanması için sıkıştırabileceği değerlendiriliyor.