BIST 9.666
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.961,25
HABER /  DÜNYA

2200 yıllık tarih gün yüzüne çıkıyor

Ordu’nun Bayadı köyü sınırları içinde bulunan Kurul Kalesi’nde Doğu Karadeniz Bölgesinin ilk arkeolojik kazası devam ediyor. Kazılarda, Kuru...

Abone ol

Ordu’nun Bayadı köyü sınırları içinde bulunan Kurul Kalesi’nde Doğu Karadeniz Bölgesinin ilk arkeolojik kazası devam ediyor. Kazılarda, Kurul Kalesi’ndeki yerleşimin 2 bin 200 yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı.
Kurul Kalesi’nde kazı çalışmaları 2010 yılında başlarken, 18 Haziran tarihinde başlayan 2013 yılı kazı çalışmaları yarın sona eriyor. Yürütülen çalışmalar sonucunda Kurul Kales’inin 6. Mithriadates dönemi kalesi olduğu tespit edilirken, yapılan kazı çalışmalarında tepe adaları, giriş kapısı, dinsel ve kültsel alanlar seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıca büstleri ve birçok ürün bulundu.
Kazı çalışmalarını yürüten Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, Kurul Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarının 20 yıl daha devam edeceğini belirtti. Şenyurt, "2010 yılının Ağustos ayında başlatılan Kurul Kalesi kazılarının bu yıl dördüncü sezonunu tamamlamak üzereyiz. 4 yıldır, yaklaşık 40 kişilik bir ekip ile ortalama 1,5 ay süreyle kazı çalışmalarını sürdürdük. Daha önce doğal bir kültür ve mesire alanı olan Ordu Kurul Kayalıkları bu kazılar sonucunda bir kale kent kimliğini ortaya çıkarttı.Biz burayı Kurul Kalesi olarak adlandırdık” dedi.

“ORDU’NUN BU GÜZEL COĞRAFYASINI SÜSLEYECEK”
Ordu tarihine ve turizmine önemli katkılar sağladıklarını söyleyen Prof. Dr. Şenyurt, “Bu yıl ki çalışmalarımız bu hafta sonu tamamlanacak. Kaya zirvesinde yaptığımız ve daha çok kutsal alan olarak düşündüğümüz kesimdeki çalışmalardan sonra artık kurul kalesinin teras alanında çalışmalar başlattık. Buranın yaklaşık 20 dönümlük zirvesinde etrafının surlarla çevrili olduğunu ve özellikle dini, ticari ve askeri amaçlı yapılar ile buranın donatılmış olduğunu şimdiden önemli kanıtlar ile kanıtlayabildik. İşin en güzel tarafı da, bu Kurul Kalesi etraftan bakıldığında, bundan sonra etrafı surlarla çevrili, başında taç taşıyan bir kral gibi Ordu’nun bu güzel coğrafyasını süsleyecek. Biz de ekip olarak bundan gurur duyacağız. Önümüzdeki yıldan itibaren ortaya çıkartığımız eserlerin restorasyonları da yapılacak. Böylece burası turizme tam anlamıyla kazandırılmış olacak” ifadelerini kullandı.

“BUNLARIN TARİHLERİ GÜNÜMÜZDEN 2 BİN 200 YIL ÖNCESİNE GİTTİ”
Gazi Üniveristesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şimdiye kadar yaptığımız kazılarda bulduğumuz küçük eserler arasında sikkeler, çanak, çömlek önemli yer tutuyor. Diğer metalden yapılmış aletler, silahlar çok önemli yer tutuyor. Bunların tarihleri günümüzden 2 bin 200 yıl öncesine gitti. Önceki yıllarda bunu 2 bin 100 olarak söylemiştik ama 2 yeni kral sikkesiyle M.Ö 190’lara kadar Kurul Kalesi’ndeki yerleşimin geriye gittiğini görüyoruz.”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen ise, “Kurul Kalesi’nde yapılan kazı, Doğu Karadeniz bölgesinde yapılan ilk arkeolojik kazıdır. Dolayısıyla, sadece bizim değil, Doğu Karadeniz’in de büyük bir bekletintisi var. 2010 yılında ilk kazı çalışmalarına burada başlamıştık. O zaman toprak üzerinden yürüyerek gelmiştik ancak bir tarihin üzerinde yürüdüğümüzün de farkında değildik. Kurul Kalesi’ni, Ordu’nun tarihini değiştirecek, Ordu’yu bir çekim merkezi haline getirecek önemli bir nokta olarak değerlendiriyorduk. 2010 yılına kadar buraya Kurul Kayası deniliyordu, ancak kazılardan sonra Kurul Kalesi denilmeye başlandı” şeklinde konuştu.
(İHA)