BIST 9.659
DOLAR 34,58
EURO 36,38
ALTIN 2.934,10
HABER /  GÜNCEL

22 Temmuz operasyonun tepe ismi görevden alındı SON DAKİKA

Emniyet görevlilerine yönelik ikinci dalga operasyonun başladığı saatlerde, Emniyet'te kritik bir görev değişikliği yaşandı.

Abone ol

22 Temmuz operasyonunu tepe ismi Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hacı Yusuf Karababa görevinden alındı.

Karababa'dan boşalan Daire Başkanlığı'na ise eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir atandı. Görev değişikliğinin emniyet mensuplarına yönelik ikinci dalga operasyonla aynı güne denk gelmesi dikkat çekti.

ADI KARDEŞ KAVGASIYLA DUYULMUŞTU

Hacı Yusuf Karababa, 22 Temmuz operasyonunun başındaki isimken, kardeşi Küçükçekmece Hakimi Mehmet Karababa bu operasyonları Twitter’dan en çok eleştiren isimlerden olmuştu.

SAHUR OPERASYONU'NDA 131 POLİSE GÖZALTI

Türkiye, 22 Temmuz günü polisleri hedef alan 2 ayrı operasyonla uyandı. Bu operasyonlarda aralarında eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan ile eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de bulunduğu 131 polis gözaltına alındı. Bu kişilerden 31'i tutuklandı.

OPERASYONUN BAŞINDAKİ POLİS MÜDÜRÜ

Operasyonları savunanlar ile eleştirenler kutuplaşırken, ‘hukuk’ tartışmaları yaşandı. Yılmazer ve Demirhan’ın da aralarında bulunduğu polislerin gözaltına alındığı operasyonu yürüten isim Emniyet Genel Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Daire Başkanı Hacı Yusuf Karababa’ydı. Karababa, 17 Aralık’taki 4 bakanla ilişkili yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı görevine atandı. Karababa ve ekibi, İstanbul merkezli olarak yürütülen sahur operasyonunun da koordinasyonunu yürüten en tepedeki isim oldu.

HAKİM KARDEŞİMDEN ELEŞTİRİ YAĞMURU

Polislerin gözaltına alınması ve tutuklanması ile birlikte başlayan süreç, başta dönemin özel yetkili savcısı Zekeriya Öz ve bazı eski polis şefleri tarafından Twitter’dan eleştirildi. Operasyonları eleştiren isimlerden biri de dönemin özel yetkili hâkimi, şimdi Küçükçekmece Hâkimi olan Mehmet Karababa’ydı. İşte o hâkim Mehmet Karababa, operasyonu yapan ekibin başındaki Hacı Yusuf Karababa’nın kardeşinden başkası değil.

HAKİM KARABABA'NIN VERDİĞİ KARARLAR

Ergenekon'da İlker Başbuğ’un tahliye isteğini reddeden, gazeteci Ahmet Şık’ın basılmamış kitabının toplatılmasına karar veren, Poyrazköy davasındaki çıkışları, Ergenekon ve Balyoz davalarındaki tutuklamaları ile tanınan Mehmet Karababa, ağabeyinin yürüttüğü operasyonda polislerin gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına şiddetle karşı çıktı.

ART ARDA TWEET YAĞDIRDI

İşte Mehmet Karababa’nın operasyonları eleştirerek attığı tweet’lerin bazıları:
- Her aşamada normal hukuki sürecin işlemediği bu soruşturmada, açık hak ihlalleri de dikkate alınarak; süratle AYM ve AİHM gidilmelidir.
- SC hâkimliklerinin kuruluşundan, tutuklama kararı verilen aşamaya kadar birçok hak ihlali yaşandığından, kararlar kesinlikle AYM’den geri döner.

SULH CEZA HAKİMLERİNE SERT ELEŞTİRİ

- Yargı dizayn edilmemiş olsaydı bu isnat ve delillerle tutuklama olamazdı. Olsa bile itiraz sürecinde mutlaka tahliyeyle sonuçlanırdı.
- SC hâkimlikleri dışında normal süreçte; mevcut delil ve suçlamayla gerçekleştirilemeyecek tutuklamalar yapılmıştır.

SİSTEMATİK İŞKENCE YAPILDI

- Gözaltı şekli, süresi ve sorgu aşaması itibarıyla; özgürlük ve adil yargılanma hakları ihlal edilerek, sistematik işkence uygulanmıştır.
- Polislerin gözaltına alınış şekli ve süresi itibarıyla özgürlük hakları ihlal edilmiştir.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE; HUKUKSUZLUKLA ENGELLENDİ

- Bu operasyon bize; yolsuzlukla mücadelenin, hukuksuzlukla engelleneceğini göstermiştir.
- Verilen tahliye kararları, haksız gözaltıları meşrulaştırmaz. Tutuklama kararları üzerindeki şaibeyi kaldırmaz.

BÖYLESİNE DARBE DÖNEMLERİNDE BİLE RASTLANMADI

- Bu kadar açık ve kasıtlı hak ihlallerine, darbe dönemlerinde bile rastlamak mümkün değildir.
- Bu soruşturma baştan itibaren usulsüz başlamış, usulsüzlükler zinciri son aşamaya kadar devam etmiştir. Usulsüzlükleri teker teker yazacağım.
- İstanbul SC hâkimliklerine atanan yargıçların tarafsızlığı konusunda kamuoyunda ciddi algı oluşmuştur. HSYK’nın bunu değerlendirmesi gerekir.