BIST 9.691
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.963,83
HABER /  GÜNCEL

22 Temmuz İngiltere basın özeti

İngiliz gazetelerinde bugün de önceki gün Suruç'ta düzenlenen ve 32 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısı ile ilgili haberler ve yorumlar göze çarpıyor. Times gazetesine göre, "Saldırı Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir uyarı olmalı".

Abone ol

İngiliz gazetelerinde bugün de önceki gün Suruç'ta düzenlenen ve 32 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısı ile ilgili haberler ve yorumlar göze çarpıyor.

Times gazetesi saldırıyı başyazısında değerlendirmiş. Yazının başlığı, "Cephede katliam". Times saldırının, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için bir uyarı olması gerektiği" yorumunda bulunuyor.

Gazetenin başyazısı, saldırının IŞİD'in işi olduğunun varsayıldığı tespiti ile başlıyor. Times bu durumun, "Türkiye'nin güney sınırındaki kaosu zaptetme yaklaşımı açısından bir dönem noktası olabileceği" kanısında.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin büyük Kürt azınlığı tarafından, IŞİD'in barbarlıklarını görmezden gelmekle suçlandığını belirtiyor Times. "Türk güçlerinin Kobani kuşatmasına seyirci kaldığına ve çatışmayı Kürt YPG milislerine bıraktığına şüphe yok. Tıpkı Sayın Erdoğan'ın Batılı liderlere, IŞİD'in yenilgiye uğratılması yerine Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın devrilmesine öncelik vermeleri için yalvardığı gibi" diye de ekliyor.

IŞİD'in ilk kez Türkiye'ye topraklarında saldırdığı belirtilen yazı şöyle sürüyor:

"Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak kabadayı tarzıyla ve Türk laikliğini aşındırmasıyla biliniyor. Ancak daha önce Başbakan ve İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemlerde uyanık ve pragmatik olabildiğini göstermişti. Şimdi bu niteliklerini yeniden canlandırması gerek."

"Sayın Erdoğan, IŞİD'e karşı mücadele edenler arasında sahada fark yaratan tek güç olan Kürtlerle işbirliği yapmalı. Türkiye'nin NATO'daki müttefikleri ile de tam bir işbirliği içerisinde olmalı. Müttefikler, Türkiye'nin gerçek desteği ile IŞİD militanlarını bölgeden uzaklaştırma yolunda çok daha fazlasını yapabilir. Burada Amerikan Genelkurmay Başkanı'nın 20 yıl sürebileceğini söylediği bir mücadeleden söz ediyoruz."

Times, "Erdoğan'ın kabusu" olarak nitelendirdiği mevcut ortamın siyasi bir öğesi olduğuna da dikkat çekiyor. Erdoğan'ın IŞİD'e karşı tutarlı bir strateji belirlemekte ve Türkiye'nin Kürtlerini desteklemekte başarısız olmasının, partisinin geçen ay beklenmedik şekilde Meclis'te çoğunluğu kaybetmesinde etkili olduğunu vurguluyor.

'Erdoğan, tazyikli sudan fazlasını vermeli'

Yazı şu satırlarla noktalanıyor:

"Türkiye'nin güneyinde sınırın öbür tarafındaki bazı kasabalarda, YPG IŞİD'den bazı toprakları geri almakta ve onları korumakta başarılı oldu. Türkiye'de ise HDP'nin karizmatik ve uzlaşmacı lideri Selahattin Demirtaş, ülkenin Kürtlerini on yıllardır radikal çizgiye mahkum eden isyancı eğilimleri dizginliyor."

"Sayın Erdoğan bunun altında kalmamalı ve Demirtaş'ın destekçilerine tazyikli sudan fazlasını vermeli. Kendisinin stratejik İncirlik Üssü'nün Batı'nın hava kuvvetlerine açması gerekir. Eğer IŞİD karşıtı ittifak başarılı olacaksa, Türkiye bu ittifakın kalbinde olmalıdır."

'Davutoğlu'nun konuşması pek bir işe yaramayacak'

Times'ın dünya haberleri sayfasındaki haberin başlığı ise "Türkiye IŞİD saldırılarını durdurmaya çalışırken, 100 kişi gözaltına alındı".

Kilis'ten bildiren Times muhabiri Hannah Lucinda-Smith, gözaltıların İstanbul ve Ankara dahil çok sayıda şehirde gerçekleştiğini bildiriyor.

Haberde, Türk istihbarat yetkilirinin hükümeti ısrarla, yedi IŞİD militanının saldırı planladığına yönelik şüpheleri ile ilgili olarak uyardığının ortaya çıktığı belirtiliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu dün yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilemiş, saldırının Türkiye'de tüm kesimlere düzenlendiğini vurgulamıştı. Times'ın haberinde bu açıklama ile ilgili şu yorum yer alıyor:

"Davutoğlu'nun konuşması, Türkiye'de Suriye sorununa ve IŞİD'e yönelik görüş ayrılıklarının derinleşmesini önleme yolunda pek bir işe yaramayacak. Türkiye çapında birçok şehirde Pazartesi gecesi şiddet olaylarına sahne olan gösteriler düzenlendi. Sokaklara çıkanlar hükümetlerini saldırıya yardım ve yataklıkla suçladı."

'Zanlı erkek'

Daily Telegraph'ın dünya haberleri sayfasındaki haberin başlığı ise "Türkiye, Suruç'taki intihar saldırısı ile ilgili olarak IŞİD'i suçluyor".

Başbakan Davutoğlu'nun dün bu yöndeki açıklamasına değinilen haberde özel bir bilgi de yer alıyor.

Daily Telegraph'a konuşan ve adı açıklanmayan Başbakan'ın yakın çevresinden bir kişi, zanlının başta bildirildiği gibi 18 yaşında bir kadın değil, erkek olduğunu söylemiş ve eklemiş:

"Soruşturma hala devam ediyor. Ancak muhtemelen saldırgan erkekti. Bu kişinin IŞİD'le doğrudan bağlantılı olduğuna inanıyor, durumu daha da derinden inceliyoruz."

Daily Telegraph'ın haberi ise şu satırlarla noktalanıyor:

"Saldırı yetkilileri bir ikilemle yüz yüze bıraktı. IŞİD'in yabancı savaşçılarının çoğu Suriye'ye Türkiye üzerinden girdi. Kasıtlı şekilde tam olarak korunmayan sınır kullandı. Bu durumun nedeni, Esad rejimi ile boy ölçüşmek için savaşçıların ve silahların geçişine izin verilmesiydi."

"Eğer yetkililer Batı'ya verdikleri sözü tutar ve sınır bölgesinde sert önlemler alırlarsa, IŞİD'in daha fazla intikam saldırıları düzenlemesi ihtimal dahilinde."

"Bununla birlikte kamuoyunun laçka sınır kontrollerine ve IŞİD'in desteklendiği şeklindeki algıya tepkisi artıyor."

'Türkiye tampon bölgeyi teşvik edebilir'

Başbakan Davutoğlu'nun dün Suruç'taki saldırı ile ilgili olarak yaptığı "DAEŞ ihtimali yükseliyor" açıklaması, Financial Times'ın haberinin başlığında yer alıyor.

Haberde, IŞİD'in saldırıyı düzenlediğinin teyidi halinde Ankara üzerinde, örgüte karşı harekete geçmesi yönündeki baskının artacağı belirtiliyor.

Financial Times'a konuşan Ankara'daki Orta Doğu Çalışmaları Merkezi'nden araştırmacı Oytun Orhan şu yorumu yapmış:

"Bu saldırı, hükümetin politikasındaki değişikliğin sonucudur. Son dönemde IŞİD'e karşı alınan önlemler artırılmıştı."

"Ankara şimdi daha da sert tavır alınması konusunda daha tatminkar olacaktır. Suriye'de bir tampon bölge oluşturulmasını dahi teşvik edebilir."

'Biz Kobani'de savaşmayacaktık'

Independent gazetesindeki haberin başlığı ise "Türk polisi intihar saldırısında IŞİD bağlantısını soruşturuyor".

Haberde Başbakan Davutoğlu'nun dün yaptığı açıklamaya karşın henüze hiçbir örgütün saldırının sorumluluğunu üstlenmediği belirtiliyor.

Independent'a konuşan ve Pazartesi günkü saldırıda yaralanan Akdağ adlı bir kişi ise duygularını şöyle anlatmış:

"Biz Kobanilere sanat, yardım, oyuncak getirmek istedik. Savaşmayacaktık."

"Suruç'taki aktivistler Türkiye'de çok daha rahat koşullarda yaşıyorlardı. Ancak vicdan sahibiydiler ve Kobani halkına yardım etmek istediler."