ABD'ye Bin Ladin'le ilgili bilgiler 'içerden geldi' iddiası; Madrid sokaklarını etkisi altına alan Arap Devrimleri rüzgarı ve Ahmedinejad'ın Batı'ya yağmur çalma suçlaması.
Abone olSunday Times gazetesi Amerikan özel kuvvetlerinin El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i öldürdükleri operasyon öncesinde kabul ettiklerinden daha fazla ayrıntı bildiklerini ve muhtemelen Bin Ladin'in çevresinden bilgi sızdıran biri olabileceğini yazıyor.
Gazete Amerikan askerlerinin Pakistan'ın Abbuttabat kentinde müstakil bir eve düzenlenen operasyonda beraberlerinde evde yaşayanların günlük kıyafetlerine kadar ayrıntılı tariflerini içeren küçük bir kitapçık bulundurduklarını yazıyor.
Askerlerden birinin kitapçığını evde düşürdüğü ve bu kitapçığın sonrasında Sunday Times'ın eline geçtiğinin belirtildiği Christina Lamb imzalı haberde, Amerikan yönetiminin "Bin Ladin'in evde olduğundan ancak yüzde 45 ila yüzde 55 arası emindik" ifadelerinin de gerçeği yansıtmayabileceği belirtiliyor.
Gazetenin ele geçirdiği bu bilgileri değerlendiren eski Pakistan içişleri bakanı Rehman Malik, Amerikalıların Bin Ladin'in evde olduğu yolunda kesin bilgi olduğunu ve ellerinde bu kadar ayrıntılı bilgi olmasa doğrudan Bin Ladin'in odasına gidemeyeceklerini söylüyor.
Malik ayrıca, deneyimlerine dayanarak, ABD'nin Bin Ladin'le ilgili bilgileri el Kaide liderinin çevresinden edindiğini de savunuyor.
ABD ise Bin Ladin'in evi ile ilgili bilgileri, evin yakınlarında kurulan bir CIA hücre evinin dinlemeleri, uydu ve insansız hava aracı görüntülerinden elde ettiklerini belirtiyor.
'Arap devrimleri rüzgarı İspanya sokaklarında esiyor'
Observer gazetesi, İspanya'nın başkenti Madrid'in Puerta del Sol meydanında düzenlenen Tahrir meydanı benzeri mitingle ilgili olarak, "Yolsuzluk, kesintiler ve çaresizlik protestocuları nasıl sokağa döktü?" sorusuna yanıt arıyor.
Giles Tremlett imzalı haber-yorumda gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 41 düzeyinde olduğu İspanya'da, medya ve siyasetçilerin Arap devrimleri rüzgarının Madrid sokaklarında esmeye başladığını görmedikleri ifade ediliyor.
Gazeteye göre Puerta del Sol meydanına akın edenler arasında farklı inanç ve renklere sahip İspanya vatandaşlarının olması İspanyol devriminin küçük zaferlerinden biri durumunda.
"Meydanda kurulan çadırlar, insanların oturmaları için serilen matlar, taşınabilir sandalyeler ve elektrik üreten güneş panelleri İspanyol muhaliflerinin ve gençlerin örgütsel kabiliyetlerine bir örnek", diyor Observer.
Yüksek işsizlik oranına ve Sosyalist hükümetin Alman Başbakanı Angela Merkel'ın talimatlarına uymayı kabul etmesine, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da kitlelerin rejimleri sarsmasına, İngiliz ve Fransız öğrencilerin oturma eylemleri ve yürüyüşler yapmasına rağmen İspanyolların çoğunlukla evlerinde oturmayı tercih ettiklerine dikkati çeken Tremlett geçen hafta örgütlenmeye başlanan gösterilerle birlikte bu durumun değiştiğini yazıyor.
Ahmedinejad: Batı İran (ve Türkiye'nin) yağmurunu çalıyor
Sunday Telegraph gazetesi İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın "Batılı ülkeler İran ve dünyanın bazı bölgelerinde kuraklığa yol açma planı yapıyor" suçlamasını sayfalarına taşıyor.
Bu iddayı Markazi vilayetinde halka yaptığı bir konuşmada dile getiren Ahmedinejad, "Doğrulukları teyit edilen iklimle ilgili bazı bilgilere göre, Avrupa ülkelerinin özel bir teknik kullanarak bulutların taşıdıkları yağmuru boşaltmasını sağladıklarını" söylüyor.
Avrupa ülkelerinin yağmur bulutlarının böylelikle Türkiye'nin de içinde olduğu bir bölgeye ulaşmasını engelliyorlar, Ahmedinejad'a göre.
İran'ın son birkaç yıldır ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kaldığının da belirtildiği Barney Henderson imzalı haberde ayrıca, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın konuşmasından çok kısa bir süre sonra İran'da yağmur yağdığı da aktarılıyor.
2011 teknolojisini 1972'de yazan adam
Independent on Sunday gazetesi 1972 yılında yazdığı kitabında webcameralarını, mikrodalga fırınları, dokunmatik ekranlı bilgisayarları, Internet üzerinden süpermarket alışverişini öngören Geoffrey Hoyle ile ilgili bir değerlendirmeyi sayfalarına taşıyor.
Astronom ve bilim kurgu yazarı Fred Hoyle'un oğlu olan yazar, çocukken karşılaştığı "Gelecekte hayat nasıl olacak?" sorusuna verdiği cevapları kağıda dökme cesareti gösteriyor.
Ancak, Independent on Sunday yazarı Simmy Richman, Hoyle'un o sıralarda söylediklerinin ne kadar büyük bir kısmının gerçekleşeceğinin farkında olmadığı kanısında.
Geleceği öngördüğü kitabı, son zamanlarda canlanan ilgi nedeni ile yeniden basılan Hoyle ile bir mülakat da yapan Richman, yazarın kitapları çocuklar için yazdığını ve bilim kurgunun Hoyle için bir aile mesleği olduğunu da belirtiyor.