İngiltere basınında bu sabah: Gül'ün İngiltere ziyareti, Türkiye'nin Esad'a mesajı: Güvenimizi yitirdin, artık değişme zamanı, Hague'de Suriyeli muhaliflere birlik çağrısı, 'Türkiye, Müslüman dünyasına bir örnek', AB'nin 'umursamaz aktörleri.'
Abone olİngiltere gazetelerinde bu sabah Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İngiltere ziyareti ve Türkiye'ye ilişkin haberler geniş yer buluyor.
Guardian gazetesi, Gül'le yapılan özel mülakata tam sayfa ayırıyor.
Ian Black imzalı haberin başlığı Türkiye'nin Esad'a mesajı: Güvenimizi yitirdin ve artık değişme zamanı.
İngiltere'ye ziyareti öncesi Black'ın sorularını yanıtlayan Gül, Şam'da değişimin kaçınılmaz olduğunu zira binlerce kişinin öldürüldüğü sekiz aydır süren ayaklanmanın ardından Suriye lideri Esad'a artık güvenilemeyeceğini söyledi.
Abdullah Gül özel mülakatında Guardian'a Esad'ın kargaşayı sona erdirebilecek reform çağrılarına kulak asmadığını, bu nedenle Suriye'deki krizin sonu gelmeyen bir yere sürüklendiğini belirtti.
Habere göre Gül, Türkiye'nin Suriye sınırında tampon bölge oluşturmaya hazırlandığı yolundaki haberler üzerine yorumda bulunmayı reddetti.
Gül, silahlı gruplara barınma sağlamanın söz konusu olmayacağını belirtse de Ankara'nın, Suriyeli muhalif kuruluşlara "demokratik bir platform" sunmaya devam edeceğini dile getirdi.
Değişimin halkın eliyle olması gerektiğini vurgulayan Gül, bir iç savaşı kimsenin görmek istemeyeceğini ve bunu önlemek için her şeyin yapılması gerektiğini söyledi.
Guardian, Gül'ün güçlü ifadelerinin Suriyeli askerlerin Humus yakınlarında Türk hacı konvoyuna ateş açıp iki kişiyi yaralamasını izlediğini yazıyor.
Guardian gazetesine göre bu durum Türkiye'nin güney komşusundaki devam eden istikrarsızlıktan nasıl etkilendiğine daha fazla kanıt sunuyor.
Gül, Guardian'ın haberinde Suriye, Libya, İran ve Avrupa Birliği'yle ilişkiler üzerine de soruları yanıtlıyor.
İranlıların nükleer faaliyetleri karşısındaki tehditleri nasıl gördüklerini anlamak gerektiğini savunan Gül, İran'ı şeffaf, Batı'yı da içten olmaya çağırdı ve Türkiye'nin askeri seçeneklere karşı olduğunu dile getirdi.
Mülakat sırasında Avrupa Birliği konusu da gündeme geldi. Türkiye, Kıbrıs'ın gelecek Temmuz ayında Avrupa Birliği dönem başkanlığı devralmasıyla birlikle ilişkilerini 2013 Ocak'ına kadar donduracak.
Ancak Gül, Türkiye'nin üyelik hedefinde kararlı olduğunu belirterek bunun partiler üzerinde bir konu olduğunu belirtti.
Abdullah Gül, Guardian'a mülakatında ayrıca Türkiye'nin Kürt azınlığa yaklaşım konusunda "tartışmalı görülen" sicilini savunurken "terör gruplarını" reform sürecini baltalamakla suçladı.
Suriye'nin geçmişte PKK üyelerini barındırdığına dikkat çeken Guardian, Abdullah Gül'ün güvenli bölgelerden saldırı düzenlenmesi halinde, sınır ötesi baskınların gerekli olabileceğini söylediğini belirtirken şu sözlerini aktarıyor: "Suriye hükümetinin o türden bir hata yapacağını düşünmüyorum."
Suriye'de hacı konvoyuna saldırı
Times gazetesi, Esad'a bağlı birliklerin hacı konvoyuna ateş açmasının Türkiye'de öfke yarattığını yazıyor.
Hacdan dönen konvoydaki yolcular Times'a yaptıkları açıklamada, askerlerin önce kendilerine sözlü tacizde bulunup ardından askeri bir kontrol noktasında yol sormak için durduklarında kendilerine ateş açtıklarını söyledi.
Gazete, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin, olayın sorumlularını belirlemeye çalıştıkları yolundaki açıklamasını aktarıyor.
Times, Başbakan Erdoğan'ın dün saldırıya atıfta bulunmadan, Suriye lideri Esad'a hitaben "tanklarla, toplarla iktidar bir yere kadar." demesine ve Esad'ı dış müdahalenin önünü açmakla suçlamasına yer veriyor.
Hague'den muhalefete birlik çağrısı
Öte yandan Guardian, İngiltere'nin Suriyeli muhaliflerle teması yoğunlaştırdığını, ancak yıl başlarında Kaddafi'ye karşı Libyalı isyancılara yaptığı gibi, onları resmen tanımak gibi planları olmadığını yazıyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye Ulusal Konseyi ve Londra'daki Suriye Ulusal Koordinasyon Organı'ndan temsilcileri kabul etti ve onları, "ortak siyasi bir platformda uzlaşmaya" çağırdı.
Guardian gazetesinin aktardığına göre bu konudaki planlar gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle karmaşıklaşıyor. "Suriyeli kaynaklar Müslüman Kardeşler'in konumunun önemli bir mesele olduğunu belirtti" diyen gazeteye göre Müslüman Kardeşler Türkiye'nin askeri müdahalesini destekliyor ancak grubun diğer üyeleri bu görüşe karşı çıkıyor.
'Müslüman dünyasına örnek: Türkiye'
Daily Telegraph'ın başyazılarından birinin konusu da Abdullah Gül'ün İngiltere ziyareti ve Türkiye. Yazının başlığı: Türkiye, Müslüman dünyasına bir örnek.
Gazete, bir çok Arap ülkesinin ciddi siyasi karışıklıklar yaşadığı bir dönemde, Türkiye'nin bölgede istikrar gücü olarak hareket etme potansiyelinin hafife alınmaması gerektiğini vurguluyor.
Daily Telegraph'a göre Gül'ün ziyareti Batı ile Orta Doğu arasında köprü vazifesi gören ülkeyle İngiltere'nin bağlarını güçlendirme fırsatı sunuyor.
Türkiye'nin geçmişte kendi siyasi çalkantılarını yaşadığını, ancak son yıllarda modern demokratik bir devlet olma yolunda dev adımlar attığını belirten
Telegraph kimi iktisatçıların Türkiye'nin 2050 yılında dünyanın en büyük ekonomiye sahip on ülkesinden biri olacağı yolundaki tahminlerini aktarıyor.
Telegraph'a göre "bu ılımlı İslam devletinin, hızlı bir ekonomik büyümeyi sağlamakta ve İslam'ın demokrasiyle uyumluluğunu kanıtlamakta sağladığı başarı, kesinlikle Müslüman dünyasında başka ülkelerde de demokrasi yanlısı kesimlere bir model olarak hizmet etmeli."
"Bu başarılar şüphesiz Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik hedefini güçlendirecektir" diyen Daily Telegraph, bu meselenin Gül'ün Başbakan Cameron'la bugün yapacağı görüşmenin baş gündem maddesi olacağını belirtiyor.
Daily Telegraph gazetesine göre "Euro bölgesindeki kriz çözülene kadar üyelik konusunda ciddi bir müzakere beklenmese de hala değerli bir müttefik olduğu konusunda Türkiye'nin güvenini tazelemek, Batı'nın çıkarına."
Yine gazeteye göre Cameron, görüşmesi sırasında Gül'ü İsrail'le gerilen ilişkileri onarması için bastırmalı.
Türkiye'de büyüme
Financial Times gazetesi de Türkiye ekonomisine ve yatırımlara ilişkin dört sayfalık özel bir ek yayınlamış.
Türkiye'nin doğalgaz ve petrol boru hatlarının güzergahı olma rolü üzerinde güvenlik ve siyasetin kritik önem taşıdığına değinen gazete, mobil sektöründeki büyümenin bir çok fırsatı beraberinde getirdiğini, ancak ifade özgürlüğü konusunda kaygılar bulunduğunu ele alan yazılara yer veriyor.
Bir diğer makale de Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik hedefine ilişkin. Ekte Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile özel bir mülakata da yer veriliyor.
Davutoğlu Daniel Dombey'e verdiği mülakatta "Türkiye'de büyümenin, dünyada niye bir fark yaratacağını düşündüğünü" anlatıyor. H
abere göre "Türkiye'nin ekonomik başarı sicilinin uluslararası ilişkiler alanındaki faaliyetleriyle yakından ilişkili" diyen Davutoğlu, "yeni bir Türkiye'nin" yaratılmasında her iki faktörün de yardımcı olduğunu savundu.
AB'nin umursamaz aktörleri
Times gazetesinin ekonomi sayfasında da Cumhurbaşkanı Gül'ün İngiltere'nin en büyük işveren kuruluşu CBI'ın yıllık konferansında yaptığı konuşma yer buluyor.
Haberin başlığı "Euro bölgesi krizine Avrupa Birliği'nin "umursamaz aktörleri" yol açtı"
Times, Gül'ün Avrupa'yı, Maastricht Anlaşmasında belirlediği kendi ekonomik kriterlerini uygulamamakla eleştirdiğini belirtiyor. Times gazetesi ayrıca Gül'ün, Türkiye'nin İngiltere'yle olan güçlü ekonomik ilişkilerinin euro bölgesindeki kriz sırasında iki ülkeye de fayda sağlamasını umduğu yolundaki görüşlerini aktarıyor.