BIST 9.693
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.963,23
HABER /  GÜNCEL

22 Eylül İngiltere basın özeti

İngiliz basınında IŞİD'in 49 Türk rehineyi serbest bırakışıyla ilgili haberlere geniş yer veriliyor. Gazetelerde öne çıkan bir diğer konu da Perşembe günü İskoçya'da yapılan ve hayır oyu çıkan bağımsızlık referandumunun ülke siyasetindeki etkileri.

Abone ol

İngiltere gazetelerinin dünya sayfalarında, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'da kaçırıp 101 gün rehin tuttuğu 49 Türk'ü serbest bırakışıyla ve Suriye'den Türkiye'ye kaçan Kürtlerle ilgili haberlere geniş yer veriliyor.

"IŞİD neden sadece Türk rehineleri serbest bıraktı?"

Independent gazetesinde tecrübeli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn'un, Irak Şam İslam Devleti örgütünün Cumartesi günü 49 Türk rehineyi serbest bırakmasını ve örgütün elindeki diğer rehinlerle Türklere yapılan muameledeki farkları sorgulayan bir yazısı yer alıyor.

Yazı şu ifadelerle başlıyor: "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD'in neden 49 Türk'ü serbest bırakma kararı aldığını açıklamayı reddederken, Ankara ile IŞİD arasındaki karanlık ilişki hakkındaki şüpheler artıyor...Türkiye hükümeti örgütle anlaşma yapılmadığını iddia ediyor. Bu durum, acımasızlığıyla nam salmış IŞİD'in nasıl olup da bir karşılık almadan, Türk rehineleri serbest bıraktığı sorusunu cevapsız bırakıyor".

Erdoğan'ın "devlet sırrı" olduğu gerekçesiyle serbest bırakılma süreci hakkında bilgi vermediğinin belirtildiği yazıda, sürecin, Suriye'deki IŞİD saldırılarından kaçan 70 bin Kürt'ün Türkiye'ye sığınmasıyla aynı günlere denk geldiğine dikkat çekiliyor.

Cockburn, birçok Kürt'ün Türkiye hükümetini Kürtlerin Suriye'deki bağımsız bölgelerini yoketmek için IŞİD ile gizli işbirliği yapmakla suçladığını iddia ediyor.

Yazı şöyle devam ediyor: "Türkiye hükümeti IŞİD ile işbirliği yaptığını şiddetli bir şekilde reddediyor. Ancak 49 Türk'ün rehin alınış ve serbest bırakılış şekli, Ankara'nın IŞİD ile diğer ülkelerden daha farklı ve 'samimi' bir ilişkisi olduğunu gösteriyor...Türk hükümeti şu an IŞİD ile işbirliği yapmıyor olabilir. Ancak örgüt Türkiye'nin cihatçı hareketlere karşı toleranslı yaklaşımından faydalandı."

Rehinelerin serbest bırakılışını haberleştiren bir diğer gazete de Daily Telegraph. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "IŞİD ile sadece diplamtik ve siyasi müzakere yapıldı" dediğini vurgulayan gazete, "müzakereler spekülasyonlarla çevrili" ifadesini kullanıyor.

Yazı şöyle devam ediyor: "IŞİD'e yakın bir websitesi, IŞİD'in Türkiye'nin kendilerine karşı yapılacak bir askeri müdahaleye dahil olmayacağı garantisi aldığı için rehineleri serbest bıraktığını yazıyor...Bir diğer iddia da rehinelerle üç üst düzey tutuklunun takas edildiği. Erdoğan'ın 'Velev ki takas oldu' sözleri bu iddiaya bir nevi inanılırlık katıyor".

"Binlerce Kürt Türkiye'ye kaçıyor"

Haftasonu 70 binden fazla Kürt'ün Suriye'nin kuzeyindeki Irak Şam İslam Devleti saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınması da İngiliz gazetelerinde yer buluyor.

Times gazetesi ilgili haberinde, "Türk güvenlik güçleri sınırdaki Kürtlere göz yaşartıcı gaz sıktı" başlığını kullanıyor. Polisin, Türkiye-Suriye sınırındaki ara bölgede sıkışmış olan yakınlarına yardım götürmek isteyen Kürtlere izin vermediği, güvenlik güçleriyle Kürtler arasında çatışma yaşandığı belirtiliyor.

Haberde Ankara'nın, daha önce ABD'nin IŞİD'e yönelik saldırılar için İncirlik Üssü'nü kullanmasına izin vermeyeceğini belirttiğine de dikkat çekiliyor.

Guardian da Kobani'den Türkiye'ye kaçan Kürtlerin yüzde 80'inin kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğunu belirtiyor.

Gazete, PKK'nın ABD'nin terör listesinde bulunmasının, ABD'nin Suriye'deki Kürt silahlı gücü YPG'ye yardım yapmasını zorlaştıran bir faktör olduğuna dikkat çekiyor.

"Obama BM'den yeni 'seyahat yasağı' istiyor"

Guardian, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) başka ülkelere savaşmaya gidenlere seyahat yasağı getirmesi için tasarı önerisinde bulunacağını yazıyor.

Haberde, seyahat yasağının tasarılaşması halinde, yasağı uygulamayan ya da uygulamakta başarısız olan ülkelere yaptırım uygulanabileceği vurgulanıyor.

Gazeteye konuşan Amerikalı yetkililer, Obama'nın tasarı önerisini, Çarşamba günü başkanlık edeceği BMGK oturumunda gündeme getireceğini belirtiyor.

İskoçya'ya yetki devri sözü tutulacak mı?

İngiliz gazetelerinin manşetlerinde öne çıkan konu ise, Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron'un bağımsızlık referandumu öncesi İskoçya hükümetine verdiği yetki devri sözünü tutup tutmayacağı.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık çapında aktif olan üç ana siyasi parti - Muhafazakâr, İşçi ve Liberal Demokrat - referandum öncesi, "hayır" çıkması durumunda İskoçya parlamentosuna daha fazla yetki devredilmesi konusunda anlaşmıştı.

Cameron ise, yetki devriyle birlikte, parlamentodaki İskoç milletvekillerinin sadece İngiltere'yi ilgilendiren konulardaki oy hakkını sınırlama girişimlerini birlikte yürütmek istiyor.

Times gazetesi Cameron'un referandumun ardından attığı bu adımlara rağmen, Başbakanlık ofisinden yapılan son açıklamada, yetki devri sözünden geri dönülmeyeceğinin belirtildiğini yazıyor.

Guardian gazetesi ise bir hükümet yetkilisinin, üç partinin yetki devri konusunda uzlaştığını, bunun "eğer" ya da "ama"larla bozulamayacağını söylediğini vurguluyor.