Siirt’in Eruh ilçesinde terör olayları dolayısıyla terk edilen 45 haneli Bingöl köyünde 21 yıldır tek başına yaşayan Ömer Aslan, köylerini t...
Abone olSiirt’in Eruh ilçesinde terör olayları dolayısıyla terk edilen 45 haneli Bingöl köyünde 21 yıldır tek başına yaşayan Ömer Aslan, köylerini terk edenlere seslenerek, "Çözüm süreci ile birlikte barış geldi, artık köyünüze geri dönün” çağrısında bulundu.
Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Bingöl köyü, terör olayları yüzünden 1992 yılında tamamen boşaltıldı. Tüm baskılara rağmen köyünü terk etmeyen Ömer Aslan (83), tek başına yaşadığı köyde 44 yıldır muhtarlık, 21 yıldır imamlık yaptığını belirtti. Aslan, "Eruh ilçesi Mişar Ovası mevkii, bölgenin en bereketli topraklarına sahiptir, 1987 yılında 50 hane olan köy bu tarihten itibaren yaşanan göçle 45 haneye düştü. Ancak, 1992 yılında bölgede yaşanan olaylar yüzünden köyün tamamı boşaldı. Köyde ben ve eşimden başka hiçbir kimse kalmadı” dedi.
EŞİNİN VEFATINA RAĞMEN KÖYÜNÜ TERK ETMEDİ
Köyde bir değirmen, çok sayıda üzüm bahçesi ve 260 bin dönüm bereketli arazinin terk edildiğini söyleyen Aslan, oğlunun da okumak için gittiği büyük şehirde evlenerek oraya yerleştiğini söyledi. Aslan, "Köyde bulunanlar da İstanbul, Adana, Mersin, Ceyhan ve Siirt’e göç etti. 8 yıl önce eşimin vefat etmesinden sonra tek başıma kaldım. Ayda birkaç gün Siirt şehir merkezindeki akrabalarımı ziyarete gidiyorum, geri kalan bütün günlerimi köyde geçiyor. Evin ve köyün bütün işlerini ben yapıyorum. Yemeğimi kendim pişiriyorum, bulaşıklarımı da kendim yıkıyorum. Yorulmama rağmen hayatımdan hiçbir zaman şikayetçi olmadım" diye konuştu.
"KÖYÜN HEM İMAMLIĞINI, HEM DE MUHTARLIĞINI YAPIYORUM"
Seçildiği 1969 yılından beri köyde muhtarlık yaptığını belirten Aslan, 21 yıl önce yıkılan köyün camisini onarmak için çalmadık kapı bırakmadığını söyledi. Aslan, "Siirt Valiliği ile Eruh Kaymakamlığı’ndan caminin onarımı için destek istedim. Köyün tek camisi yıkılmış, harap olmuştu, kemdi imkanlarımla aldığım malzemelerle onardım, imam evi de yaptım, camide günde beş vakit ezan nidası yükseliyor. Cemaat olmadığı için tek başıma namaz kılıyorum. 44 yıldır aldığım muhtarlık mührünü de yanımda taşıyarak köyü temsil ediyorum. Ancak azalarım olmadığı için resmi anlamda muhtar vasfını yürütemiyorum" şeklinde konuştu.
“ARTIK BARIŞ GELDİ HERKES KÖYÜNE DÖNSÜN”
83 yaşındaki Ömer Aslan, çözüm süreci ile birlikte artık bölgede barış havasının hakim olduğunu ifade etti. Aslan, "21 yıl önce çatışma ve şiddetten kaçarak büyük şehirlere göç eden köy halkına sesleniyorum; çözüm süreci ile birlikte bölgeye barış geldi, silah sesleri sustu, çatışma ve baskılar sona erdi, artık köyünüze geri dönün. Topraklarımız bereketlidir, atalarınızın kabri buradadır" ifadelerini kullandı.
Köy mezarlığını da her gün ziyaret edip Fatiha okuduğunu belirten Aslan, köye dönüşlerin başlayacağı günü sabırsızlıkla beklediğini kaydetti. Siirt şehir merkezine 90, Eruh ilçe merkezine ise 42 kilometre uzaklıkla bulunan Bingöl köyü 1 hane olmasına rağmen hala köy vasfını koruyor.