BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,76
ALTIN 2.975,08
HABER /  GÜNCEL

21 Temmuz İngiltere basın özeti

İngiliz gazeteleri dün Suruç'ta düzenlenen intihar saldırısına sayfalarında geniş yer ayırıyor. Times, "Cihatçılar intikam için Türkiye'yi hedef alıyor" diyor.

Abone ol

Bugünkü İngiliz gazetelerinin tümü sayfalarında dün Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Suruç ilçesinde düzenlenen ve 31 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısına ayrıntılı biçimde yer veriyor.

Times'ın iç sayfalarındaki haberinin başlığı, "IŞİD'in kadın intihar eylemcisi Kürt yardım kuruluşu çalışanlarını öldürdü".

İntihar saldırısı, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kenti Kobani'ye yardım götürmek üzere toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin basın açıklaması yaptığı sırada düzenlenmişti. Suruç-Kobani arası yaklaşık 10 kilometre.

Times'ın Kilis'deki muhabiri Hannah Lucinda-Smith IŞİD'in dün ilk kez Türkiye topraklarında saldırı düzenlediğini yazıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu olayla ilgili olarak "istikameti DEAŞ saldırısı yönünde" demiş, saldırıyı üstlenen olmamıştı.

Times'taki haberde Suruç'taki olayın, "Türkiye'de Mayıs 2013'ten bu yana düzenlenen en büyük terör saldırısı" olduğu hatırlatılıyor. O dönemde Reyhanlı'da bomba yüklü iki araçla düzenlenen saldırılarda 51 kişi hayatını kaybetmişti.

IŞİD'in bir dönem Suriye'de Türkiye sınırını tamamen kontrol ettiği belirtilen haberde, örgütün bu yıl ise Kürt YPG güçleri karşısında arka arkaya yenilgiler aldığı vurgulanıyor.

"Cihatçılar intikam için Türkiye'yi hedef alıyor'

Times'ın Orta Doğu muhabiri Tom Coghlan Suruç saldırısını analiz etmiş bugünkü yazısında. Coghlan, "Cihatçılar, Suriye'deki yenilgilerinin intikam için Türkiye'yi hedef alıyor" yorumunu yapıyor.

Tom Coghlan analizine şu tespit ile başlıyor:

"IŞİD geçtiğimiz iki yıl boyunca Türk hükümetine meydan okumaktan kaçındı. Türkiye'nin sınır bölgesini de, silah kaçakçılığı yapmak ve Suriye'nin kuzeyinde asker toplamak için kullandı. On binlerce kişi tek taraflı 'halifelik' ilan edilen bölgeye geçti. Bu kişiler arasında 700 Britanyalı da vardı."

Times muhabiri daha sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bazı çevrelerce, "IŞİD'e yardım etmekle" ve hatta "örgüte gizli askeri destek vermekle" suçlandıklarını yazıyor.

"Ankara cihatçıları ayrılıkçı Kürtlere kıyasla daha küçük bir tehdit olarak gördü" diyen Coghlan, daha sonra şu tespiti yapıyor:

"Eğer IŞİD'in işi olduğu kanıtlanırsa, dünkü saldırı örgütün hesabının değiştiğini gösteriyor."

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter iki hafta önce Türkiye'den Suriye sınırında güvenliği artırmasını istemişti.

Analizinde bu noktayı hatırlatan Times muhabiri Tom Coghlan, Türk hükümetinin Suriye sınırını yasadışı şekilde geçenlerin vurularak öldürülmeleri yolunda talimat verdiğini yazıyor. Bunun da IŞİD'in karaborsada sattığı petrol karşılığı yapılan silah ve insan kaçakçılarının işlerini zorlaştırdığını ekleyerek.

"NATO'nun hava kuvvetlerince desteklenen Kürt güçleri cihatçlıları sınır bölgesinde kontrol ettikleri alanlardan birkaç kilometre uzaklaştırdı" diyor Coghlan ve ekliyor:

"IŞİD şimdi cihatçıların destek ağını ve uyuyan hücrelerini kullanarak Türkiye'de daha fazla istikrarsızlığa neden olabilir, belki de bunun ülkenin büyük turizm sektörünü hedef alarak yapabilir. (Britanya Dışişleri Bakanlığı henüz ülkenin popüler Batı kıyıları ile ilgili olarak herhangi bir uyarı mesajı yayımlamadı)"

Times'ın Orta Doğu muhabiri Tom Coghlan, Türkiye'de son dönemde IŞİD'e militan sağladığı iddia edilen bazı kişilerin gözaltına alındığını, cihatçı bazı internet sitelerine erişimin engellendiğini de eklemiş analizinde. Yazı şu satırlarla son buluyor:

"Geçen ay Türkçe bir internet sitesi İstanbul'un eski adına atıfla, 'Konstantinopolis'in fethi' sözü vermişti.

"IŞİD'in medya kanadını temsil ettiğini iddia eden bir sitede de sert bir uyarı mesajı vardı: 'Türkiye hükümeti şunu unutmamalıdır: Eğer Türkiye'ye asla zarar vermeyen ya da saldırmayan Müslümanların özgürlüklerini kısıtlamaya devame ederse, Müslümanlar misillemede bulunabilir.' "

'Kadın bombacı IŞİD'le savaşı Türkiye'ye taşıdı'

Daily Telegraph gazetesi Suruç'taki saldırıyı, "Kadın bombacı IŞİD'le savaşı Türkiye'ye taşıdı" başlığı ile vermiş.

Louisa Loveluck ve Raziye Akkoç'un imzalarını taşıyan haberde de, cihatçıların durudurulması çabası karşısında bir "intihar" saldırısı düzenlendiği belirtiliyor.

'Hükümet barış sürecini yeniden rayına oturtmalı'

Financial Times gazetesindeki haberde ise Uluslararası Kriz Grubu'nun Türkiye uzmanı Nigar Göksel'in görüşleri var.

"Ankara, IŞİD'e karşı tedbiri elden bırakamaz. Aksi takdirde bu bir Türk sorununa dönüşebilir" diyor Göksel.

Uluslararası Kriz Grubu'nun Türkiye uzmanı, Suriye'de Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile IŞİD arasındaki çatışmanın Türkiye'de de PKK ve IŞİD'i destekleyen İslamcı Kürtler arasında çıkması riski olduğunu belirtiyor ve ekiyor:

"Türkiye'de hükümet Kürtlerle barış sürecini yeniden rayına oturtmak zorunda. Aksi takdirde Suriye'deki krizin yayılması karşısında birşey yapamayacak."

PKK: Ankara IŞİD'i destekleyip, geliştirdi

Guardian gazetesi Suruç'taki saldırıyı, "Türkiye'nin sınır kasabasında, Kobani'ye oyuncak götüren genç aktivistler katledildi" başlığı ile vermiş.

Kareem Shaheen ve Constanze Letsch imzalı haberde HDP'nin saldırı sonrası yaptığı açıklamadaki şu ifadelerin altı çizilmiş:

"IŞİD ve benzeri tecavüz ordularının destek aldığı bütün ülkeler ve rejimleri bu barbarlığın ortağıdırlar."

Guardian'ın haberinde PKK'nın da dünkü saldırı ile ilgili olarak Türk hükümetini suçladığı ve "Ankara'nın IŞİD'i destekleyip geliştirdiğini" iddia ettiği belirtiliyor.

'IŞİD, terör eylemlerini çarpıcı biçimde artırdı'

Independent gazetesi ise Suruç'daki intihar saldırısı ile ilgili haberinde "IŞİD'in Türkiye'deki terör eylemlerini çarpıcı biçimde artırdığını" yazıyor.

Gazetedeki Isabel Hunter ve Şeyhmus Çakan imzalı haberin başlığı, "Türkiye'deki mitinge, IŞİD'in düzenlediğinden şüphelenilen intihar saldırısında öğrenciler öldürüldü":

Independent gazetesine konuşan HDP Şanlıurfa İl Eşbaşkanı Sevda Çelik Özbingöl, polisin Suruç Devlet Hastanesi'nde ikinci bir intihar saldırısı düzenlemek için üzerinde patlayıcı taşıdığı bildirilen bir kişiyi gözaltına aldığını söylemiş.

Gazeteye görüş bildiren Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşunun Türkiye ve Suriye uzmanı Aaron Stein ise Suruç'daki saldırı ile ilgili şu yorumu yapmış:

"Diğer saldırılar rastgele düzenlenmişti. Bu saldırı ile ilgili olarak bizi en çok kaygılandıran patlamanın boyutu. Bu bize ortada çok ileri düzeyde bir saldırı olduğunu gösteriyor."

Independent, Suruç'ta dün havanın kararması ile birlikte protestocular ile polis arasında çatışma çıktığını bildiriyor okurlarına. "Gençler, Türk hükümetini ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı IŞİD'i yenilgiye uğratmakta başarısız olmakla suçladı" diyor gazete.

7 Haziran'daki genel seçim öncesi HDP'ye yönelik bir dizi saldırı hatırlatılıyor haberde. HDP'nin Diyarbakır'daki mitinginde düzenlenen iki bombalı saldırıdan IŞİD sempatizanlarını sorumlu tuttuğu da ekleniyor. Haber şu satırlarla son buluyor:

"Türkiye'nin NATO'daki müttefikleri, geçirgen Suriye sınırının daha sıkı denetlenmesini istiyor. Zira bu sınır cihatçılara karşı verilen mücadelede bir cephe hattı konumunda. Ancak halen Türkiye'deki 1 milyon 800 bin Suriyeli sığınmacıyı denetlemek zor. Türkiye'nin liderleri Suriye'ye yönelik tek taraflı bir askeri harekat planlamadıklarını söylüyor. Ancak söyledikleri bir diğer şey de, ülkenin sınırlarını korumak için gereken herşeyin yapılacağı."