Financial Times'a göre, Türkiye'de Merkez Bankası faiz indirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "jest yaptı". İngiltere'de Irak Savaşı raporu seçim sonrasına kaldı. Ülkede eski bir bakan yardımcısı ise asker sayısının 60 bine indirileceğini iddia etti.
Abone olİngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'de Merkez Bankası'nın ekonomistlerin beklentilerine karşın politika faizini yarım puan düşürerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a jest yaptığını yazıyor.
Financial Times'ın İstanbul'daki muhabiri Daniel Dombey'nin gazetenin internet sitesinde yayımlanan haberinde, Türkiye'de bazı hükümet çevrelerinin faizlerin çok daha sert bir şekilde indirilmesi çağrısında bulunduklarına dikkat çekiliyor. Bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baş ekonomi danışmanı Yiğit Bulut'un ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un bu yöndeki sözleri hatırlatılıyor.
Haberde bazı uzmanların, "Merkez Bankası'nın Erdoğan'ın faizlerin indirilmesi yönündeki baskısı ile Türk Lirası'nın sık sık kırılganlaşması ve yüksek enflasyon arasında bir denge kurmaya çalıştığı" şeklindeki yorumlarına da atıfta bulunulmuş.
Financial Times'ın haberi şöyle devam ediyor:
"Bankanın sancıları, Türkiye ekonomisini yönetenlerin yüzleştikleri zorlukları gözler önüne seriyor. Son dönemdeki uluslararası eğilimler, özellikle de petrol fiyatlarının hızla düşmesi, onlara yardımcı olmuştu. Ancak Türkiye ekonomisini yönetenler bir yandan da Sayın Erdoğan'ın her zamankinden daha egemen olduğu bir iç siyasi konjektürde hareket etmek zorundalar."
Financial Times'a konuşan danışmanlık şirketi GlobalSource Partners'tan Murat Üçer, faiz indiriminin ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde olduğunu ancak pratikte etkisinin çok sınırlı olacağını söylemiş.
Haberde bazı ekonomistlerin kısmen düşük petrol fiyatlarının enflasyon, büyüme ve cari açık üzerindeki etkisi nedeniyle 0,75 puanlık bir indirime gidilebileceğini düşündüklerini ancak yarım puanlık düşüşü çok az kişinin tahmin ettiğini belirtiyor.
Murat Üçer, politika faizinden daha önemli olanın bankaların birbirlerine borç verirken aldıkları gecelik borçlanma faizi olduğunu, bu oranın yüzde 11,25'te tutulduğunu vurgulamış.
Financial Times'a konuşan Londra merkezli araştırma şirketi Capital Economics'ten William Jackson ise Merkez Bankası'nın son kararı ile ilgili şu yorumu yapmış:
"Eğer gecelik borçlanma faizi düşürülseydi, insanlar bunu parasal koşulların gevşetilmesine dair gerçek bir çaba olarak algılayabilirdi. Merkez Bankası'nın kararı ise daha çok sunumsal bir girişime benziyor."
Irak Savaşı raporu seçim sonrasına kaldı
İngiliz gazetelerinden Guardian ve Independent'ın manşetlerinde ise hükümetin Irak Savaşı'nın öncesinde ve savaş sırasında aldığı kararları inceleyen Chilcot Soruşturması ile ilgili son gelişme var. Soruşturma Komisyonu Başkanı Sir John Chilcot bugün, hazırladığı raporu neden Mayıs ayında yapılması beklenen genel seçimden önce yayımlamayacağını açıklayacak.
Guardian'ın manşeti, "Hüküm gecikti. Seçim sonrasına kadar Irak Savaşı raporu yok".
Gazete, Sir John Chilcot başkanlığındaki soruşturma komisyonunun çalışmalarını altı yıldır sürdürdüğünü, soruşturma raporunun ise seçmenlere gösterilmeye hazır olmadığını belirtiyor.
Guardian İngiltere Başbakanı David Cameron'ın da raporun gecikmesinden rahatsız olduğunu, çeşitli partilerden milletvekillerinin raporun seçimden önce açıklanmasını öngören bir önergeyi 29 Ocak'ta Parlamento'da oylatmak istediklerini duyuruyor.
Independent da manşetinde İngiltere'de, Chilcot Raporu'nun açıklanmasının seçim sonuna ertelenmesi yüzünden yaygara koparıldığını belirtiyor.
Gazete Soruşturma Komisyonu'nda en son ifadenin Şubat 2011'de verildiğini, o dönem raporun "önümüzdeki aylarda" yayımlanacağının söylendiğini hatırlatıyor.
Soruşturma raporunun bir an önce yayınlanmasını isteyenlerden eski İçişleri Bakan Yardımcısı Norman Baker, Independent'a şu açıklamayı yapmış:
"Bu (raporun açıklanmasının ertelenmesi) şok edici bir durum. Raporu seçimden önce görme hakkı olan İngiliz halkına ihanet edildi. Sir John'un çalışmalarına başlamasının üzerinden altı ay geçti. Kendisi uzun süre önce kanıt toplamayı bitirdi. Ona neden raporunun yayınlanmasını geciktirdiğini sormak gerekir."
Tahran'daki İngiliz Büyükelçiliği açılamıyor
Times gazetesinin bugünkü manşeti ise " 'Sert' May, Tahran'la anlaşmayı engellemekle suçlandı". Haberde bahsedilen kişi ise İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May.
Gazete May'in göç konusunda sert görünmek için, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Tahran'daki İngiliz Büyükelçiliği'nin yeniden açmaya yönelik planlarını tehlikeye atmakla suçlandığını belirtiyor.
Tahran'daki İngiliz Büyükelçiliği, İranlı öğrencilerin toplu saldırısı sonrası 2011'de kapatılmıştı. Geçen yıl dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague elçiliğin yeniden açılmasına yönelik planlarını kamuoyuna açıkladı. Elçiliğin açılması, tıkanan İngiltere-İran ilişkilerinde "ileri yönde önemli bir adım" olarak görülüyordu.
Times, İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May'in ise ülkedeki 4 bin İranlı geri dönene dek Tahran'ın elçilikte vize bürosu açılması talebini reddettiğini belirtiyor.
Söz konusu İranlılar arasında sığınmacılar ve İngiltere ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerin askıya alınması sonrası vizeleri dolanlar da var.
Times, iktidarın büyük ortağı olan Muhafazakar Parti'nin gelecekteki lider adayı May'in, son dönemde aldığı bir dizi darbe sonrası yeni saldırılara açık olmamakta kararlı olduğu yorumunu yapmış.
Gazete May'in Kasım ayında hükümetin net göç hedefini tutturmakta muhtemelen başarılı olamayacağını kabul ettiğini, yüzlerce yabancı suçluyu sınır dışı edememesi yüzünden de eleştirildiğini hatırlatmış.
'İngiltere asker sayısını 60 bine düşürebilir'
Daily Telegraph ise ilk sayfasındaki haberinde İngiltere'de seçim sonrası asker sayısının 60 bine düşürülebileceğini duyuruyor.
Bu yöndeki açıklama ise eski İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Sir Nick Harvey'den gelmiş.
Sir Nick Harvey, İngiltere'de seçim sonrası göreve gelecek hükümetin yine tasarruf önlemleri almasının zorunlu olduğunu hatırlatmış.
Daily Telegraph Harvey'nin sözlerinin İngiltere Savunma Bakanlığı'nda infiale yol açtığını vurguluyor.
Gazete İngiliz ordusunda görevli asker sayısının 102 binden 82 bine indirildiğini, Savunma Bakanlığı'nın, Başbakan Cameron'ın bu rakamı muhafaza etmekte kararlı olduğunu açıkladığını yazmış.