İngiltere basınında bugün Türkiye'nin Kobani politikasındaki değişikliğe ve Iraklı Kürtlerin Kobani'ye geçişine izin verilmesine geniş yer ayrılıyor.
Abone olIndependent gazetesinde bugün gazeteci Patrick Cockburn'un "Kürtler Kobani'yi kurtarabilir mi?" başlıklı bir yazısı yer alıyor.
Cockburn, Washington'ın Türkiye'nin direncine sabrının tükendiğini, bu nedenle politikasını değiştirerek Kobani'deki Kürtlere havadan silah yardımı yaptığını belirtiyor.
Kobani'deki Kürt güçlerinin Türkiye tarafından 'terörist" olarak görüldüğünü hatırlatan Cockburn, "Buna rağmen silah yardımı, ABD'nin politikasındaki radikal değişime, Kürtlerle doğrudan işbirliği yapılacağına işaret ediyor" diyor.
Cockburn, yazının devamında, Türkiye için peşmergenin geçişine izin vermenin, Kobani'ye "güvenli koridor" açmaktan daha kolay olduğunu, çünkü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerin daha iyi olduğu yorumunu yapıyor.
'Türkiye'nin U dönüşü'
Financial Times, "Türkiye'nin ABD'nin baskısına direnemeyerek Kobani politikasında bir U dönüşü yaşadığını" yazıyor.
Yazıda, ABD'nin baskısına boyun eğen Türkiye'nin, "şaşırtıcı bir U dönüşüyle" topraklarını Iraklı Kürt peşmergelere açtığı ve peşmergelerin Kobani'ye geçişine izin verdiği ifade ediliyor.
Gazete, Ankara ve Washington arasında Kobani üzerinden haftalardır gerilim yaşandığını ve Türkiye'nin dönüşüyle bu gerilimin yatıştığını yazıyor.
'Özel Kürt birlikleri yola çıktı'
Times gazetesinde bugün yer alan bir haberde, ABD özel güçleri tarafından eğitilen Kürt birliklerinin Kobani'deki savaşa katılmak üzere yola çıkması ele alınıyor.
Gazete, ABD özel güçleri tarafından eğitilmiş "Kürt terörle mücadele birlikleri"nin üyelerine Kobani'ye gitmeleri ve IŞİD'e karşı savaşa destek vermelerinin emredildiğini kaydediyor.
ABD'nin dün Kobani'ye silah yardımı ulaştırdığı hatırlatılan haberde, Türkiye'nin de beklenmedik bir şekilde "Iraklı Kürtlerin Kobani'ye geçişine izin vereceğini" açıkladığı belirtiliyor.
Bu açıklamanın ardından Irak'ın Süleymaniye kentinde eğitilen Kürt savaşçı biriminin harekete geçtiği ifade ediliyor.
Haberde, Iraklı peşmergelerin Türkiye'den Kobani'ye geçişine izin verilmesinin, hem Türkiye'nin sınırları ötesindeki etkisini artırabileceği hem de Iraklı ve Suriyeli Kürtler arasındaki ayrışmadan kazanç sağlayabileceği yorumunu yapılıyor.
Iraklı Kürtlerin Kobani'ye geçişi
Guardian'da bugün yer alan haberde, Türkiye'nin Iraklı Kürtlerin Kobani'ye geçişine izin vermesi konu ediliyor.
Haberde, ABD'nin hava bombardımanını artırmasıyla, IRak'tan gelen peşmergelerin sonucu etkileyebilecek bir rol oynayabileceğine dikkat çekiliyor.
IŞİD'in bir aydır süren Kobani kuşatmasında yaklaşık 400 militan ve önemli ağır silahlarını kaybettiğini kaydeden gazete, örgütün bu savaştan ağır zarar gördüğünü öne sürüyor.
Gazete, YPG sözcüsü Sores Hasan'ın şu açıklamasına da yer veriyor:
"Gönderilen silahlar bir gece durumu tersine çevirecek güçte değil. Ama tedarik devam ederse bize çok yardımı olur. Bu yardım, sahadakinden çok morallerimizi etkiliyor, bize moral veriyor. Farklı kanallardan koalisyonla iletişimdeyiz, yardımın devam etmesi için konuşuyoruz. Daha çok yardım geleceğini umuyoruz."
'Modern silahlar gönderildi'
Daily Telegraph gazetesi de, Türkiye'nin Iraklı Kürtlerin Kobani'ye geçişine izin vermesine geniş yer ayırıyor.
Haberde, ABD ve diğer müttefiklerinin Türkiye'ye bir süredir Kobani'ye askeri müdahale yapması konusunda baskı yaptığı belirtiliyor.
Türkiye'ninse bu baskılara rağmen sınırdan Kobani'ye silah ve adam geçişine izin vermediği kaydediliyor.
Ayrıca, bölgedeki farklı Kürt grupların IŞİD'e karşı birleştiği, bu nedenle Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen Iraklı Kürtlerin Kobani'ye yardıma gideceği ifade ediliyor.
ABD'nin dün havadan ulaştırdığı silahların envanterinin bulunmadığını belirten gazete, bölgeden bildiren gazeteci Barzan İso'nun gözlemlerini aktarıyor.
Buna göre yardım kutularından çıkan silahları gören Barzan İso, Kürtlere tanksavar füzeler ve uzun mesafe tüfekleri gibi modern silahlar ile çok sayıda topçu mermisi ve ilaç gönderildiğini belirtiyor.