21 Aralık yeni bu gece 2016 yılının en uzun gecesi yaşanacak. Peki 21 Aralık diğer ismiyle kış gündönümü nedir? 21 Aralık tarihinin astrolojik etkileri var mı?
Abone olBu gece 21 Aralık, yani yılın en uzun gecesi yaşanacak. Bugünün bir diğer ismi de gündönümü. 21 Aralık tarihinde 2016 yılının en uzun gecesini yaşarken gündönümü vakti de gelmiş oluyor. Yarından itibaren gündüzler uzamaya geceler kısamaya başlayacak.
Gündönümü yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Günlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı zamanı anlatır.
Yaz gündönümü 21 Haziran tarihinde gerçekleşir. 21 Haziran yılın en uzun gününün yaşandığı zamandır. 21 Aralık ise Kış gündönümüdür. Bu tarihte ise yılın en uzun gecesini yaşarız. Bu aynı zamanda gündüzün de en kısa olduğu gündür. 21 Aralık'ta güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzarken, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih aynı zamanda kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır.
GÜNDÜZLER UZAMAYA BAŞLAYACAK
21 Aralık gecesini yaşadıktan sonra kış gündönümü ile birlikte geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlayacak. Yani sabah ve akşam yaşadığımız karanlık, günlerin uzaması ile birlikte yerini aydınlığa bırakmaya başlayacak. Günlerin uzaması 21 Haziran yaz gündönümüne kadar sürecek.
GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKSLAR
21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.
21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
21 Aralık (Kış gündönümü) : Yılın en uzun gecesi ve en kısa gündüzü yaşanır. Kuzey yarımkürede kış başlarken güney yarım küre yazı karşılar.
21 ARALIK DEPRESYON UYARISI
Karanlığın olumsuz etkisine dikkat çeken uzmanlardan yılın en uzun gecesinin yaşanacağı 21 Aralık için uyarı geldi. Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Funda Şensoy, yılın en uzun gecesini yaşamanın metabolizma açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi. Şensoy, çevresel faktörlerin metabolizma üzerinde yarattığı bu olumsuzlukları, beslenmede dikkat edilecek bazı noktalarla atlatmanın mümkün olduğunu söyledi.
MUTLULUĞUN FORMÜLÜ BAHARATLARDA MI?
Bugün ve kış boyunca mutluluk vaat eden gıdaların ceviz, C vitamini ve baharatlar olduğunu söyleyen Dr. Şensoy’un önerileri şöyle:
“Ceviz ile alınan yüksek miktardaki omega 3 yağ asidinin depresyonu azalttığına dair birçok çalışma var. Ceviz içerdiği melatonin hormonuyla uyku düzensizliğini engeller, antioksidan özelliği ile kış aylarında hastalıklardan korunmamızı sağlar. Baharatlar ise içerdikleri magnezyum oranıyla depresyonda sık görülen gün içindeki sinir kasılmalarını önler. Örneğin 1 çorba kaşığı kurutulmuş kişniş günlük magnezyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 3’ünü karşılar. Ayrıca nane, adaçayı, geyik otu ve fesleğen magnezyum bakımından zengin baharatlardır. C vitamini eksikliğinin, bazı depresyon vakalarının kaynağı olduğu sanılmaktadır.”