BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,76
ALTIN 2.960,31
HABER /  GÜNCEL

2058e kadar kiralık ülke sınırı

53 yıldır tarım yapılmıyor. 3.5 milyon dönümlük arazi. Yabancıya verilirse 2058 yılına kadar Türkiye'nin sınırı yaban ellerde olacak.

Abone ol

Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlardan temizlenecek arazilerin kimlere tahsis edileceği şimdiden tartışma çıkardı.

Arazi çok büyük... 53 yıldır bu alanlarda ekim yapılmadığı için toprak birinci kalitede, verimi çok yüksek...

Söz  konusu alan tam 877 kilometre... Genişlik ise 300 ile 700 metre arasında... 3.5 milyon dönümlük bir alandan söz ediliyor...

O TOPRAKLARA ALAN YAŞAR

Kaçakçılığı önlemek amacıyla 1956 yılında Suriye sınırına döşenen mayınlar şimdi temizlenecek. Ortaya çıkacak 3.5 milyon dönüm büyüklüğündeki arazinin kimlere verileceği merakla bekleniyor. Arazi, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illerini kapsıyor...

Arazinin yüzde 80'e yakınlık bölümü birinci sınıf tarım alanı.  Bu arazinin de yüzde 70'inin sulanabilir özellikler taşıdığı değerlendirilmektedir.


YENİ TARIM DEPOSU

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, mayınlı arazilerin tarıma açılması durumunda elde edilecek yıllık net geliri hesapladı. Tahminler yıllık o araziden elde edilecek gelirin 20 milyon doların üzerinde olacağı yönünde... Söz konusu alandan yılda 85 bin ton pamuk veya 102 bin ton buğday veya 212 bin ton mısır elde etmek mümkün

ORGANİK TARIM CENNETİ OLUR
 

Söz konusu olan arazi Türkiye'nin yeni tarım deposu niteliğinde... Yıllardır dinlenmiş olan toprak organik tarım için de ideal... Zira bu topraklar suni gübre ya da ilaçlama nedeniyle tahrip olmamış durumda. Dolayısıyla araziden elde edilecek ürün de en doğalı olacak. Bu açıdan arazi büyük değer taşıyor...

YABANCIYA 49 YILLIĞINA MI VERİLECEK?

Söz konusu arazinin 49 yıllığına, mayın temizleme işini yapacak yabancı şirketlerin kullanımına devredilmesi gündemde... Çünkü geçen yıl haziran ayında yapılan yasal düzenlemede buna uygun şartlar var... Devlet araziyi temizleyecek olana bu alanları 49 yıllığına devredebilir...

YABANCI ALIRSA SINIRIMIZ 2058 YILINA
KADAR YABAN ELLERE EMANET...
YABANCININ GİZLİ NİYETİ
PETROL MÜ?...
 
[PAGE]



YABANCI ALIRSA SINIR
ONLARIN ARAZİSİ OLACAK...

En büyük tartışma mayınlı arazileri temizleyecek firma konusunda yaşanacak gibi. Gündemde olan bir İsrail firması var. Şayet bu firma ya da bir başka yabancı firma araziyi işletme karşılığında temizlerse Türkiye'nin Hatay'dan başlayıp, Şırnak'a kadar uzanan sınırı bir yabancının eline geçmiş olacak.

Bu anlamda da arazinin kime verileceği ekonomik çıkarlar anlamında olduğu kadar ülke güvenliği açısından da yaşamsal önem taşıyor.

2058'e KADAR SINIRIMIZ
YABANCI ELLERDE OLACAK


TBMM'de görüşülmekte olan yasa tasarısının kabulü halinde, 2009 yılında ihalenin yapılacağı varsayımıyla, yabancı şirketler 2014'e kadar mayınları temizleyecek ve 2058 yılı sonuna kadar bu arazileri 'tarımsal amaçla' kullanacaklardır. Bu çerçevede, yöre halkının yarım yüzyıl evvel kendilerinden alınarak kamulaştırılan arazilere girememesi bakımından değişen hiçbir şey olmayacaktır. 

ARAZİYİ TÜRKİYE TEMİZLERSE...

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın'ın verdiği bilgiye göre;

Mayın temizleme masrafının geri dönüş hızı, yıllık 20 milyon dolarlık net tarımsal gelir bazında hesaplanmalıdır. Örneğin 100 milyon dolarlık bir mayın temizleme finansmanı 5 yıl içinde geri dönmektedir. Bu çerçevede, mayın temizleme işi finansmanı sağlanarak, denetimli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
YABANCI TARIM YAPMAK PEŞİNDE OLMAZ

Arazinin, yasa tasarısında olduğu gibi, 5 yıl içinde mayını temizleyen yabancı şirketlere 44 yıllığına tahsisi durumunda, şirketin 2059 yılına kadar elde edeceği toplam tarımsal gelir 880 milyon dolardır. Böylesine stratejik bir bölgede, hiçbir yabancı şirketin, yarım yüzyılda 880 milyon dolar kazanmak, başka bir deyişle yalnızca tarım yapmak peşinde olmayacağı açıktır.
ARAZİ KİMLERE VERİLMELİ...
ULUSLARARASI ŞİRKETLERE
VERELİM DİYEN ODA BAŞKANI ŞAŞIRTTI...
[PAGE]



FAKİRLERE VERELİM

Bölgedeki sivil toplum örgütlerinin tamamına yakını arazilerin yoksul çiftçilere bedelsiz olarak verilmesini talep ederken, Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, bu konuda farklı bir öneri sundu.

ZENGİNE VERELİM
ÖRNEK TARIMI ÖĞRENELİM


Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, getirdiği öneri ile şaşırttı. Çünkü o toprakların bölge halkına değil de uluslararası şirketleri verilmesini savunuyor. Gerekçesi ise pek de makul değil. Özkan şöyle diyor:

''Talebimiz belki bazılarının hoşuna gitmeyebilir. Küçük parçalar halinde arazileri bölüp dağıtmanın hiç kimseye faydası olmayacaktır. Dünya artık tarım üretiminde büyük yeniliklere başladı. Bölgemize bunu getirecek firmalara bu arazilerin verilmesini ve bizlere örnek olmasını istiyoruz. Mayınlı araziler modern tarım tekniğini uygulayacak uluslararası işletmelere verilmelidir. Hangi ülke ya da firma olması önemli değildir. Önemli olan bölgedeki tarımcılığa katkı yapacak firma olmasıdır. "