BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,60
ALTIN 3.027,30
HABER /  EKONOMİ

2023 hedefine ulaşmanın yolu

Hükümet 200 milyar dolarlık ihracat hedefine kilitlendi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu uğurda neler yapılması gerektiğini anlattı.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, geçtiğimiz yılki 1 dolar 46 sentlik ihracatın ortalama kilogram fiyatıyla 2023 500 milyar dolar hedefinin yakalanamayacağını belirterek, ''500 milyar dolar ihracat yapmak için 90 milyon ton ihracatı 350 milyon tona çıkaramayız. Miktar artışı sağlayamayız. Bunu değer bazında artırmamız gerekiyor'' dedi.

''İhracatta Sürdürülebilir Üretim Ağları'' konulu basın toplantısında konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Çağlayan, yeni Teşvik Sisteminde iller bazında sektörleri tespit ederken veri setlerinden ciddi anlamda faydalandıklarını söyledi.

Teşvik Sisteminin iddialı bir çalışma olduğunu vurgulayan Çağlayan, bu sistemin altyapısında verileri tek tek ''oya, nakış'' gibi işlediklerini, bundan dolayı bölgelerde ne üretileceğini sektör sektör bildiklerini, bu havzalarda temel olarak girdi üretileceğini, girdi havzaları oluşturulacağını ifade etti.

Türkiye'nin tamamına girdi sevkıyatı yapan ilin üzerinden bu yükü alacaklarını, bu yükü kendi bölgesel anlamda daha yakın mesafelerden taşıyacak havzalar oluşturmanın mümkün olabileceğini belirten Çağlayan, Gaziantep'in bu konuda marka bir şehir olduğunu söyledi.

Her havzayı kendi bünyesinde, kendi bölgesinde dağıtım yapabilecek ve girdi sağlayacak bir yapıya dönüştürmek istediklerinin altını çizen Çağlayan, zaten birçok kesimin İstanbul'un artık sanayi üretimi yapılmasına elverişli olmadığı, burada mutlaka kimlik değişikliğine gidilmesi gerektiğini ifade ettiğini, bunun lojistik mesafesinde ortaya çıkan rakamları mutlaka değiştirilmesi gerektiğini ortaya çıkardığını belirtti.

Bakan Çağlayan, Ağrı'nın 81 dolar, Gümüşhane'nin de 89 dolar ile şu anda ton fiyatı en düşük iki il olarak ortaya çıktığını bildirdi.

''Makas değiştirme, yol ayrımına geldik''

Geçtiğimiz yılki 1 dolar 46 sentlik ihracatın ortalama kilogram fiyatıyla 2023 500 milyar dolar hedefinin yakalanamayacağına dikkati çeken Çağlayan, şöyle devam etti:

''Çünkü 90 milyon tonluk ürün ihracatımız var. Toplam imalat sektörü de 250 milyon ton oldu. 90 milyon tonu 135 milyar dolara gönderdik. Eğer biz Almanya gibi yüksek teknoloji, yüksek katma değerli marka oluşturabilseydik, 90 milyon tonluk ihracat için 135 milyar dolar değil 360 milyar dolar ihracat yapısına sahip olurduk. Üretim meselesinde ve ihracatımızda ciddi şekilde makas değiştirme, yol ayrımına geldik.

Miktar değil değer bazında artış şart

Biz bundan sonra doğrudan gelen yabancı sermaye için de artık selektif davranıyoruz. Her gelene 'buyur gel geç' demiyoruz. Türkiye için cari açığını, dış ticaret dengesini gözeten, üreticiye daha ucuz girdi sağlayan sektörler ve sermaye yapısı istiyoruz. Biz, 500 milyar dolar ihracat yapmak için 90 milyon ton ihracatı 350 milyon tona çıkaramayız. Miktar artışı sağlayamayız. Bunu değer bazında artırmamız gerekiyor. İşletmelerimizin daha karlı, daha kazançlı çalışmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunun için bilhassa üretim bağlamında tüm alanlarda çalışma yapıyoruz. Öyle bir seferberlik ki ihracatımızı yükseltecek, markalaşmayı, o bilinci daha fazla artıracak çalışmalar içindeyiz.''

''Kilogram başına ihracat 1 dolar 60 sente çıktı''

Gerçekleştirilen çalışmaların kısa vadede de etkilerini gördüklerini dile getiren Çağlayan, ''2011 yılında 1 dolar 46 sente Türkiye kilogram başına ortalama ihracat yaparken, bu rakam şu anda 1 dolar 60 sente çıkmıştır'' dedi.

Turquality ve marka desteği kapsamında olan firmaların ihracat ve birim fiyatlarına bakıldığında sevindirici rakamlar görüldüğünü vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

''2011 itibariyle 2 dolar 15 sent... Bu bize çok önemli bir hedef veriyor. 1 dolar 46 sente ortalama ihracat yaparken, marka, Turquality ile firmaların ihracat ortalama kilogram fiyatları Türkiye ortalamasından ayrışıyor ve neredeyse yüzde 50 daha fazla 2 dolar 15 sente geliyor. Bu bize markalaşmaya, kurumsallaşmaya, yüksek teknoloji ve yüksek katma değere önem verdiğimiz oranda fiyatımızı artıracağımız anlamına geliyor.''

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin mutlak suretle ihracat kilogram fiyatını 3 doların üzerine çıkarmak zorunda olduğunu, 3 doların üzerine çıkarıldığında 500 milyar dolar ihracat hedefinin çok daha sağlıklı şekilde gerçekleştirileceğini söyledi.

''Olayı farklı boyuta çekiyorlar''

Ekonomi Bakanı Çağlayan, otomotiv sektörüne ilişkin de söz konusu sektör için birçok teşvik bulunduğunu ve bu teşvikleri söylemediklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu neye benzer? Birine 'kaç lira maaş alıyorsun?' diye sorduğunda '3 lira' der. 'İkramiye var mı? Onunla beraber kaç lira?' diye sorduğunda '4,5 lira' der. Ama sorduğun zaman hep 3 lirayı söyler. Bunlar da olayı farklı boyuta çekiyorlar. Burada stratejik yatırımlar kapsamında neyin olup olmadığını en az benim kadar biliyorlar. Çünkü onlar da çalışmaların içinde oldular. Bana geldiler, orada arkadaşlarımız anlattılar. Benim niyetim, gayem, Türkiye'nin şu anda otomotivde dış ticaret açığını sürdürmemek. Onlar da sürdürmek istiyorsa zaten orada çakışırız. Onlar 'otomotiv sektörüne destek verilmediği' gibi ifadeler kullanıyorlar. Bunu kullanmaya devam ederlerse, o firmaların bilhassa kullandığı başka destekleri de çıkar söylerim.''