BIST 9.752
DOLAR 35,22
EURO 36,80
ALTIN 2.975,98
HABER /  SAĞLIK

2018 yılında en çok görülen hastalıklar neler oldu?

2018’in ilk 9 ayında en sık çağrı aldıkları hastalıkların; kalp krizi, solunum yolu rahatsızlıkları ve gribal enfeksiyonlar olduğunu belirten Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, geçtiğimiz senenin sağlık sorunlarını listeledi.

Abone ol

Akay, "Ocak-Temmuz ayları arasında kişiler en çok kalp krizi ve solunum yolu rahatsızlıkları, gribal enfeksiyonlar nedeniyle çağrı aldık. Kalp krizinin en önemli nedenleri arasında; genetik ve çevresel faktörler, hareketsiz yaşam, sağlığı olumsuz yönde etkileyen alışkanlıklar ve dengesiz beslenme yer alıyor. Solunum yolu rahatsızlıklarına ve gribal enfeksiyonlara ise genel olarak; havaların düzensiz bir şekilde ani değişimleri ve kişilerin dirençleri koruyacak şekilde beslenmemeleri ve giyinmemeleri neden oluyor. Kişiler, tüm bu hastalıklara karşı bilinçlenerek, yaşam tarzına ve beslenme şekline dikkat ederek önlem almalıdır." diyerek yaz ve kış hastalıklarını sıraladı.

Yaz aylarındaki rahatsızlıklar neydi?
Yaz ve sıcak sonbahar döneminde ise özellikle yaşlı hastalarımıza sıcağa bağlı fenalaşma, tansiyon yükselmesi, solunum rahatsızlıkları gibi hastalıklar sebebiyle acil müdahalede bulunduk. Ayrıca, sıcak havalarda sık rastladığımız besin zehirlenmesi vakaları da yaza damga vuran hastalıklardandı.

2018 kışını ele geçiren hastalıklar
Bu kış sezonunda ağır bir şekilde yaşanan grip vakalarını belirgin bir şekilde tespit ettik. Grip geçirdiğinizde belirtilerinizi (yüksek ateş, terleme, titreme, baş ve eklemlerde ağrı, halsizlik, öksürük, seyrek olarak bulantı gibi belirtilerin ortaya çıkması) takip edin ve belirtilerin ağırlaşması durumunda en yakın sağlık kurumuna gidin.

Solunum yolu ve gribal enfeksiyonlara karşı önlem almak için özellikle hasta kişilerle el temasından kaçınılmalı, oda ve bulunulan ortam sık sık havalandırılmalı, eller devamlı sabunlanarak bol su ile yıkanmalı, su ve sebze meyve tüketimi arttırılmalı. Ayrıca hasta kişiler de hapşırırken veya öksürürken peçete veya el yardımı ile ağız ve burunlarını kapatmalıdır.

Kişilerin kriz geçirmemeleri için alabileceği bazı önlemler ise şöyle;
- Daha sağlıklı ve dengeli beslenme tarzı seçilmeli. Bunun için çok yağlı ve unlu yiyeceklerin tüketiminden uzak durarak daha çok sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmeli
- Yaz, kış günde en az 30 dakika yürüyüş yapılmalı
- Alkol ve sigaradan uzak durarak daha sağlıklı bir yaşam benimsenmeli
- Düzenli kontrollerin de yaptırılması ile kalp sağlığı kontrol altında tutulmalıdır