Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Bakanlar Kurulu'na başkanlık edeceği 19 Ocak'taki toplantı için halk ne düşünüyor?
Abone ol30 il, 140 ilçeyi kapsayan ankette Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 19 Ocak'taki Bakanlar Kurulu'na başkanlık yapmasınadestek yüzde 70.5 çıktı.
AK PARTİ: 48.4 CHP: 25.4 MHP: 14 HDP: 6.8
MAK Danışmanlık tarafından 5-10 Ocak tarihleri arasında yapılan "Türkiye Gündemi ve 2015'in ilk siyasi araştırması" başlıklı anketi, 30 büyükşehir, 20 il ve 140 ilçede 5 bin 400 kişi ile görüşülerek gerçekleştirildi. Üç ana başlıkta yapılan ve çarpıcı sonuçlar ortaya koyan anketin haziran ayında yapılacak genel seçimlere yönelik bölümünde AK Parti'nin oy oranının kararsızların dağılımıyla birlikte yüzde 48,4, CHP'nin yüzde 25,4 ve MHP'nin de yüzde 14 olduğu belirtildi. Ankete göre seçime parti kimliğiyle gireceğini açıklayan HDP'nin yüzde 10'luk barajı aşamadığını gösterdi. HDP'nin oy oranı yüzde 6.8'de kaldı. HDP'yi yüzde 1.4'le Saadet Partisi, yüzde 1.3'le BBP ve yüzde 2.5'la da diğer partiler izledi.
ERDOĞAN'A 70.5'LİK DESTEK
MAK Danışmanlık'ın anketinin en çarpıcı sonucu ise 19 Ocak'ta Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a halk desteği oldu. Ankete katılanların yüzde 70,5'i "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'na başkanlık yapmasını olumlu buluyor musunuz?" sorusuna "evet, olumlu buluyorum" yanıtını verirken bu soruya olumlu bulmadığı karşılığını verenlerin oranı yüzde 24.5 oldu. Yüzde 5'lik bölüm ise görüş bildirmedi.
"GÜVENİ GÖSTERİYOR"
Anketin analizinde Türkiye'nin Başkanlık sistemine geçişte önemli bir parametre olacağı düşünülen Cumhurbaşkanı'nın Bakanlar Kurulu'na başkanlık yapması konusunun vatandaştan çok ciddi destek aldığı belirtilerek "Bu sonuç Cumhurbaşkanı'nın halkoyuyla cumhurbaşkanı seçildiği tarihte aldığı oy oranı olan yüzde 52'nin çok üstünde. Cumhurbaşkanına yönelik destek ve güveni göstermesi bakımından önemli" denildi.
ÇÖZÜM'E DESTEK YÜZDE 59.5
Ankette hükümetin çözüm sürecinde başarılı olup olamayacağına ilişkin bir soruya ise ankete katılanların yüzde 59.5'i "Evet başarılı olacağına inanıyorum" karşılığını verdi. İnanmayanların oranı yüzde 31.5 olurken deneklerin yüzde 9'u görüş belirtmedi.
"İŞSİZLİK" İLK SIRADA
Ankete katılanlara Türkiye'nin son günlerde en önemli sorununun ne olduğu sorusu da yöneltildi. Deneklerin yüzde 17'si işsizlik ve hayat pahalılığını en önemli sorun olarak gördüğünü dile getirirken yüzde 16 ile ikinci sırada Suriye ve sığınmacılar, yüzde 14'le de af ve ceza indirimi üçüncü sırada yer aldı. Bu oranları yüzde 12 ile soğuklar, yüzde 11'le ahlaki yozlaşma, yüzde 10'la paralelle mücadele izledi.
'VEKİLE ULAŞAMIYORUZ' ŞİKÂYETİ
Ankette deneklere bulundukları ilin siyasetçilerinden en çok şikayet ettikleri konu da soruldu. Bu soruya ise ankete katılanların yüzde 45'i 'siyasetçilere ulaşamamaktan' şikayet ettiği yanıtını verdi. Yine siyasetçilerin sorunları çözme gayreti göstermediğini belirten yüzde 23'lük oran ikinci sırada yer alırken bir başka şikayeti de siyasilerin halka çok duyarsız olması oluşturdu. Ankete katılanlar genel seçim öncesi aday belirleme aşamasında siyasi partilere "milletvekilinin ulaşılabilir, güvenilir, çalışkan, dindar, eleştirilebilir" olması uyarısında da bulundu.