BIST 10.136
DOLAR 35,32
EURO 36,82
ALTIN 2.982,15
HABER /  SEÇİM

2015 genel seçimlerinde HDP ittifakları

2015 genel seçimlerine parti olarak girme kararı alan HDP barajı aşmak için farklı Kürt parti ve kurumlarla ittifak arayışına girdi İşte o partiler...

Abone ol

2015 genel seçimlerine yüzde 10'luk seçim barajına rağmen parti olarak girme kararıalan ve bu kararıyla oldukça tartışılan HDP baraj karşısında işi şansa bırakmamak için farklı Kürt parti ve kurumlarla ittifak arayışına girdi. Bir ittifak çabası da, Irak Kürdistan Demokrat Partisi çizgisindeki partiler arasında başladı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yüzde 10'luk seçim barajını aşabilmesi için, Demokratik Toplum Kongresi’nin girişimiyle ittifak görüşmeleri başladı. Çalışmaları DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, Demokratik Bölgeler Partisi Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ile HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane’den oluşan heyet yürütüyor. HDP ve DBP dışında kalan Kürt siyasi parti ve kurumlarını ziyaret eden heyet, HDP’nin barajı geçebilmesi için destek istedi.

hdp.jpg 

AZADİ HAREKETİNDEN DESTEK

Al Jazeera Türk'ten Mahmut Bozarslan'ın haberine göre heyet ilk olarak Dini kimliği ile bilinen Azadi Hareketi'ni ziyaret etti. Azadi Hareketi’nin Genel Sekreteri Adem Özcaner, “Kürdistan ittifakı talep eden, Kürtlerin maslahatına olan bütün birlikteliklere destek verme yönünde ilkesel bir tutumumuz var. Biz herhangi bir harekete ilhak ya da bir cemaate entegre olmak şeklinde düşünmüyoruz. Azadi Hareketi kendi sürecini kendi başına özgün ve bağımsız olarak gerçekleştirmek istiyor. Biz kendi temel presiplerimizle çelişmemek koşuluyla, ortak konsesus oluşursa, elbetteki olumlu yaklaşım sergilemek istiyoruz. MYK’da prensip olarak ittifak yönünde karar çıktı. GYK’da ittifak yönünde karar çıktı. İlkesel olarak kontejan talebimiz olmayacak. Kürdistan’daki bütün dinamikleri muhtatap alıp ittifaka dahil etmek istiyorlar. Bunların tamamını temsiliyet düzeyinde Meclis'e taşımak istiyorlar.” diyerek prensip olarak destek vermeyi kabul ettiklerini söyledi.

İKİNCİ ADRES: DEVRİMCİ DEMOKRAT KÜRT DERNEĞİ

HDP, ittifak arayışı kapsamında 1980 öncesi Kürt siyasi geleneğinden gelen Devrimci Demokrat Kürt Derneği'ni (DDKD) de ziyaret etti.

40 yılı aşkın bir geçmişi bulunan ve özellikle ana dilde eğitim alanında boy gösteren DDKD'nın yönetimi Devrimci Demokrat Kültür Derneği olan ismindeki 'kültür'ün yerine Kürt kelimesini kullanmaya başladı. DDKD Genel Başkanı İmam Aşçıer, “Beraber seçime girerek, demokrasi mücadelesinde Kürt kimliğini öne çıkararak çalışılabilir dedik. Gitmedikleri partiler kalmış. Onlara gittikten sonra artık ortak mutabakat sağlanırsa tekrar biraraya gelinip, değerlendirme yapılacak. Kürt ittifakı olursa içinde yeralacağız. Geniş çaplı bir ititfak olursa yer alırız. ‘Siz seçime gidin biz kayıtsız şartsız destekliyoruz’ demedik. Bütün Kürt parti ve örgütlerinin yer alacağı ittifak bizim için uygundur. Böyle bir ittifaka varız.” diyerek geniş bir ittifakın içinde yer alabileceklerini söyledi.

KATILIMCI DEMOKRAT PARTİSİ

İttifak arayışının bir ayağı da Katılımcı Demokrasi Partisi oldu. KADEP, BDP listesinden Diyarbakır milletvekili seçilen ve 25 Aralık 2012'de ölen Şerafettin Elçi tarafından kuruldu. Kürt sorununa silahsız çözümü suvanan KADEP, Kürtler için federasyon talep ediyor.

KADEP Diyarbakır İl Başkanı Cuvanroj Ceyhan seçim ittifakına korucuların bile katılması gerektiğini savunuyor:

“Geniş bir ittifak olması, tüm Kürtleri kapsayacak bir ittifak olması, toplumun önde gelenlerini hatta korucuları kapsayacak bir çalışma yapılması gerekir. Herkesin bunun içinde olması gerekir. Böyle olursa olumlu bakarız. Ancak böyle olursa baraj aşılabilir yoksa biraz zor görünüyor.“

Ceyhan, HDP’nin tüm kesimlerin kendi isimleriyle ittifakta yer almalarını önerdiğini söyledi.

HDP-DBP heyetinin ilk tur görüşmelerini bu hafta içinde tamamlaması bekleniyor.