BIST 9.745
DOLAR 35,21
EURO 36,82
ALTIN 2.979,90
HABER /  SEÇİM

2015 genel seçimlerinde HDP barajı aşamazsa...

2015 genel seçimleri yaklaştıkça hangi partinin kaç vekillle parlamentoya gireceği üzerine ince seçim hesapları yapılıyor İşte genel seçime parti olarak girecek olan HDP için yapılan o analizlerden biri..

Abone ol

2015 genel seçimlerine parti olarak girme kararıyla tartışmalara yol açan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 7 Haziran seçimlerine bağımsız olarak girmemesi Ankara siyasi gündemini bu kararıyla epeyce meşgul etti Türkiye genel seçimlerinde gözler yüzde 10 seçim barajını aşıp aşamayacağına çevrildi.

Rudaw, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) 2011 bağımsız adaylarla girmiş ve 34 milletvekili çıkarmış olduğu 2011 yılındaki seçimi esas alarak HDP'nin 2015 genel seçimlerinde parti olarak girdiğinde çıkarabileceği aday sayısı için özel bir tahmini hesap çalışması hazırladı.

HDP'NİN BARAJI AŞABİLMESİ İÇİN NE YAPMASI GEREKİYOR?

2011 seçimlerine bağımsız olarak giren BDP'nin sonuçları üzerinden HDP için bir ön seçim okuması hazırlayan Rudaw'a göre, "HDP’nin barajı aşabilmesi için bugüne kadar Kürt siyasetinin Türkiye genelindeki en yüksek oy oranına ulaşması gerekiyor. Bu, diğer partilerden HDP’ye oy akışının olmasıyla mümkün. Bu durumda bütün dengeler değişecek. AK Parti, CHP ve MHP’nin kazanacağı milletvekili sayısının azalması HDP’nin ise artması anlamına geliyor. HDP’nin barajı aşması durumunda 50’nin üzerinde milletvekili çıkarabileceği tahmin ediliyor."

 İşte Rudaw'ın örneklerle ön 'seçim analizi' çalışması:

2011 yılında BDP, parti olarak seçimlere girseydi ve seçim barajı da olmasaydı aynı oy oranına göre 38 milletvekili çıkaracaktı. Diyarbakır’da 5 yerine 7, Mardin’de 3 yerine 4 ve Ağrı’da ise 1 yerine 2 milletvekili BDP’li olarak parlamentoya girecekti. Van, İstanbul 3’üncü bölge ve Urfa’da ise 1’er milletvekilliğini BDP kılpayı kaybetmiş olacaktı.

Daha önceki seçimlere bakıldığında, örneğin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 2011 seçimlerine bağımsız adaylarla girmiş ve 34 milletvekili çıkarmıştı. BDP, seçim barajına karşın parti olarak girseydi bu milletvekilliklerinden 28’i AK Parti’ye, 5’i MHP’ye, 1’i ise CHP’ye geçecekti. Kürt illerindeki tüm milletvekilliklerini AK Parti kazanacaktı.

Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde ince hesaplar yapılıyor. Partiler kamuoyunda tanınmış adaylara teklif götürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliğinin yapılabilmesi için 400 milletvekili istiyor.

AK Parti’nin 400 milletvekili çıkarabilmesi seçimlere bağımsız adaylarla değil de parti olarak girecek olan HDP’nin barajın altında kalmasına bağlanıyor.

BDP, 2011 seçimlerine bağımsız adaylarla girmiş, 16 ilden 34 bağımsız milletvekili çıkarmıştı.

Rudaw’ın 2011 yılında alınan seçim sonuçlarını baz alarak yaptığı incelemeye göre BDP, parti olarak seçimlere girseydi ve seçim barajı da olmasaydı aynı oy oranına göre 38 milletvekili çıkaracaktı. Diyarbakır’da 5 yerine 7, Mardin’de 3 yerine 4 ve Ağrı’da ise 1 yerine 2 milletvekili BDP’li olarak parlamentoya girecekti. Van, İstanbul 3’üncü bölge ve Urfa’da ise 1’er milletvekilliğini BDP kılpayı kaybetmiş olacaktı.

BDP, seçim barajına rağmen parti olarak seçimlere girmiş olsaydı şöyle bir sonuç ortaya çıkacaktı:

Adana: 1 milletvekilliği MHP’ye

Ağrı: 1 milletvekilliği AK Parti’ye

Batman: 2 milletvekilliği AK Parti’ye

Bitlis: 1 milletvekilliği AK Parti’ye

Diyarbakır: 5 milletvekilliği AK Parti’ye

Hakkari: 3 milletvekilliği AK Parti’ye

Iğdır: 1 milletvekilliği AK Parti’ye

İstanbul 1. Bölge: 1 milletvekilliği MHP’ye

İstanbul 2. Bölge: 1 milletvekilliği MHP’ye

İstanbul 3. Bölge: 1 milletvekilliği CHP’ye

Kars: 1 milletvekilliği MHP’ye

Mardin: 3 milletvekilliği AK Parti’ye

Mersin: 1 milletvekilliği MHP’ye

Muş: 2 milletvekilliği AK Parti’ye

Siirt: 1 milletvekilliği AK Parti’ye

Urfa: 2 milletvekilliği AK Parti’ye

Şırnak: 3 milletvekilliği AK Parti’ye

Van: 4 milletvekilliği AK Parti’ye geçecekti.

Bu sonuçlara göre bağımsız olarak çıkan milletvekilliklerinin 28’i AK Parti’ye 5’i MHP’ye 1’i ise CHP’ye geçecekti. Yine bu sonuçlara göre Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Urfa, Şırnak ve Van’da AK Parti dışında milletvekilliği kazanan parti olmayacaktı.

HDP’nin barajı aşabilmesi için bugüne kadar Kürt siyasetinin Türkiye genelindeki en yüksek oy oranına ulaşması gerekiyor. Bu, diğer partilerden HDP’ye oy akışının olmasıyla mümkün. Bu durumda bütün dengeler değişecek. AK Parti, CHP ve MHP’nin kazanacağı milletvekili sayısının azalması HDP’nin ise artması anlamına geliyor.

HDP’nin barajı aşması durumunda 50’nin üzerinde milletvekili çıkarabileceği tahmin ediliyor.