BIST 9.691
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.963,83
HABER /  DÜNYA

2013’te en çok izlenen 10 filmden 9’u Türk filmi

Son 30 yılın rekorunu kırarak en yüksek seyirci sayısına ulaşan Türk sineması, başarı grafiğini giderek yükseltiyor. <br/>Kültür ve Turizm B...

Abone ol

Son 30 yılın rekorunu kırarak en yüksek seyirci sayısına ulaşan Türk sineması, başarı grafiğini giderek yükseltiyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, geride bıraktığımız 2013 yılında en çok izlenen 10 filmin 9’u yerli film oldu. İzlenme oranında son beş yıldır Avrupa birincisi olan Türk sinemasının geride bıraktığımız sezonda izlenme oranı yüzde 57,7 olarak gerçekleşti. 30 yıl aradan sonra 28 milyon 990 bin 773 izleyici sayısı ile rekor kıran Türk sineması, 2013 sezonunda 270 milyon 598 bin 592 TL toplam hasılata ulaştı.
Genel verilere göre ise toplam sinema seyirci sayısı 50 milyon 405 bin, toplamda elde edilen sinema hasılatı 505 milyon 259 bin 847 TL, sinema salonlarını dolduran toplam seyirci sayısındaki artış ise yüzde 15 oldu. Sinema sektörüne ilişkin diğer verilere bakıldığında yılın en çok izlenen filmi Aralık ayında vizyona giren Düğün Dernek oldu. Vizyona giren yerli filmlerin 26’sı Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile çekilen filmlerden oluştu. Aralarında Kelebeğin Rüyası’nın da yer aldığı Bakanlık destekli filmlerin yerli film klasmanındaki oranı yüzde 30.
Sinema sektörünün 2013 yılı başarısını değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Ülkemizin ekonomik ve kültürel hayatına büyük katkılar sağlayan sinema sektörü 2013’te büyük başarılara imza attı. Bakanlığımız ve özel teşebbüslerin işbirliğiyle hız kesmeden büyüyen sektörde son 30 yılın en yüksek gişe rakamlarına ulaşıldı. Sinemaseverler özellikle geçmişe kıyasla yerli yapımlarla artık daha çok ilgileniyor. Sinema Türkiye’nin imajını doğrudan etkileyen, sesini kendi imkanlarıyla ve kendi sanatçılarıyla dünyaya duyurabildiği stratejik öneme sahip bir sektördür. Türk sineması her geçen gün özgün nitelikleriyle öne çıkmaktadır. Dünya sineması içinde Türk sineması markası olarak ayrıcalıklı bir yer edinmektedir. Önümüzdeki dönemde küresel düzeyde Türkiye’nin sinema diliyle sesi daha çok duyulacaktır. Bakanlık olarak stratejik hedefimiz sektörün tüm sorunlarını çözmek, Türk sinemasının dünyadaki imajını daha da yükseltmek ve küresel düzeyde rekabet imkânlarını artırmaktır. Bakanlık olarak sinema alanında çıtayı her geçen gün daha da yükseltmek için desteğimizi artırarak devam ettireceğiz, sektörün önünü açacak adımları kararlılıkla atacağız” dedi.
(İHA)