BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

2012’de en çok bunlardan şikayet ettik!

2013 yılına saatler kaldı. Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Peki 2012 yılında en çok neden şikayet ettik?

Abone ol

En çok nelerden şikayet ettik merak ediyor musunuz?

Yılda 650 bin şikayet alan sikayetvar.com’un 1 yıllık şikayet analizine göre, 2012’de tüketicilerin başını ağrıtan konuların başında internet, bankacılık ve iletişim sektörü geldi.

2012 şikayetlerinin ana gündem maddeleri ise şöyle:

1. İnternet Sektörü Şikayet Patlaması Yaşadı!

2012’de şikayetlerin yüzde 21’ini internet sektörü aldı. Yıllardır tüketiciler ile bir türlü barış sağlayamayan bankaların şikayetlerini dahi geçen internet sektörü 2012’de şikayet patlaması yaşadı. En çok şikayetler e-ticaret sitelerinden ve internet servis sağlayıcılarından geldi.

E-ticaret son yılların en popüler girişimcilik alanlarından biri oldu. İnternet kullanımının yaygınlaşması ve tüketicilerin internetten alışverişe her geçen gün daha fazla ilgi duymasına paralel olarak‘Neden bende internet üzerinden satış yapmayım’ mantığıyla bir anda e ticaret

sitelerinin sayısı arttı. Tüketiciyi memnun edemeyen siteler ise tüketiciler tarafından şikayet yağmuruna tutulurken birçoğu da sırasıyla açıldığı gibi kapandı. Şikayetlerin başında ise stok sorunu, satın alınan ürünün teslim edilememesi, ayıplı, hatalı ürün gönderimi ve hediye/kupon sorunu yer aldı. Sektörde görevini layığı ile yapmayan firmaların hataları e–ticaret sektörünü baltalıyor.

2. Tüketicilerin Bankalara Olan Öfkesi Bitmek Bilmiyor

Tüketiciler ile yıldızı bir türlü barışmayan bankalar ise sektör bazlı şikayet sıralamasında yüzde 16’lık şikayet oranı ile ikinci sırada yer aldı. Neredeyse herkesin cebinde en az 3 tane bulunan kredi kartları bu alanın en fazla şikayet konusu oldu. Bankaların kart aidatındaki inatları ve aidat almak için tüketiciye oynadıkları oyunlar hiç gündemden düşmedi. Bankaların 31 kalemde aldığı her bir masraf binlerce tüketici tarafından şikayet yağmuruna tutuldu.

TÜKETİCİ LEHİNE VERİLEN KARARLAR BANKALARA ŞİKAYETLERİ ARTTIRDI

Yargının tüketici lehine verdiği her karar ise bankaya olan şikayetleri daha fazla arttırdı. Emsal olarak görülen dava sonuçları ile tüketiciler bankaya şikayet yazarak haksız alındığını düşündükleri paralarıgeri almak istediler. Örneğin, 10 yıl içinde bankalardan kredi çeken vatandaşlardan alınan “dosya masrafı” nın geri ödeneceği Yargıtay kararı ile karar alınmıştı. Bu karar ile her 3 şikayetten biri bankalara geldi. Dosya masrafını bankadan geri isteyen tüketiciler bu seferde bankanın talep ettiği yeni ücretler ve sözleşme şartı ile kapıdan geri döndü. Şikayetler iki katına çıktı.

KREDİ FAİZ ORANLARI DÜŞTÜ ŞİKAYETLER ÇIKTI

Kredi faiz oranları düşünce özellikle uzun vadeli konut kredisi alanlar, düşük faizlerle kredilerini yeniden yapılandırma telaşına düştü. Ama bankalar iki kez masraf almaya kalkınca ve hukukçular “ikinci masrafları bankadan geri alabilirsiniz” deyince şikayetler gecikmedi.

3. İletişim Sektörünün Şikayetleri Gsm Operatörlerinden!

Tüketicilerin en fazla şikayet ettiği üçüncü sektör yüzde 11 şikayet oranı ile iletişim olurken en fazla şikayeti ise burada gsm operatörleri aldı. Sürpriz cep faturaları il karşılaşan cep telefonu kullanıcıları şikayetlerle hesap sordu.

AÇIK HATLAR TÜKETİCİYİ BELAYA SÜRÜKLEDİ

Açık hat olarak bilinen ve kişinin haberi olmadan kendi adına açılan cep telefonu hatları tüketicinin korkulu rüyası oldu. Birçok kişi habersiz açılan ve ödenmeyen cep faturaları icralık olurken birçok kişi de suç olaylarına karışmış bu hatlar nedeni ile davalık oldu.

GSM OPERATÖRLERİ REKABETE GİRDİ TÜKETİCİ KALDI

Abone rekabetine giren gsm operatörleri her geçen gün farklı bir kampanya ile ortaya çıktı. Özellikle son bir yıl içerisinde yaptıkları cihaz kampanyaları ise belki tüketici çekti fakat şikayetleri de arttırdı. Cihaz bulamayan ya da aldığı cihaz ile ilgili sorun yaşayan tüketiciler cihaz kampanyası mağduru oldular.

4. Elektrik Sayaçları Değiştirilip Bedeli Faturaya Yansıtılınca Tüketici Sinirlendi

Elektrik sayaçlarının değiştirilip faturanın kendisine kesildiğini gören tüketici elektrik dağıtım şirketlerini şikayet yağmuruna tuttu. Tüketiciler elektrik dağıtım şirketlerinin tamir ve muayene uygulamasınıgöz ardı ederek sayaç değişimini tek seçenek gibi sunmasından şikayetçi oldu. Birçok tüketici ise elektrik sayaçlarının haber verilmeden değiştirildiğini iddia etti. Akıllı sayaçlar ve saat ayarları da diğer bir şikayet konusu oldu. Tasarruf yapacağız derken kabarık faturalarla karşılaşan tüketici çileden çıktı.

5. Cep Telefonu Dolandırıcıları Taktik Değiştirerek Dolandırmaya Devam Etti!

Önceleri kapıdan satış yöntemi ile dolandırılan tüketiciler bu sefer cep telefonlarına gelen mesajlarla dolandırıldılar. “Hediye kazandınız” dolandırıcılığı yıl boyunca devam etti. Güvenirlilik gerekçesi ile kredi kartı numaranızın ilk 4 hanesini istemeyen kötü niyetli kişiler tüketicilerin bilgilerini ve kart numaranın 12 hanesini aldığında şifreleri çözdüler. Bilgileri dolandırıcılara veren binlerce kişinin kredi kartlarından ise piyasa değeri çok ucuz olan ürünler için fahiş ücretler çekildi.

6. Arkadaşlık Siteleri İşi Abarttı!

Birçok kişinin sosyal paylaşım sitelerinde paylaştığıfotoğraflar arkadaşlık siteleri tarafından kötüye kullanıldı. Kendilerinden habersiz adlarına hesap açıldığını bir de üstüne fotoğraflarının paylaşıldığını görenler deliye döndü. Birçok internet kullanıcısı ise e-postalarına gelen arkadaşlık mesajlarla kandırıldılar. Arkadaşlık teklifi ile bu sitelere üye olan kullanıcılar üye olup para yatırdıktan sonra bir daha mesaj alamayınca şok oldular.

7. Hileli Gıdalar Tüketiciden Kaçmadı!

Tüketiciler hileli gıda üreten ve satan firmaları tek tek şikayet ederken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu firmaları teşhir etti. İnternet ve televizyon kanallarında yayınlanan reklamlar ile satılan ballar şikayetlerin büyük bir bölümünü oluşturdu.

İnternette satılan bitkisel ilaçlar da şikayet edildi. Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarına rağmen internetten ilaç satın alan birçok tüketici istediği sonucu alamayıp bir de sağlıklarından olunca şikayetler kaçınılmaz oldu.

8- Sosyal Medya Hackerleri da Şikayetlerden Nasibini Aldı

Gittikçe yaygınlaşan sosyal paylaşım siteleri dolandırıcıların yeni mekanı oldu. Dolandırıcılar hackledikleri hesaplarla kişilerin arkadaş listesindeki birçok kişiyi dolandırdı. Kabarık kredi kartı borçları ve telefon faturaları ile karşı karşıya kalan tüketici sesini sosyal medyaya gönderdiği şikayeti ile duyurdu.

9- KPSS’de Şikayet Edildi

Ekonomi ve iletişim sektörüne oranla daha az şikayet alan eğitim sektöründe ise ana başlıkları ile değişen eğitim sistemi (4+4+4), okullarda bağış adı altında alınan paralar, son zamanlarda gündeme gelen okullarda kıyafet serbestliği ve okulların fiziki yapıları şikayet edildi. Memur olma hayali ile KPSS sınavına giren memur adayları da sistemi şikayet etti. Birçok aday sınav sonuçlarına itiraz ederken ÖSYM’nin alt yapısı nedeni ile tercih yapamayan adayların şikayetleri de bir hayli fazla.

10- Özel Hastaneler Şikayet Nedeni

Sağlık alanında da önemli gelişmeler olurken gelişmelerin vatandaşlara nasıl yansıdığı şikayetlerden takip edildi. Sağlık alanına gelen şikayetlerin yüzde 54’ünü özel hastaneler ve klinikler oluşturdu. Kamu hastaneleri yüzde 15'lik şikayet oranı ile ikinci sırada yer aldı. Özel hastanelerin acilden giriş yapan hastalardan aldıkları masraflar şikayetlerin ana konusunu oluşturdu.

11- Tatil Keyfi Çileye Döndü

Bayram ve yaz tatillerini değerlendirmek için şehrin gürültüsünden kaçan tüketicilerin başını bu seferde hem tur şirketleri hem de yol problemleri ağrıttı. Turizm sektörünün sorunlarını yüzde 44’lük oranla tur şirketleri, yüzde 30’unu oteller ve yüzde 15'le devre mülk ve tatiller oluşturdu. Tatil hayali kuranların hayalleri devre mülk satışlarındaki türlü oyunlarla ve internetten yaptıkları rezervasyonlarla suya düştü. Birçok kişi internetten rezervasyon yaptığı oteli yerinde göremeyince şok geçirdi.

12- Özel Günlerde Şikayetsiz Geçmedi

Anneler, sevgililer, öğretmenler ve doğum günleri gibi her özel günün ardından şikayet patlaması yaşandı. Sevdiklerine internet aracılığı ile çiçek ve hediye yollayanların siparişleri ya gününden sonra ulaştı ya da bekledikleri gibi gitmedi. Bayram ve yılbaşı gibi online alışverişin yoğun yapıldığı günler de bol şikayetli geçti. Bu günlerde artan siparişleri yetiştiremeyen firmalar hem hediye göndereni hem alanı hem de internetten alışveriş yapanı mutsuz etti.