BIST 9.480
DOLAR 34,42
EURO 36,43
ALTIN 2.837,33
HABER /  GÜNCEL

2010'da dokunulmaz noktalara girildi

Türkiye, demokratikleşme sürecinde tarihi adımlar attı. Balyoz, Poyrazköy, Kafes, İrtica ile Mücadele Eylem Planı gibi darbe hazırlıkları yargı önüne çıktı.

Abone ol
Türkiye 2010 yılında önemli olaylara imza attı. Kuşkusuz bu olayların en önemlileri demokrasi yolunda atılan atımlardı. 2010'da dokunulmazlara dokunuldu. Bir çok asker kışladan cezaevine girdi, askeni Kozmuk Oda'sına girilip arama yapıldı. Daha önce konuşulması bile suç olan bir çok olay 2010'da tabu olmaktan çıktı.
Türkiye'nin emokratikleşme yolunda attığı adımlar çok tartışıldı. Hatta referanduma kadar giden yasal düzenlemeler yapıldı.

En kritik hamle ise 12 Eylüldeki referandum oldu...

Türkiye, demokratikleşme süreci kapsamında tarihi adımlar attı. 2010 yılı, en kritik virajların dönüldüğü bir döneme denk düşüyor. Balyoz, Poyrazköy, Kafes, İrtica ile Mücadele Eylem Planı gibi darbe hazırlıkları yargı önüne çıkarıldı.

Yargı reformunu da içeren Anayasa değişiklik paketi hararetli tartışmalar arasında 1980 askeri darbesinin yıl dönümü olan 12 Eylül'deki referandumda kabul edildi. Heron skandalı şehit ailelerini, vatandaşları, siyasileri ve sivil toplum kuruluşlarını ayağa kaldırdı. Siyaset dünyası ise etkisi önümüzdeki yıllara yansıyacak bir operasyona sahne oldu. Bugün gazetesi tarafından derlenen 2010 demokratikleşme adımları kronolojisi:

OCAK

2 Ocak:
Arınç'a suikast iddiasıyla arama yapılan "Kozmik Oda"daki Özel Kuvvetlerin bilgisayarlarını özel bir ekibin incelemesi kararı alındı.

8 Ocak: Ergenekon soruşturması kapsamında eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, şüpheli sıfatıyla sorgulandı.

12 Ocak: İsimleri uyuşturucu ve çete operasyonu soruşturmalarına karışan Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya görevden alındı.

ŞUBAT

4 Şubat:
İçişleri Bakanlığı, EMASYA'nın iptal edildiğini açıkladı.

8 Şubat:
Adli Tıp, İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesindeki imzanın Albay Dursun Çiçek'e ait olduğu sonucuna vardı.

15 Şubat: Erzincan'daki Ergenekon soruşturması kapsamında Başsavcı İlhan Cihaner gözaltına alındı.

19 Şubat: Arınç'a suikast girişimine ilişkin dinleme kaydı ortaya çıktı.

22 Şubat: Balyoz Planı'nın altında imzası bulunan Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına ile birlikte 49 kişi gözaltına alındı.

NİSAN

1 Nisan:
Balyoz'u hazırladığı belirtilen Çetin Doğan, Semih Çetin, Engin Alan ve Süha Tanyeli'nin de aralarında bulunduğu 19 kişi serbest bırakıldı.

8 Nisan: Çukurca'da 7 Mehmetçik'in şehit olmasına yol açan patlamada mayınların TSK'ya ait olduğu ortaya çıktı.

21 Nisan: TÜBİTAK, Danıştay'a yapılan saldırı sırasında güvenlik kameralarının çalıştığını ancak görüntülerin silindiğini belirtti.

MAYIS


1 Mayıs: İstanbul Taksim Meydanı, kanlı 1 Mayıs'tan sonra ilk kez işçilerle buluştu.

7 Mayıs: CHP lideri Deniz Baykal'ın CHP milletvekili Nesrin Baytok'la birlikte uygunsuz görüntüleri internette yayınlandı.

10 Mayıs: Baykal, istifa etti.

22 Mayıs: Kemal Kılıçdaroğlu, CHP genel başkanı seçildi.

31 Mayıs: Gazze konvoyuna İsrail askerleri operasyon düzenledi. 9 Türk şehit edildi.

HAZİRAN

1 Haziran:
Adalet Eski Bakanı Seyfi Oktay gözaltına alındı.

19 Haziran: Şemdinli'de askerî birliğe yapılan saldırı sonucu 9 asker şehit oldu. Baskının ardından operasyona çıkan timin mayına basması sonucu 2 asker hayatını kaybetti.

29 Haziran: Kayseri'de Hava İkmal Bakım Merkezi'nde görev yapan 3 astsubaya, hipnoz yapıp işkence uyguladığı iddiasıyla tutuklanan emekli Yarbay Gürol Doğan, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

TEMMUZ

15 Temmuz: İki subayın skandal konuşması deşifre oldu. BUGÜN gazetesi askerlerin çok PKK'lı vurulduğu gerekçesiyle Heronlar'ın sınırdan çekilmesini istemesini Türkiye'ye duyurdu.

20 Temmuz: Hantepe'de konuşlu birliğe sızmaya çalışan teröristler, 6 askeri şehit etti.

25 Temmuz: İnsansız hava araçlarının saldırıdan 15 dakika önce Hantepe'deki birliği uyardığı belirlendi.

AĞUSTOS

2 Ağustos: 20 Temmuz'da 6 askerin şehit düştüğü Hantepe baskınının başta Genelkurmay olmak üzere 30'a yakın birim tarafından canlı olarak izlendiği ortaya çıktı.

4 Ağustos: YAŞ'ta Balyoz sanıkları terfi alamadı.

7 Ağustos: 'Heronlar'ı düşürelim, çok zayiat veriyoruz' konuşmasında adı geçen Tuğgeneral Mustafa İlhan'ın insansız hava araçlarının bağlı bulunduğu Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üssü'ne komutan olarak atandığı BUGÜN'de yayınlandı.

15 Ağustos:
Heron görüntüleriyle ilgili Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün 'Görüntüler Hantepe değil' sözlerine saldırıdan yaralı kurtulan gaziden yalanlama geldi: "Heron görüntüleri bizim çatıştığımız tepeye ait."

EYLÜL

2 Eylül: CHP'li Avcılar Belediyesi referandum için İstanbul'da astığı afişlerde çarşaf, rahibe kıyafetine benzetildi.

12 Eylül: Referandumdan yüzde 58 oranında evet çıktı. Anayasa değişikliği kabul edildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu adres değişikliğini zamanında bildirmediği için oy kullanamadı.

29 Eylül: Hanefi Avcı, Devrimci Karargâh terör örgütüne yardım ve yataklık suçlamasıyla tutuklandı.

EKİM

17 Ekim: SP'ye Necmettin Erbakan genel başkan seçildi. 18 Ekim: 151 kişinin yargılandığı KCK davası başladı.

20 Ekim: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, başörtüsü yasağının kaldırılmasının 'laikliğe aykırı' olduğunu ileri sürerek partilere gözdağı verdi.

29 Ekim: Cumhuriyet Resepsiyonu'na TSK komuta kademesi ve CHP yönetimi katılmadı.

KASIM

1 Kasım:
Yargıtay'ın Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ı serbest bırakmadıkları için tazminata mahkum ettiği hakimlerle ilgili kararını verirken Haberal'ın "Ciddi bir rahatsızlığı yok" raporunu göz ardı ettiği ortaya çıktı.

22 Kasım: Balyoz davası sanıkları Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Tümgeneral Halil Helvacıoğlu bakanların talimatıyla açığa alındı.

ARALIK

2 Aralık: AYİM açığa alınan üç generalin "yürütmeyi durdurma" istemi ile yaptıkları başvuruyu oy çokluğu ile reddetti.

8 Aralık: Deniz Kuvvetleri'ndeki şantaj ve casusluk soruşturması kapsamında Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'na baskın yapıldı. Gizli bir bölmede 10 çuval dolusu darbe belgesi ele geçirildi.

17 Aralık:
BDP'nin başlattığı "İki dil" tartışmasına TSK da katıldı. Genelkurmay'ın yaptığı açıklamaya hukukçular tepki gösterdi.