2010 yılını trajediye çeviren seller, toprak kaymaları, yangınlar ve kuraklık, bugüne kadar binlerce kişinin hayatına mal oldu.
Abone olDünyanın dört bir yanından doğal afet haberleri geliyor. 2010 yılını trajediye çeviren seller, toprak kaymaları, yangınlar ve kuraklık, bugüne kadar binlerce kişinin hayatına mal oldu.
Başta Asya ve Avupa olmak üzere dünyanın birçok bölgesi doğal afetlerle boğuşuyor. Haftalardır sellerin hüküm sürdüğü Pakistan'da en az bin 600 kişinin öldüğü, iki milyon kişinin evsiz kaldığı belirtiliyor.
Çin'de yaşanan toprak kaymaları binden fazla ölüme sebep olurken çok sayıda kişi hala kayıp. Brezilya'daki toprak kaymalarında ise 212 kişi yaşamını yitirdi.
Son 130 yılın en sıcak yazını yaşayan Rusya'da ise kontrol altına alınamayan yangınlar ve havaya salınan zehirli gazlar nedeniyle her gün 700'e yakın kişi ölüyor. Sıcaklıklar Doğu Avrupa'yı tehdit ederken tahıl üretimindeki azalmanın, küresel bir kuraklığın habercisi olabileceği kaydediliyor.
Afrika'nın Sahel Bölgesi de kuraklıktan nasibini almış durumda. Bölgede 10 milyona yakın insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya.
SORUMLU KÜRESEL ISINMA MI?
Kayıtların tutulmaya başlanmasından beri en sıcak yıl olan 2010'da uzmanlar tüm afetlerden küresel ısınmayı sorumlu tutuyor.
AVRUPA
Almanya mayıs ayında sellere teslim olurken, İngiltere'de 81 yılın en kurak zamanı yaşandı.
RUSYA
Son 130 yılın en kurak yazında Rusya'daki yangınlarda günde 700 kişi zehirlenerek ölüyor.
ÇİN
Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletindeki toprak kayması sonucu bin 117 kişi öldü, 627 kişi ise kayıp.
BREZİLYA
Nisan ayında Rio de Janeiro'da sellerin oluşturduğu toprak kayması, 212 kişiye mezar oldu.
AFRİKA
Sahel Bölgesi'nin doğusundaki kuraklık yüzünden 10 milyon insan açlıkla boğuşuyor.
PAKİSTAN
Pakistan'daki seller nedeniyle bin 600 kişi öldü. Felaket, 14 milyon insanı etkiledi.