BIST 9.617
DOLAR 35,25
EURO 36,80
ALTIN 2.964,35
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

2010 KPSS kopya organizasyonu böyle işlemiş!

2010 KPSS kopya iddialarının araştırıldığı soruşturmadan ilginç detaylar... 2010 KPSS kopya organizasyonu böyle işlemiş!

Abone ol

2010 KPSS kopya organizasyonunun detaylarını Milliyet gazetesi yazarı Tolga Şardan bugünkü köşesinden yazdı. 

"KPSS'de kopya delilleri nasıl uçtu?" başlıklı yazısında Şardan, 2010 yılında KPSS öncesi uygulanan kopya ve usulsüzlük zincirinin nasıl işlediğini adım adım aktardı. Şardan'ın yazısından önce çıkan bölümler şöyle:

KPSS KOPYA ORGANİZASYONU BÖYLE İŞLEDİ

"...

Ulaştığım bilgilere göre, bu süreç şöyle işledi:

- Bilindiği gibi iptal edilen sınav 10 Temmuz 2010 günü gerçekleştirildi. ÖSYM bağlantılı kanallardan elde edilen sorular, 7 ve 9 Temmuz 2010 günleri arasında üç gün boyunca belirlenen adaylara kuryeler aracılığıyla ulaştırıldı.
- Soruların dağıtılmasından sorumlu olan ve halen lirar olan Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nde görevli Berat K., Isparta'daki arkadaşı Baki S.'ye "sistem haricinde yardım etmek" amacıyla soruları 5 Temmuz ve 7 Temmuz günlerinde gönderdi.
- Soruların adaylara dağıtımının tamamlandığı 9 Temmuz günü derneğin personeli M.İ., Ankara Etlik'te bir bilgisayarcıyla bağlantı kurarak, derneğin yönetim bölümünde soruların gönderilmesinde kullanılan 3 bilgisayara ait ana belleklerin sökülmesi ve yerine yenilerinin takılmasını sağladı.
Böylece, delillerin ilk bölümü imha edildi.
- 1 Eylül 2010'da İsparta Yalvaç'ta soruların dağıtılmasıyla ilgili savcılıkça adli soruşturma başlatıldı.
- 2 Eylül'de soruşturma çerçevesinde, savcılık sorulara usulsüz ulaştığı gerekçesiyle şüpheli Baki S.'ııin ifadesini aldı.
- 3 Eylü'de yerel mahkeme, soruşturmayla ilgili Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nde arama yapılmasını ve delillere el konulması talimatını verdi.
- Bu talimat sonrasında, incelemeyi yapmakla görevlendirilen Ankara Emniyet Müdürlüğü kadrosundaki Başkomiser Öner G., derneğin genel sekreteri ile irtibata geçerek bilgisayarlarda inceleme yapılacağını bildirdi.
- Bu görüşmenin ardından 4 Eylül'de Ankara Emniyeti Bilişim Suçlan Şubesi'den oluşturulan Başkomiser Öner G.'nin amirliğindeki bir polis ekibi, dernek merkezine giderek bilgisayarlardan "imaj alınması" işlemi gerçekleştirildi.

POLİSİN YAPMADIĞINI JANDARMA YAPTI

- Emniyet'e getirilen imaj alınmış dosyalar üzerinde inceleme yapıldı, ancak, dosyaların açılamadığı gerekçesiyle, "imaj çalışmıyor" tutanağı yapıldı ve alman imajlar imha edildi.
- Ardından bu kez Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan'dan alınan yeni talimat yazısıyla 6 Eylül'de yeniden dernek merkezine giden polis ekibi, bilgisayarlardan yeniden imaj aldı. İşlem bitince, polis ekibi emniyete gelmeden henüz dernek merkezindeyken bilgisayarlarda bazı anahtar kelimeleri kullanarak "dosya araması" için arama programı yüklemesi yaptı.
- Yapılan çalışmalar sonrasında 9 Temmuz'da yenilenmiş olan ana belleklerde olası "kırıntı" bilgilere ulaşılmasını engellemek amacıyla "silme" programı kullanılarak temizlik yapıldı.
- Program yüklendikten sonra bilgisayarlarda "KPSS", "eğitim bilimleri", "genel yetenek" ve "genel kültür" kelimeleri aratıldı. Aramanın ardından yüklenen silme programı kullanılarak ilgili dosyaların silinmesi sağlandı.
- Ancak, İsparta'da yürütülen soruşturmada savcılık istemiyle jandarma tarafından yapılan imaj incelemesinde Ankara'daki dernekten Baki S.'ye gönderilen bilgi dosyalarının izleri bulundu.
Polisin bulamadığı ancak jandarmanın bulduğu kayıtlarla ilgili hazırlanan bu rapor, soruşturmanın en önemli delili oldu.