Kopya iddiasıyla iptal edilen 2010 KPSS'de kopya iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün yapıldı.
Abone olİptal edilen 10 Temmuz 2010'daki Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sorularının sızdırılmasına ilişkin, 230 kişi hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olmak, nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik" suçlarından açılan ilk davanın bugünkü duruşması sona erdi.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı sanıklar ve avukatları ile şikayetçi kurumların avukatları katıldı. Duruşmada sanıklar sırasıyla savunmalarını yaptı.
Sanıklardan Fatma Taşkıran savunmasında, üniversiteden mezun olduktan sonra dershanede öğretmen olarak çalışmaya başladığını söyledi. 2010 KPSS'ye iyi bir hazırlık döneminden sonra girdiğini aktaran Taşkıran, "Ben artık dershanelerde çalışmak istemiyordum. O yüzden varımı yoğumu bu sınav için harcadım. Sınavdan sonra da çalıştığım dershaneden ayrıldım." dedi.
İddianamedeki 2 soruyu çözümleme yapmadan işaretlediği iddialarının doğru olmadığını savunan Taşkıran, soru kitapçığının incelendiğinde gerçeğin anlaşılacağı iddiasında bulundu.
Sanık Ayhan Kelebek de 2010'da yapılan KPSS'ye girmediğini belirterek, HTS kayıtlarından ötürü dosya kapsamında olduğunu savundu. Kelebek, "Milli Eğitim Vakfında çalışıyordum. HTS kayıtlarımın sebebi budur. Çalıştığım süre boyunca çok farklı kişilerle görüşmüşümdür." diyerek kopya iddialarıyla bir ilgisinin olmadığını ileri sürdü.
Sanık Ramazan Seyman ise savunmasına, KPSS'ye art arda iki yıl girdiğini ve ilk sınavdan 91, ikinci sınavdan 94 puan aldığını söyleyerek başladı. Atamasının 2011'deki aldığı puanla yapıldığını belirten Seyman, kopya iddialarını reddedip, "2010'daki sınava benimle birlikte giren kardeşim 64 puan aldı. Soruları almış olsam kardeşime vermemem hayatın olağan akışına aykırıdır. Soruları önceden almadım, sınav esnasında da kopya çekmedim." ifadelerini kullandı.
Sanıklardan fizik öğretmeni olan Muammer Kurt da 2010 KPSS'den 92, 2011 KPSS'den 96 puan aldığını aktararak, ilk sınavda kopya çeken birinin ertesi yıl bu puanı alamayacağını ileri sürdü. Kurt, Milli Eğitim Bakanlığına atanmadan önce çalıştığı 3 dershanenin halen eğitim hayatına devam ettiğini belirterek, ne FETÖ ile ne de kopya çekilmesiyle bir ilişkisinin bulunduğunu savundu.
Sanık Hasan Osmanoğlu ise bilirkişi mağduru olduğu iddiasında bulundu. 2009 ve 2012 yılları arasındaki sınavlara girdiğini ve puanını düzenli olarak artırdığını kaydeden Osmanoğlu, atamasının 2012 KPSS ile yapıldığını söyledi. Osmanoğlu, "2010'da kopya ile bu puanı almış olsam, 2011'de daha yüksek puanı nasıl alabilirim." diyerek suçsuz olduğunu ileri sürdü.
Sanıklardan Muharrem Öztürk de kendisi hakkında "FETÖ’nün Gümüşhane imamı" iddiaları bulunduğunu dile getirerek, "Ben inşaat mühendisiyim. Ne imamlığı? Adı geçen örgütle, hiçbir alakam yoktur." diyerek, beraatını talep etti.
Sanık Sinan Metin ise kopya çekilmesiyle bir ilişkisinin olmadığını kaydetti. Metin, tekrarlanan sınavda doğru sayılarının birbirine yakın olduğunu söyleyerek, "Bazı sorularda karalama yapmadan işaretleme yaptığım iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Soru kitapçığı incelenirse iddianamede benimle ilgili kısmın doğru olmadığı anlaşılacaktır." dedi.
Sanıklardan Nihat Ermiş de FETÖ'nün iddianamede, "Devlet içerisinde kadrolaşma amacı güden bir örgüt" olarak tanımlandığını hatırlattı. Kendisinin bu örgütle bağı olmadığını savunan ve kopya iddialarını reddeden Ermiş, "1999 yılında edebiyat öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Benim mezun olduğum dönemde KPSS yoktu. Şayet bu örgütün mensubu olsam, mezun olduğum dönemde devlet memuru olurdum." savunmasını yaptı.
Duruşmaya yarın devam edilecek.