BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
HABER /  EKONOMİ

2009 işsizlik oranı açıklandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işsizlik oranının geçen sene yüzde 6,9'a düştüğünü söyledi.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya'yı kapsayan TR83 Bölgesi'nde 2008 yılında 7,4 olan işsizlik oranının 2009 yılında 6,9'a düştüğünü söyledi.

MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır'ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in cevaplandırmasını istediği "Samsun'da 209 yılında işsizlik oranı ne kadar arttı? İşsizlik oranının en fazla olduğu illerdin birisi olan Samsun'da işsizlik oranının yüksek olmasının sebepleri üzerine her hangi bir çalışma yapılmış mıdır? Bölgedeki işsizlik oranının düşürülmesi için ne gibi tedbirlerin alınması düşünülmektedir? Uzun süreli işsizliği önleme konusunda bir ulusal istihdam strateji uygulaması düşünülmekte
midir?" şeklindeki soru önergesine cevap veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "TÜİK tarafından ilk defa Aralık 2009 tarihinde yayınlanan İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri'ne göre Samsun'da 2008 yılında işsizlik oranı yüzde 7,8 olarak tahmin edilmiştir. Mart 2010 tarihinde yayınlanan TÜİK Hane Halkı İşgücü Araştırması 2009 Yıllık Sonuçları İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey 2'ye göre TR 83 (Samsun, Tokat, Çorum, Amasya) Bölgesi'nde 2008 yılında yüzde 7,4 olan işsizlik oranı 2009'da yüzde 6,9'a düşmüştür. Son 2 yıldır yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de işgücü piyasası gelişmelerden olumsuz etkilenmiştir. Krizin çapı büyümeden ortaya konan proaktif tutum sayesinde sorunların ortaya çıkması ve büyümesi beklenmeden gerekli tedbirler alınmış, krizin muhtemel tahribatı mümkün olduğunca azalmıştır. Henüz kriz derinleşmeden uygulamaya konan ve kamuoyunda 'İstihdam paketleri' olarak bilinen 5763, 5838 ve 5921 Sayılı Kanunlarla işsizlikle mücadelenin
iktisadi, hukuki ve idari zemini sağlanmıştır" dedi.

İŞSİZLİK NEDENİYLE GELİRİ DÜŞENLERE DESTEK

5763 Sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun ile işsizlik nedeniyle gelirleri düşen vatandaşlara yönelik olarak işsizlik sigortasının kapsamı ve işsizlik ödeneği miktarı konusunda iyileştirmelere gidildiğini açıklayan Bakan Dinçer, "İşsizlik ödeneğinin daha kısa sürede bağlanmasına imkan sağlanmış ve işsizlik ödeneği miktarı yüzde 12 oranında artmıştır. Gençler ve kadınların istihdamını artırmak amacıyla mevcut istihdama ilave olarak işe alınan kadınlar ile 18-29 yaşarası gençlere ait işveren sigorta priminin 5 yıl boyunca kademeli olarak İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması hükme bağlanmış, böylece genç ve kadın istihdamı teşvik edilmiştir. İşgücü maliyetlerinin azaltılması amacıyla SSK primlerinde işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutarın hazine tarafından karşılanması sağlanmıştır. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan mesleki eğitime yönelik olarak kullanılacak kaynak miktarı artırılmış ve işsizlik sigortasından yararlananların yanı sıra kuruma kayıtlı diğer işsizlere verilecek olan iş bulma, danışmanlık hizmetleri, mesleki eğitim, işgücü uyum ve toplum yararına çalışma hizmetleri giderleri ile işgücü piyasası araştırma ve planlama çalışmaları giderlerinin de İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması mümkün hale gelmiştir. İstihdam üzerindeki yüklerin azaltılması amacıyla özel sektörde 50 veya daha fazla işçi çalıştıran işverenlerin eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma yükümlülüğü kaldırılarak kamudaki kontenjanlar artırılmıştır" diye konuştu.
Bakan Dinçer, kriz nedeniyle işten çıkarmaların önüne nasıl geçtiklerini şu şekilde açıkladı:

"5838 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunla, kısa çalışma ödeneği miktarı yüzde 50 artırılmış, kısa çalışma ödeneğinin süresi 3 aydan 6 aya uzatılmıştır. Böylece küresel ekonomik kriz nedeniyle yoğun iştin çıkarmaların önüne geçilmiştir. Kadınların ve 18-29 yaş arası gençlerin istihdamı teşvik amacıyla 5763 sayılı Kanun ile getirilen teşvikin süresi 1 yıl daha uzatılmıştır."