BIST 9.652
DOLAR 34,69
EURO 36,75
ALTIN 2.961,83
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

2007 küresel ısınma yılı

Bilim dünyası, 2007’de küresel ısınmanın Dünya’da bıraktığı hasarı kayda geçirmek için toplanacak.

Abone ol

2007 küresel ısınma yılı olacak
Bilim dünyası, 2007’de küresel ısınmanın Dünya’da bıraktığı hasarı kayda geçirmek için 50 bin uzmanın katılımıyla uluslararası bir araştırma ve bilinçlendirme seferberliği düzenleyecek.

Dünyayı ekolojik felaketleri beklediğinin bilincindeki binlerce bilim insanı, gelecek yıl iddialı bir projeyle küresel ısınmanın varlığını kanıtlamaya ve bilinci artırmaya çalışacak. Dünyanın çeşitli üniversitelerinden uzmanlar, son 50 yılda kutuplardaki buzul erimesinin bütünsel kayıdı çıkaracak.

Bilim dünyası, gelecek yılı Uluslararası Kutup Yılı (International Polar Year-IPY) olarak ilan ederek, küresel ısınma konusunda gelecek kuşaklara kapsamlı bir miras bırakmayı hedefliyor. Bilim insanlarının hedefi, dev çapta bir kampanyayla küresel bir bilinç yaratmak.

50 BİN BİLİM İNSANI

Gelecek yıl Mart ayından itibaren 60 ülkeden 50 bin bilim insanı ortak projelerle kutuplardaki buzul erimelerini test edecek. Onlarca branştan yüzlerce proje üretilerek bunlar toplumlarla paylaşılacak. Kamunun sergiler, filmler, internet uygulamaları yoluyla interaktif olarak katılımı sağlanacak.

YÜZLERCE PROJE

Tasarı aşamasındaki projeler arasında, Dünya’nın 1 milyon yıl önceki buzul kütleleri ve son yıllardaki buzul erimesinin haritaları, kutup hayvanlarının incelenmesi, petrol ve doğal gaz rezervlerinin gelişimi ve çeşitli uydu gözlemleri bulunuyor.

TEST ALANI KUTUPLAR

Programın öncülerinden Dr. David Carlson, kutupların, küresel ısınma açısından gerçek bir test alanı olduğunu; karbon döngüsü, küresel deniz akıntıları gibi birçok doğal olaydaki bozulmaların kutuplarda hissedildiğini vurguluyor.

Daha önce de 1957 yılı Uluslararası Jeofizik Yılı ilan edilmiş ve uzaya çıkan Sputnik uydusuyla Güney Kutbu’nun buzul kütlesinin gözlemlenmesi sağlanmıştı. Bu kampanya sayesinde, Antarktika’nın bugün de temel alınan buzul haritası çıkarılmış ve ‘Beyaz Kıta’yı uluslararası barış bölgesi yapan Antarktika Anlaşması’ için lobi yapılmıştı.

Kaynak: BBC