BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,48
ALTIN 3.029,02
HABER /  EKONOMİ

2006 enflasyon tahmini

Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında yapılan değerlendirmede 2006 enflasyon tahminini yaptı.

Abone ol

Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında yapılan değerlendirmede, yıllık enflasyondaki düşüşün Mart ayından itibaren tekrar başlayacağı ve enflasyonun yıl sonunda nokta hedef olan yüzde 5'e yakın gerçekleşeceği tahmin edildiği ifade edildi.

Para Politikası Kurulu'nun, son dönemdeki gelişmelerin, kısa vadeli enflasyon tahminlerini olumlu etkilemekle birlikte, Enflasyon Raporu'nda ortaya konulan orta vadeli görünümü belirgin olarak değiştirmediği değerlendirmesini yaptığı belirtilen değerlendirmede, ''Tekstil, hazır giyim ve deri sektörlerindeki KDV indirimi, imalat sanayiinde verimlilik artışlarının sürmesi ve petrol fiyatlarının ikincil etkilerinin sınırlı kalmaya devam etmesi gibi gelişmelerin enflasyonu kısa vadede olumlu etkileyeceği öngörülmektedir'' görüşü yer aldı.

''PARA POLİTİKASINDA TEMKİNLİ YAKLAŞIM SÜRDÜRÜLMELİ''-

Değerlendirmede, gelişmeler ışığında, ''para politikasına ilişkin belirsizlik algılamasının artma olasılığı, hizmet sektöründeki fiyat artışlarının halen yüksek olması, talep koşullarının enflasyona -verdiği desteğin azalması ve hammadde maliyetlerinin yüksek seviyelerde dalgalanmaya devam etmesi''nin, para politikasında temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirdiği de vurgulandı. Uluslararası likidite koşullarındaki gelişmelerin de yakından
izlendiği bildirilen değerlendirmede, şu bilgiler yer aldı:

''Bugünkü bilgiler ışığında, orta dönemde politika faizlerinin yükselme olasılığı, aşağı inme ya da sabit kalma olasılığına kıyasla daha düşüktür. Kısa dönemde ise sabit kalma olasılığının geçen toplantıya göre azaldığı ifade edilebilir. Bu politika perspektifinin, enflasyonun 2007 yılı ortalarında hedef patika ile uyumlu olmasını sağlayacağı öngörülmektedir.

Diğer yandan, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu'nun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağı özenle vurgulanmalıdır.''

ENFLASYONU ETKİLEYEN UNSURLAR

Değerlendirmede enflasyonu etkileyen unsurlara da değinildi. Şubat'ta otomobil yurt içi satışları, taşıt kredisi, tüketim endeksleri ve tüketim malı ithalatı verileri, talep ve üretim göstergelerinin istikrarlı seyrettiğine işaret edilen değerlendirmede, yatırımlardaki istikrarlı eğilimin de devam etmekle birlikte, ticari araç yurt içi satışları ile makine-teçhizat, elektrikli makine ve büro makineleri gibi yatırım malları üreten sektörlerdeki son dönem gelişmelerinin, yatırım harcamalarındaki hızlı artışların önümüzdeki dönemde yavaşlama eğilimi gösterebileceğine dikkat çekildi.

Değerlendirmede, ''Ancak, açıklanan nedenlerden dolayı Ocak ve Şubat ayındaki gelişmelerin geçici olabileceği unutulmamalıdır. Zira, üretimde gözlenen azalışa karşılık sermaye malları ithalatındaki artışeğilimi, yatırım harcamalarının sürdüğüne işaret etmektedir. Bu konuda daha net çıkarımlar yapılabilmesi için önümüzdeki aylarda açıklanacak veriler önem kazanmaktadır'' denildi.

Gerek makine-teçhizat gerekse inşaat sektörüne ilişkin göstergelerin, 2006 yılı başı itibarıyla bir hızlanma görülmemekle birlikte, yatırım talebindeki istikrarlı artışların en azından kısa vadede devam edeceği yönünde bilgi içerdiği belirtilen değerlendirmede, Mart ayı ile birlikte ihracatın tekrar artış göstermeye başlamasının dikkat çeken bir diğer nokta olduğu kaydedildi.

İthalatın da artış eğilimini sürdüreceği ve önümüzdeki dönemde net dış talebin yurt içi katma değere katkısının sınırlı olmaya devam edeceğinin öngörüldüğü bildirilen değerlendirmede, şöyle denildi:

''Tüketici kredileri yüksek seviyelerini korumakla birlikte, özellikle konut kredileri hariç, yıllık artış hızlarının son dönemde göreli bir istikrara kavuşma eğilimi sergilemesi, iç talepteki artışın istikrarlı olduğu yönünde bir gösterge olarak değerlendirilmektedir. Kuşkusuz, konut kredilerinde yapısal unsurlardan kaynaklanan artışlar önümüzdeki yıllarda da devam edebilecektir. Ayrıca son yıllarda kamu kesimi borçlanma gereğindeki düşüşün gerek tüketici kredileri gerekse kurumsal kredi arzını desteklemeye devam edeceği tahmin edilmektedir.

Hızlı kredi genişlemesi, fiyat istikrarı ve finansal istikrar açısından dikkatle takip edilmesi gereken bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Özetle, arz ve talep koşullarına ilişkin değerlendirmeler, ekonomik faaliyette yılın başında gözlenen yavaşlamanın geçici olduğuna ve toplam talep artışının istikrarlı seyrini sürdürdüğüne işaret etmektedir.''

HAM PETROL FİYATLARINDAKİ GELİŞMELER

''Son aylarda petrol fiyatlarında öngörülemeyen salınımların devam etmesi, 2006 yılı enflasyon hedefine ulaşılabilirlik açısından petrol fiyatlarının önemli bir risk unsuru olmaya devam ettiğini teyit etmektedir'' denilen değerlendirmede, ayrıca, Uluslararası Metal  Fiyatı Endeksi'nin yıllık olarak yüksek artışlar göstermiş olmasının da diğer bir maliyet kaynaklı risk unsuru olarak ortaya çıktığı bildirildi.

Değerlendirmede, son dönemde cari açığın finansman yapısındaki güçlenme eğiliminin, ''uluslararası likidite koşullarındaki dalgalanmalara karşı dayanıklılığın artmaya başladığı'' anlamına gelsede, yapısal düzenlemelerin kararlılıkla sürdürülmesi ve belirsizlik algılamalarını artıracak uygulamalardan kaçınılmasının, mevcut koşullar altında halen önemini koruduğu da vurgulandı.