2005 yılı yabancı bankalar açısından tam anlamıyla ''altın bir yıl'' oldu.
Abone olMerkez Bankası'nın 2005 Yılı Raporu'na göre, Yabancı bankaların ülkemizde bireysel bankacılığa ağırlık vermeleri ve daha önce özel
banka kapsamında yer alan Fortis Bank A.Ş'nin yabancı banka grubuna
geçmesi, yabancı bankaların hem şube ağının genişlemesine, hem de
personel sayısının artmasına yol açtı.
2005'de bankacılık sisteminde payı en çok artan grup, yabancı bankalar olurken, kamu bankaları da, payı en fazla düşen kesimi oluşturdu.
Geçen yıl, mevduat hacminde en yüksek artış kaydedilen grup da, yabancı bankalar oldu. 2005 yılı Aralık ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, yabancı bankaların mevduatlarında,reel bazda yüzde 97 oranında artış meydana geldi.
Bu dönemde yabancı bankaların toplam mevduat hacmi içindeki payları da yüzde 2,5'dan yüzde 4,1'e çıktı. 2005 yılı sonunda, mevduatlardaki artış, özel bankalarda yüzde 22, kamu bankalarında ise yüzde 8 olarak gerçekleşti.
KREDİLER
2004 ve 2005 yıllarında açılan kredilerin banka gruplarına dağılımı göre ise özel ve kamu bankalarınca açılan krediler, reel bazda yüzde 39 artış gösterdi. Buna karşılık yabancı bankaların açmış olduğu kredilerdeki artış, yüzde 104'e ulaştı. Yabancı bankaların açmış olduğu kredilerdeki bu artışta, kredi tabanlarını yükseltmek istemelerinin yanısıra, sistemde göreceli olarak büyük bir banka olan Fortis Bank'ın yabancı mevduat bankası grubuna dahil edilmesi de etkili oldu.
Bankaların menkul değerler portföyüne göre de, kamu bankalarında yüzde 4,6, özel bankalarda yüzde 25,8, yabancı bankalarda ise yine Fortis Bank'ın etkisiyle yüzde 74,2'lik artış meydana geldi.
Geçen yıl bankacılık sektöründe, bilanço içi verilere göre hesaplanan pozisyon açığı 12 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde kamu bankaları 1,7 milyar dolar, özel bankalar 9,2 milyar dolar, yabancı bankalar 853 milyon dolar, TMSF kapsamındaki bankalar 63 milyon dolar, kalkınma ve yatırım bankaları da 116 milyon dolar pazisyon açığı verdi.
KARLARINI KATLADILAR
Yabancı bankalar, geçen yıl sektörün en karlı banka grubu olarak da ön plana çıktı. 2005'de yabancı bankalar ile kalkınma ve yatırım bankaları, karlılıklarını reel bazda da arttırdı.
Rapora göre, 2004'de 2,7 milyar YTL kar eden kamu bankaları, geçen
yılı 2,9 milyar YTL karla geride bıraktı. Konjonktürel gelişmelerle birlikte düşen faiz oranları, kamu bankaları faiz gelirlerini etkileyerek, gelir artışının sınırlı kalmasına yolaçtı. Kamu bankalarının artan takipteki alacaklar provizyonu ve azalan toplam menkul değerlerden alınan faizler nedeniyle de dönem net karlarında düşük bir artış sağlandı.
Özel bankaların ise 2004'de 2,8 milyar YTL olan toplam karları, 2005'de 1,9 milyar YTL'ye geriledi. Özel bankaların karlarındaki bu azalma, büyük ölçüde artan diğer faiz dışı giderler ile diğer provizyonlar kaleminden kaynaklandı. Bu dönemde, sermaye piyasası işlemlerinden doğan gelirler de faiz oranlarındaki düşüşe paralel azaldı.
TMSF bünyesindeki bankaların 2004'de 386 milyon YTL olan toplam
karları da 2005'de 259 milyon YTL'ye geriledi. Buna karşılık, 2004'de 315 milyon YTL kar elde eden kalkınma ve yatırım bankaları, geçen yılı 683 milyon YTL karla kapattı.
2004'de 241 milyon YTL karı bulunan yabancı bankaların, 2005'deki toplam karları ise 510 milyon YTL'ye çıktı. Yabancı bankaların karlarındaki artışta, özellikle bankacılık sektöründeki yabancı paylarının yükselmesi etkili oldu. Artan faiz gelirleri de bu tabloya katkı yaptı.
TÜRKİYE'DEKİ YABANCI BANKALAR
2005 yılı sonunda ülkemizde 13 yabancı banka faaliyet gösteriyordu. 6'sı Türkiye'de kurulmuş, 7'si ise Türkiye'de şube açmış bu bankalar şöyle:
Türkiye'de kurulmuş yabancı bankalar:
-Arap Türk Bankası A.Ş
-BankEuropa Bankası A.Ş
-Citibank A.Ş
-Deutsche Bank A.Ş
-Fortis Bank A.Ş
-HSBC Bank A.Ş
Türkiye'de şube açan yabancı bankalar:
-ABN AMRO Bank N.V.
-Banka di Roma S.P.A.
-Bank Mellat
-Habib Bank Limited
-JPMorgan Chase Bank N.A.
-Societe Generale (SA)
-WestLB AG