BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,73
ALTIN 2.955,99
HABER /  DÜNYA

20 Yıllık karakol, sebze tezgahı oldu

Siirt-Baykan-Kurtalan karayolu üzerinde 20 yıldır kontrol noktası olarak kullanılan karakol binası şimdiler de köylülerin sebze ve meyve sat...

Abone ol

Siirt-Baykan-Kurtalan karayolu üzerinde 20 yıldır kontrol noktası olarak kullanılan karakol binası şimdiler de köylülerin sebze ve meyve satış tezgahı oldu.
Siirt Kurtalan ve Baykan karayolu ayrımında yaklaşık 20 yıl önce kurulan karakol, kontrol noktası olarak kullanılıyordu. Siirt’in giriş ve çıkışlarında geçen araç ve yolcuların arandığı kontrol noktası olan karakol iki yıl önce boşaltılırken, kullanılmayan bina ise yıkıldı. Söz konusu alan, Siirt-Kurtalan ve Baykan karayolunun kesiştiği üç noktada olması ve tarıma elverişli toprakların üzerinde bulunmasını fırsata çeviren köylüler, yetiştirdiklerin domates, biber, patlıcan, yeşillik ve meyveleri bahçelerinden toplayarak burada tezgahlarda sergilemeye başladı.
Bölgenin tarım merkezi olduğunu belirten İlhan Eren, çözüm süreciyle birlikte bölgede yavaş yavaş tesis edilen huzur ve güven ortamı ile artık bu noktada karakola ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Tüccarlık yaptığını söyleyen Eren, “Daha önce burada kontrol noktası vardı, gelen geçen araçların ve içindeki vatandaşların didik didik arandığı bir dönemi hatırlıyoruz. Ancak huzur ortamı yeni yeni tesis edilince karakola da ihtiyaç kalmadı ve taşındı, bina da yıkıldı. Bugün bu alanı üreticiler topladıkları sebzeleri burada satıyoruz. Siirt Kurtalan ve Baykan yol ayrımında çok sayıda ekili araziler mevcut. Burada tam anlamıyla tarım ürünlerinin yetiştirilmesi durumunda bölgeyi doyurabilecek sebze ve meyve kapasitesi var. Çözüm süreciyle oluşan huzur ortamı buna zemin hazırladı. İnşallah devamı gelir" dedi.
Muş ile Diyarbakır arası kamyon taşımacılığı yaptığını söyleyen Necat Buğdaycı, çözüm sürecinin bazı taşları yerinden oynattığını, bölgeye barışın bir gün geleceğine inandığını söyledi. Buğdaycı, “15 yıldır bu yollarda taşımacılık yapıyorum. Sadece Siirt ile Diyarbakır’a gitmek için 20 ayrı yerde arama noktası vardı. Her durduklarında saatlerce arama yapılıyordu. Bugün barış dilinin konuşulduğu şu günlerde güvenliğimizden kuşku duymuyoruz. 2 sene öncesine kadar burada durdurulup bekletildiğim günleri hatırlıyorum. Bugün ise bu karakol yerinde köylüler sebze satıyor. Bu demokratik adımları destekliyor ve kalıcı barışa vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Köy domatesi almak için yol kenarında durduğunu söyleyen iş adamı Nasih Erten ise “Çözüm sürecini destekliyoruz, silahların susması bölgeye huzur getirdi, yetkililer bu konuda gerekli adımı atarsa çözüm süreci barışla sonuçlanabilir. Güvenliğin olmadığı yerde üretimden bahsedilemez. Bu bölge tarım alanında bakir ve bereketlidir, mutlaka değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.
(İHA)