BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

20 yıllık hayalini devlet gerçekleştirdi

Bakanlıktan aldığı kredi ile 30 adet gebe düve alan Hediye Ceylan, hayalindeki barınağı da son teknoloji ile kurarak besiciliğe başladı.

Abone ol

Antakya'da 60 yaşındaki Hediye Ceylan, 20 yıllık hayalini Tarım Bakanlığı'nın başlattığı "Hayvancılıkta Yüzde 100 Faiz İndirimli (0 Faizli ) Kredi" ile gerçekleştirdi.

Geçmiş yıllarda Hatay vali yardımcılarının sekreterliğini yapan, yıllarca dikiş nakış işi yaparak geçinen ve halen Antakya Belediyesi Mezarlık Kompleksi'nde gassal olarak çalışan Hediye Ceylan, yıllardır hayalini kurduğu hayvan çiftliğine Tarım Bakanlığı'ndan aldığı sıfır faizli kredi sayesinde kavuştu.

Antakya merkeze bağlı Hanyolu köyünde yaşayan Hediye Ceylan, uzun yıllardır hayvan yetiştiriciliği ile uğraşıyordu. Önceleri 2-4 tane küçükbaş hayvan besleyip satan Ceylan, hayvancılıkta daha da ilerlemek için yıllarca Tarım İl Müdürlüğünün kapılarını aşındırdı. 60 yaşında olmasına rağmen hayvan yetiştirmekten vazgeçmeyen Ceylan'ın bu hayali, Hatay Tarım İl Müdürlüğü'nden gelen haberle gerçekleşti.

Tarım Bakanlığı'nın büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği, "Hayvancılıkta Yüzde 100 Faiz İndirimli (0 Faizli) Kredi" uygulaması kapsamında bilgilendirilen Ceylan, ilk olarak Hanyolu köyünde bulunan 10 dönümlük arsası üzerine modern bir hayvan barınağı inşa etti. Barınağın tamamlanmasının ardından Hatay Tarım İl Müdürlüğü ile irtibata geçen Hediye Ceylan'ı, yetkililer besicilik konusunda eğitim alabilmesi için SÜTAŞ'ta staja gönderdi.

Hayvan besiciliği ve yetiştiriciliğini modern ortamda gerçekleştirmek için aldığı eğitimin kendisine büyük katkılar sağladığını söyleyen Ceylan, "60 yaşında olmama rağmen halen kendimi dinç hissediyorum. Bu benim hayalimdi. Hayalimin gerçekleşmesinden ziyade bu işi layıkıyla yapmam gerekiyordu. Bu nedenle beni SÜTAŞ'a gönderdiler. Orada eğitim aldım. Bu işi tek başıma yürütmem imkansızdı. Yardımcılarım olmalıydı. Bu nedenle ailecek çalışmamız gerektiğine karar verdim. Eşim, gelinlerim ve damatlarımı da alıp SÜTAŞ'a gittim. Burada oldukça verimli geçen bir eğitim gördük" dedi.

SÜTAŞ'taki eğitimlerinin tamamlanmasının ardından hayvan alım sürecine geçtiklerini söyleyen Ceylan, gerekli evrakların hazırlanmasıyla birlikte hayvan seçimlerini yapmış. Tarım Bakanlığının hazırladığı sıfır faizli 7 yıllık hayvancılık projesi kapsamında 200 bin TL kredi talep eden Ceylan, evini ve tarlalarını ipotek ettirerek Balıkesir ilinden 30 baş gebe düve aldı. Gebe düve seçmesinin nedenini "Hem etlerinden hem de sütlerinden faydalanmak" sözleriyle anlatan Ceylan, "Aslında kredi talep ederken size bir sınırlama getirilmiyor. Ama ben gebe düve tercih ettim. Aldığım 30 düve hamile ve 5-6 ay sonra doğumları olacak. 5-6 ay hiçbir verim almadan besleyeceğim. Doğumlarıyla birlikte tekrar tohumlama yapılacakları, kesimlik olanlarını ve süt alımında kullanacaklarımızı ayırmayı istiyorum. Doğumların ardından uygun olanları tekrar tohumlayıp işi daha da büyütmek niyetindeyim" diye konuştu.

2 yıl ödemesiz 5 yıl eşit taksitle aldığı 30 adet hayvanın ödemelerini Ziraat Bankası'na yapacağını belirten Ceylan, "Bu krediyi en yakınınız bile size vermez. Yıllarca hep araştırdım. Projeler hazırlattım. Ancak kredilerdeki faiz yükü nedeniyle hayalimi gerçekleştirmemiştim. Allah devletimize zeval vermesin. Tarım Bakanlığı'nın bu kredi olanağı sayesinde barınağımı da kurdum, hayvanlarımı da aldım. Hayvanlarımdan alacağım ilk ürünün ardından tekrar kredi kullanıp bu kez küçükbaş hayvan çiftliği kurmak istiyorum" ifadelerini kaydetti.

Ülkede yaşanan et sıkıntısının ve pahalılığın bu tip girişimlerle ortadan kalkacağına inandığını söyleyen Ceylan, "Gençlerimiz, asgari ücretle iş aramaktansa bu tip krediler kullanarak kendi işlerinin patronu olabilir. Özellikle kadınlarımız için bulunmaz bir fırsat bu. Benim imkanım vardı, 30 tane büyükbaş aldım. Ama imkanı olmayan küçükbaş alır, sayıyı azaltır. Büyükbaş olmazsa kümes hayvancılığı yapar. Yeter ki çalışmak isteyelim. Devlet artık her konuda girişimciyi teşvik ediyor" diye konuştu.

Hatay'daki süt ve et üretimine çok kısa süre içerisinde katkıda bulunacak olmanın mutluluğunu yaşadığını da belirten Ceylan şunları kaydetti:
"Hatay genelinde devletin verdiği bu krediden ilk yararlanan benim. Şimdi gerek kendi köyümden gerekse çevre köylerden ve hatta iş arkadaşlarım, yakın çevrem dahi gelip barınağımı görüyor. Benden bilgi alıyor. Şu anda benim çiftliğimi görüp de barınak inşa etme kararı alan 2 köylüm var. Bu sayının giderek artmasını ve Hatay'ın bir besi merkezi olmasını istiyorum. Dışarıdan ne geldiğini bilemezsiniz ama siz yetiştirseniz sağlıklı mı değil mi bilirsiniz. Kazancımız ülkemizde kalır. İşsizlik bir nebze de olsa önlenir, tüm bunlara Hatay'da örnek olmak güzel. Dilerim ki bu krediden özellikle bayanlar yararlanır."