BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,84
ALTIN 2.823,35
HABER /  POLİTİKA

20 yıl sonra Zana böyle yemin etti

20 yıl önce olaylı yemine imza atan Leyla Zana bugün sorunsuz şekilde yemin etti.

Abone ol

1994’te DEP milletvekiliyken gözaltına alınan ve 11 yılını cezaevinde geçiren Leyla Zana da yaka paça atıldığı TBMM kapısından, 17 yıl sonra ilk kez girdi.

BDP'den yemin etmeyen tek vekil
Yeni asama yılında BDP'liler yemin etti. Partide bir kişi yemin etmedi. Ayrıntılar için tıklayın

Meclis'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasından ardından BDP'li milletvekilleri yemin etti. Yemin eden milletvekilleri arasında ise en çok ilgi çeken isim Leyla Zana oldu. Yemin için kürsüye çağrılan Zana, önündeki metni dikkatli bir şekilde okudu.

Zana daha sonra partisinin sırasına yürüdü. 20 yıl önce yaşanan Meclis'teki istenmeyen görüntüler bu kez tekrarlanmadı.

Leyla Zana 1991 yılında TBMM yemin töreninde, başında Kürt bayrağının renkleri olan bir bantla, Türkçe başladığı yemini Kürtçe ("Bu yemin Kürt ve Türk halklarinin kardeşliği içindir") şeklinde tamamlaması nedeniyle tepkiyle karşılaşmıştı.

TUTUKLANMIŞLARDI

BDP'den yemin etmeyen tek vekil
TBMM'nin açılış töreni ilginç manzaralara da sahne oldu. Ertuğrul Kürkçü Meclis'e neden karanfille geldi. Tıklayın

1994... DEP milletekili iken terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle önce milletvekilliği düşürülen Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak, Orhan Doğan, göz altına alınarak 11 yılını cezaevinde geçirmişti.

İŞTE YEMİN METNİ:

''Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.''

TARTIŞMALARA NOKTA KOYULDU
Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın TBMM Genel Kurulu'nda yemini sırasında Türk Milleti yerine Türkiye Milleti ifadesini kullandığı iddialarına Meclis'ten cevap geldi. Haberle ilgili detaylı bilgi için TIKLAYIN!..