Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, yoğun girişimlerin sonuç verdiğini ve 20 ton tıbbi yardımın Gazze’ye girişinin başladığını ...
Abone olTürk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, yoğun girişimlerin sonuç verdiğini ve 20 ton tıbbi yardımın Gazze’ye girişinin başladığını belirtti.
Gazze’deki yaraları sarmak üzere harekete geçen Türk Kızılayı, 20 ton ilaç ve tıbbi malzemeyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere Türk Hava Yolları’na ait bir kargo uçağı ile yola çıkarmıştı. Bölgede bulunan Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, yoğun girişimlerin sonuç verdiği ve 20 ton tıbbi yardımın Gazze’ye girişinin başladığı bilgisini verdi. Türk Kızılayı ekibi ile birlikte Türkiye’den gönderilen yardımların alandaki ihtiyaç sahiplerine ulaşması için çalışma yürüten Genel Müdür Dr. Mehmet Güllüoğlu, “Türk Kızılayı olarak yardım çalışmalarımızı iki yönlü olarak yürütüyoruz. Hem gıda ve diğer ihtiyaç malzemelerini tedarik edebildiğimiz kadarıyla Gazze’nin içerisinden tedarik ederek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışıyoruz hem de farklı kanallardan Gazze içerisine yardım sokmaya çalışıyoruz. Bu anlamda 2 gün önce THY’ye ait bir uçakla Türkiye’den 20 ton tıbbi malzeme ve ilacı İsrail’e ulaştırdık. Bu ilaçları Gazze içerisine sokabilmek için pek çok resmi görüşme ve yazışma gerçekleştirdik. Bu temaslarımız neticesinde söz konusu yardım malzemelerini Gazze içerisine geçirmeye başladık. Gazze’de Türk Kızılayı’nın mevcut ekibi, Filistin Kızılayı’ndan arkadaşlarla bu malzemeleri teslim alacaklar ve hastanelere ulaştırmaya çalışacaklar" dedi.
Güllüoğlu, "Bir taraftan yerelden de ilaç tedarik etmeye çalışıyoruz ancak ilaç depoları bazı ilaçları teslim etmek için bir ay süre istiyorlar. Hastaneler, kamplar gibi toplu olarak yardım gereken yerler olduğu gibi çatışmaların devam ettiği ve ulaşımın zor olduğu mahalleler de var. Bu bölgelere ne Kızılay ne de Kızılhaç görevlilerinin girebilmesi mümkün gözükmüyor. Yardım görevlilerine ateş dahi edilebiliyor. Çocukların, kadınların, hamilelerin, yaşlıların, ambulans ve hastanelerin dahi hedef alındığı bir ortamdan bahsediyoruz. İsrail’in de taraf olduğu Cenevre Sözleşmeleri’ne aykırı bir durum söz konusu. Buna rağmen biz elimizden geleni yapmaya ve insanların yaralarını sarmaya çalışıyoruz" dedi.
"GAZZE İÇİN BAĞIŞLAR DEVAM ETMELİ"
Yardım kuruluşlarına verilen desteğin önemine de dikkat çeken Güllüoğlu, “Ülkemizden bağışçılarımız sağ olsunlar birçok sivil toplum kuruluşuna desteklerini eksik esirgemiyorlar. Bu desteklerin devamını bekliyoruz. Çünkü Gazze’de bugün değil, uzun bir süredir yakıt ve ilaç sıkıntısı var. Gazze’ye elektrik sağlayan tek santralin de vurulduğunu öğrendik. Yakıt olmaması, ambulansların da hastanelerin yoğun bakımlarının da çalışamaması demek. Bu yüzden Gazze’de durum ne yazık ki daha da kötüye gidiyor. Bölgede ateşkes, artık bir politik tavır olarak değil, insani bir tavır olarak şart. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin açıklamalarının biran önce gerçeğe dönüşmesi gerekiyor. 2009’daki benzer durumdan çok daha zor ve çok daha derin bir insani kriz var şu an Gazze’de” dedi.
(İHA)