BIST 9.676
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.964,13
HABER /  GÜNCEL

20 Şubat İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün, Moskova ve Batı arasındaki gerilim, IŞİD içinde yaşanan kopmalar ve Economist dergisinin Kürtlerle ilgili dosyası öne çıkıyor.

Abone ol

İngiltere basınında bugün, Moskova ve Batı arasındaki gerilim, IŞİD içinde yaşanan kopmalar ve Economist dergisinin Kürtlerle ilgili dosyası öne çıkıyor.

Iraklı Kürtlerin bağımsızlık yolunda olduğunu belirten Economist dergisi, Türkiye'deki Kürtlere ayırdığı bölümde de 'PKK'nın rolünün değiştiği' yorumunu yapıyor.

Kandil Dağları menşeli makalede şu ifadeler var:

"PKK kurucularından Cemil Bayık, 'Yeni PKK, eski PKK'dan farklı' diyor. Marksist-Leninist doktrinci geçmişinden uzaklaşan Bayık şimdi, 'Proletarya diktatörlüğü, parti diktatörlüğünü reddediyoruz' diyor. Bayık'a göre PKK artık, Kürtlerin çoğunlukta olduğu Türkiye'nin güneydoğusunda ayrı bir devlet istemiyor."

Dergiye konuşan Bayık sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Tüm isteğimiz, kendi kimliğimiz, kültürümüz ve demokratik koşullarımız altında özgürce yaşamak. Kendi kaderini tayin hakkı, bağımsız bir devlet olarak yorumlanmamalı."

Derginin 'Leaders' bölümündeki yorum makalesinde yer alan ifadeler de şöyle:

Yorum makalesinde yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

"Bir ülke, eğer kendi ayakları üstünde durabiliyorsa, demokratik niteliklere sahipse ve azınlıklarına saygı gösteriyorsa bağımsızlığını elde edebilmelidir. Bunun için Iraklı Kürtlerin kendi anavatanlarını istediklerini bir kez daha oy vererek teyit etmeleri gerekir. Ekonomik ve demokratik yeterliliğin yanı sıra, yeni devlet, askeri olarak kendini savunabilmeli ve Türkiye, İran, Suriye topraklarını ısırma eğilimini onaylamamalıdır. Komşularının desteğini almalıdır. Ve sınırların nereye çizileceği dahil, Irak hükümetiyle şartları belirlemelidir."

Economist dergisindeki makalelerin ayrıntıları için tıklayın.

IŞİD'de kopmalar artıyor

Times gazetesi, Rakka ve Musul'daki kaynaklarına dayandırdığı haberinde IŞİD'in kontrolündeki bölgelerde halkın itaatsizliğinin ve IŞİD'den ayrılanların sayısının arttığını yazıyor.

Haberde, IŞİD içinde yolsuzluğun tırmandığı, hoşnutsuzluğun arttığı ve direniş başladığı belirtiliyor.

Times gazetesinde yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

"Musul'daki bir muhalif, Ürdünlü pilotun öldürülmesi halk arasında tedirgine neden oldu, IŞİD'in Kobani'de yenilmesi ve Kürt birliklerinin ilerlemesi de IŞİD'in Musul'u elinde tutup tutamayacağına dair soru işaretleri doğurdu."

Gazeteye konuşan kaynak, "İnsanlar IŞİD'in kenti hiç terk etmeyeceğini düşünüyordu. Fakat şimdi IŞİD'in yalnızca bir süreliğine Musul'da olduklarını ve terk etmelerinin kaçınılmaz olduğunu biliyorlar" dedi.

Gazetenin haberine göre, Musul'daki üniversitede de öğrenciler greve gitti ve birçok binanın artık 'hayalet binaya' dönüştü.

Son iki haftada en az 15 IŞİD militanı örgütü terk etti ve Türkiye'ye gitti. Kendilerinden önce de ailelerini gönderdikleri düşünülüyor.

Kaynak, ikisinin kardeş olduğunu söylüyor ve "Türkiye'deler bir daha buraya gelmeyecekler" diye ekliyor.

Rakka'daki kaynaklar da, bazı IŞİD militanlarının, El Nusra Cephesi kontrolündeki bölgelere veya Türkiye kaçmak için kendilerine benzeyenlerin kimliklerini çalmaya çalıştıklarını söyledi.

Bölge halkının da kimlik belgelerini çalınma korkusuyla sürekli yanlarında taşıdıkları belirtildi.

Sosyal medyada IŞİD

Times gazetesinde yer alan bir diğer haberde de, sosyal medyada radikal akımların engellenmesi için, İngiltere'nin Mısır'daki imamlara yoğunlaştırılmış İngilizce eğitimi verdiği yazıyor.

Bu uygulamayla imamların İngilizce tweet atmaları ve İngilizce blog yazmaları hedefleniyor.

Gazetedeki bir diğer haberde de Twitter'a IŞİD'le bağlantılı 46 bin hesabı kapatma uyarısı yapıldığı belirtiliyor.

Uyarı, Washington'da radikal şiddetin ele alındığı zirveden çıktı.

Moskova ve Batı

Independent gazetesinin manşetinde, Moskova ve Batı arasındaki iplerin, bir dizi askeri ve diplomatik gelişmenin ardından yeniden gerildiğine dair bir habere yer veriyor.

Haberde, İngiltere parlamentosu üst kanadı Lordlar Kamarası'nın bugün İngiltere ve AB'yi Ukrayna krizinde Rusya'daki havayı anlayamadıkları için eleştirdiğine dikkat çekiliyor ve İki Rus savaş uçağının da İngiltere hava sahasının hemen dışında seyretmesine işaret ediliyor.

Lordlar Kamarası'nın raporu Guardian gazetesinin de manşetinde.

Raporda, AB'nin Rusya'nın düşmanca tavırlarının yeterince anlamadığı, 'uyurgezer' gibi olduğu yazıyor.

Rus uçaklarının İngiliz hava sahası yakınlarında seyretmesi için de Guardian, "Putin'in Ukrayna'daki ayrılıkçıları desteklemesi üzerine İngiltere ve Rusya arasında çıkan gerilime işaret ediyor" yorumunu yapıyor.

Liverpool-Beşiktaş

İngiltere gazeteleri spor sayfalarında Liverpool-Beşiktaş maçına geniş yer ayırmış.

Independent gazetesi, Beşiktaş'ın Balotelli'nin penaltı golüyle 1-0 mağlup olduğu maç için "Balotelli Liverpool'a değdiğini kanıtlamak için yeniden yükseldi" başlığı atıyor.

Gazete, Beşiktaş'ın savunmasının ise etkileyici olduğunu yazıyor.

Daily Telegraph gazetesi, Balotelli'nin kaptanına karşı koyarak kritik penaltıyı gole çevirdiğini ve Avrupa hayalini canlı tuttuğunu yazıyor.